23 C
Vinkovci
Utorak, 28. svibnja 2024.

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, 22. rujna

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama ima za cilj podizanje svijesti o neprihvatljivosti svih oblika nasilja nad ženama, uključujući psihičko, tjelesno, spolno i ekonomsko nasilje.

Obilježava se u spomen na 22. rujna 1999. godine kada je na Općinskom sudu u Zagrebu tijekom brakorazvodne parnice Mato Oraškić ubio tri žene, sutkinju Ljiljanu Hvalec, suprugu Gordanu Oraškić i njezinu odvjetnicu Hajru Prohić, a djelatnica suda je teško ozlijeđena.

Prema podacima svakih 15 minuta jedna žena doživi neki oblik nasilja, a još uvijek velik broj slučajeva nasilja ostaje neprijavljen. Tijekom 2021. godine u Hrvatskoj je ubijeno 14 žena, a do kraja kolovoza ove godine ubijeno je njih 12. U svim slučajevima žrtve su bile ubijene od strane bliskih muških osoba, najčešće njihovih bivših bračnih ili sadašnjih partnera

O problemu nasilja nad ženama nužno je javno govoriti, a društvo i institucije koje se njime bave poticati na međusobnu bolju suradnju i aktivnost.


Ženama koje prepoznaju znakove nasilja u obitelji savjetuje se da potraže pomoć, jer u Hrvatskoj postoje organizirane službe koje će im pružiti pomoć i zaštitu.

Savjetuje se da nasilje prijave: policiji, zdravstvenoj ustanovi, nadležnom centru za socijalnu skrb, državnom odvjetništvu, nevladinoj organizaciji ili pravobraniteljici za ravnopravnost spolova.

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno