27 C
Vinkovci
Nedjelja, 21. srpnja 2024.

Na Svjetski dan prve pomoći Mladi Crvenog križa promovirali vještine koje spašavaju život

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Svjetski je dan prve pomoći, a obilježava se uvijek druge subote u rujnu.

“To je upravo ono vrijeme kada se u prometu nalazi veliki broj novih sudionika, naših malih učenika prvih razreda osnovnih škola. S druge strane, na našem području Vinkovačke su jeseni, dolaze deseci tisuća posjetitelja u grad, na prometnicama je puno vozila i time je povećan i rizik od prometnih nezgoda i zato je jako važno pokazivati i ukazivati na važnost pružanja prve pomoći kao znanja i vještina koja spašavaju živote i zdravlje”, uvodno je istaknuo ravnatelj vinkovačkog Crvenog križa Branko Tomić.

Članovi Mladih Crvenog križa Vinkovci, specijalisti za prvu pomoć, profesionalci su bez premca podsjetivši nas kako reagirati u opasnim situacijama ne bismo li spasili nekome život bez da smo pri tome, naravno nenamjerno, iz neznanja pričinili štetu. Demonstratori su kao tim vinkovačke gimnazije i viceprvaci države.

Veliko krvarenje, opekotine, otvoreni prijelom, amputacija prsta, strano tijelo u ruci i reanimacija, sve su to situacije u kojima se potencijalno možemo naći i pokušati pomoći.

Prvo ćemo nazvati Hitnu, a potom pružiti neodgodive postupke prve pomoći.

“Moj savjet je ostati smiren, nikada ne okrenuti leđa, uvijek pružiti pomoć koliko je maksimalno u našoj moći pa bilo to samo pozvati Hitnu pomoć. Svaki postupak je dobar ako je u granicama potrebnih vještina i znanja koje posjedujemo. Ne očekuje se da osoba postupa napamet, nego u skladu sa svojim sposobnostima učiniti sve kako bismo drugoj osobi pokušali pomoći”, preporuča fantastična Lana Mamić.

Ne manje važna potpora članovi su Tima za zorno prikazivanje ozljeda koji su prošli zahtjevan tečaj, vještina koja se zasniva na kazališnom umijeću šminkanja, filmskom triku i oni zaista na vrlo plastičan način prikažu kako izgledaju ozljede koje mogu nastati ili u prometnim nezgodama ili u svakodnevnom životu, pojašnjava ravnatelj Tomić najavljujući za sve zainteresirane sugrađane besplatni tečaj prve pomoći kako bismo obnovili svoje znanje. Manekeni su bili učenici OŠ Ivana Gorana Kovačića.

“Kada vidite ove mlade ljude koji su educirani u pružanju prve pomoći i rade na promociji poznavanja vještina prve pomoći, ulijeva vam određenu dozu sigurnosti i daje svima nama priliku pomoviti i utvrditi gradivo. Osobno, s pružanjem prve pomoći susrela sam se prilikom polaganja vozačkog ispita. Rekla bih da je u trenucima kada treba reagirati najvažnije ostati sabran kako bi reakcija bila ispravna”, podijelila je svoja iskustva gradska pročelnica za društvene djelatnosi Andrea Vinković koja je mladima rado dala podršku, a u svojstvu promatrača istovremeno ponovila znanje iz pružanja prve pomoći.

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno