5 C
Vinkovci
Utorak, 28. studenoga 2023.

Nacionalne ispite pisat će svi učenici četvrtih razreda osnovnih škola

Više od autora

- vl promo-

Ove školske godine nacionalne će ispite, osim učenika osmih razreda, pisati svi učenici četvrtih razreda osnovnih škola, njih oko 37 tisuća, prenosi srednja.hr.

Provode se ispiti iz Hrvatskog jezika, materinskog jezika nacionalnih manjina, Matematike i Prirode i društva. Kako navode, pravila pisanja bit će ista kao i prošle godine za osmaše, a postignuće učenika neće se iskazivati školskom ocjenom.

Dakle, nacionalni ispiti za četvrtaše će se provoditi iz spomenuta tri predmeta i materinskog jezika, a raspored je već objavljen. Sva tri ispita bit će održana početkom ožujka 2024., a ocjenjivat će ih učitelji razredne nastave.


„Postignuće na ispitima za učenike četvrtoga razreda neće biti iskazano školskom ocjenom, već će učenici, roditelji, učitelji i ravnatelji škola imati uvid u rezultate iskazane brojem bodova i postotnom riješenošću. Dakle, jednako kao i za učenike osmoga razreda. Pravila ostaju ista kao i prošlih godina, dan pisanja ispita nastavni je dan s preporukom da taj dan nema drugih pisanih ispita”, rekao je za srednja.hr ravnatelj NCVVO-a Vinko Filipović.

U pismu ravnateljima naglasio je i da se nacionalnim ispitima ‘žele objektivno sagledati učenička postignuća i trajno stečena znanja koja su rezultat rada na redovitoj nastavi i posebnim oblicima nastave’. Zbog toga nikakva dodatna priprema za nacionalne ispite nije potrebna, naglašava Filipović.

Ukupno će projekt provedbe nacionalnih ispita koje pišu svi četvrtaši i svi osmaši, procjenjuje se, stajati oko 4.700.000 eura.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno