-0 C
Vinkovci
Petak, 27. siječnja 2023.

Nadbiskupijski dan molitve i pokore za prestanak pandemije i žrtve potresa

Više od autora

- vl promo-

Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

8. siječnja Crkva slavi blagdan Gospe Brze Pomoći, pobožnost koju je proširila uršulinka majka Mihaela Censoul, a posebno se kod nas, zaslugom sestara uršulinki, štuje Gospa Brze Pomoći u župnoj crkvi Sv. Stjepana Kralja u Slavonskom Brodu.

Nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić odredio je današnji dan Nadbiskupijskim danom molitve i pokore za smirenje i prestanak pandemije te za žrtve potresa. Na spomendan Gospe Brze Pomoći, pozvao je vjernike u cijeloj zemlji na zajedničku molitvu, post i pokoru.

Nadbiskup se u prosincu odlučio za spomendan Gospe Brze Pomoći kada se velik broj vjernika u svetištu okuplja svakoga 8. u mjesecu, da bi zajedno molili zagovor Blažene Djevice Marije za što skorije smirivanje širenja koronavirusa, zahvalivši Bogu što se ovih dana brojevi smanjuju. U međuvremenu se dogodilo „novo zlo“ razorni potres na Banovini, pa je smatrao primjerenim da se na taj Nadbiskupijski dan moli i za žrtve potresa te na taj način iskaže velikodušnost i solidarnost sa svima koji trpe, kako zbog posljedica pandemije, tako i potresa, prenosi IKA.

Pozvao je vjernike da štuju Gospu Brze Pomoći i mole joj se u svojim obiteljima. U crkvama su danas na rasporedu i obredi klanjanja odnosno liturgijsko-molitveni čini. U skladu s poštivanjem epidemioloških mjera, na taj se način moguće i pričestiti, a kako bi vjernici mogli „doista molitveno u sjedinjenju s Kristom Gospodinom onim srcem i predanjem Blažene Djevice Marije sve staviti u Božje ruke i položiti svoje povjerenje u Njega koji jedini može zaustaviti ovo zlo i koji nas može pohoditi svojom milošću“, ističe Hranić.

Budući da se u evanđelju danas čita o svadbi u Kani Galilejskoj u kojem BDM Marija poslužiteljima govori „Štogod vam rekne učinite“, nadbiskup kaže „da smo pozvani biti vjerni Isusovoj riječi, njegovim savjetima i idealima, i zasigurno kada bismo bili vjerniji evanđelju više bismo osobno pridonosili i mjerama zaštite kako bi posljedice pandemije bile što manje“. Smatra da bi društvu dobro došlo još više sloge, radosti i zajedništva, unatoč svim poteškoćama, kada je riječ o pomaganju stradalima u potresu.

Posebno je pohvalio djelatnosti Hrvatskoga Caritasa koji je pomogao i da se zalijeće rane nastale poplavama u Gunji i drugim mjestima tada, te je danas sve to obnovljeno, „za što je puk vrlo zahvalan i lijepo je vidjeti da se ta solidarnost i danas ponavlja“. U razgovoru za IKA-u, naglasio je ponovnu solidarnost Đakovačko-osječke nadbiskupije sa Sisačkom biskupijom.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno