Nacionalni dan multiple skleroze obilježava se svake godine krajem rujna i namijenjen je povezivanju ljudi, grupa i organizacija u pokret na međunarodnoj razini te sudjelovanju u događajima i aktivnostima radi podizanja svijesti o multiploj sklerozi kao globalnom problemu. Multipla skleroza (MS) je najčešća upalna autoimuna demijelinizacijska bolest središnjeg živčanog sustava (mozga i leđne, tj. kralježnične moždine). Pretežno je to bolest mladih osoba, a kod većine se bolesnika znaci bolesti javljaju između 20. i 45. godine života, rijetko prije 15. i nakon 55. godine. Žene obolijevaju dva puta češće od muškaraca.

Hrvatski Sabor je 17. travnja 2015. godine donio odluku o službenom proglašenju Nacionalnog dana oboljelih od multiple skleroze 26. rujna, čime su oboljeli od MS-a diljem Hrvatske dobili priznanja za njihovo postojanje u zajednici i društvu.

Postoji mnogo udruga oboljelih od multiple skleroze, jedna takva je i MS TIM HRVATSKA koja djeluje na području cijele Hrvatske. Misija im je poboljšanje života oboljelih od multiple skleroze u Hrvatskoj kroz poticanje aktivnog života, bavljenje sportom, promoviranje hodanja i međusobnog druženja oboljelih. Cilj je senzibilizirati javnost za ovu bolest, a i putem medija upozoriti na ključne probleme s kojima se bore. Njihova vizija je raznim projektima potaknuti širu javnost na akcije i donacije te prikupljena sredstva donirati za istraživanje bolesti i u konačnici kao rezultat istraživanja doći bliže konačnom cilju – pronalasku lijeka za ovu autoimunu bolest.

U obilježavanju današnjeg dana MS TIM HRVATSKA u organizaciji s vrlo aktivnim Društvom Multiple skleroze Brodsko-posavske županije organizira MS Walk u Slavonskom Brodu s početkom u 16:30. Na programu su MS TALK u kojem sudjeluju doc.dr. Mario Habek, KBC Zagreb, dr. Marija Ratković, spec.neurol., Mirjam Jukić MS TIM HRVATSKA i Željko Pudić, Društvo Multiple skleroze BPŽ, zatim sljede MS PILATES, MS WALK i stand up komedija – Studio Smijeha. Pridružite se i budite  i podržite 7000 oboljelih u Hrvatskoj.