Premijer Andrej Plenković sinoć se obratio javnosti uoči današnjeg stupanja na snagu novih epidemioloških mjera protiv COVIDA-19, naglasivši da je zbog globalne pandemije i Hrvatska morala prilagođavati svoje društvene aktivnosti, gospodarstvo i upravljanje da bi zaštitila zdravlje i živote građana. Danas znamo da u prosjeku jedna od 58 potvrđeno zaraženih osoba i jedna od 9 hospitaliziranih nažalost premine, naveo je.

Prema podacima Vlade, ove mjere dotaknut će oko 85 000, odnosno 5,5% svih zaposlenih u Hrvatskoj. Uz zaštitu života i zdravlja, dužnost je Vlade učiniti sve kako bi se sačuvalo gospodarstvo u ovoj specifičnoj godini u kojoj se očekuje pad BDP-a od oko 8 posto, rekao je.

“Nastavit ćemo s mjerom potpore očuvanja radnih mjesta, u iznosu od 4 000 kuna po radniku – tijekom obustave rada, uz oslobođenje plaćanja doprinosa. Osigurat ćemo dodatna sredstva za “covid-kredite” putem Hrvatske agencije za malo gospodarstvo čime ćemo poduzetnicima osigurati likvidnost. Donijet ćemo i nove mjere za pravičnu nadoknadu troškova za one koji imaju privremenu obustavu rada”, najavio je Plenković.

Ministar zdravstva Vili Beroš najavio je u petak kako će zdravstveni djelatnici koji su ‘na prvoj crti borbe protiv koronavirusa’ biti uskoro financijski nagrađeni te da je u pripremi tekst uredbe o tome. “Definiraju se neke izmjene kako bi se zdravstveni radnici nagradili već na plaći za 12. mjesec”, rekao je.

‘Jučer smo mobilizirali pripadnike Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite u Rijeci, Zagrebu, Splitu i Osijeku, a zadaća će im biti da u ulozi COVID redara nadziru provođenje mjera koje je izdao Stožer’, kazao je pomoćnik ministra policije Damir Trut.

Najstrože mjere drugog vala na snazi su od ponoći. Kazne za nepoštivanje još se bruse. Trebale bi biti poznate početkom sljedećeg tjedna. Zakon se mijenja, a kako doznaje Dnevnik Nove TV protivnici nošenja zaštitnih maski mogli bi na licu mjesta platiti iznos od 300 do 500 kuna. U Vladi ima i onih koji su mišljenja da sankcije trebaju ići do 1000 kuna.

‘O kaznama se raspravlja, sigurno će biti malo ozbiljnije. Trebale bi biti mandatne, to znači da se izriču na licu mjesta’, rekao je Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova.

U susjednim zemljama kazne su rigorozne, a većina ispitanih hrvatskih građana mišljenja je da je ‘udarac po džepu’ jedini učinkovit način discipliniranja neodgovornih.

Nove mjere bit će na snazi do 21. prosinca – a možda i duže, ako se do tada ne preokrenu i sadašnji trendovi oboljevanja. U godinama koje slijede, Hrvatska će iskoristiti više od 24 milijarde eura europskih sredstava za ubrzani oporavak gospodarstva, najavio je u sinoćnjem obraćanju javnosti Andrej Plenković.

Usprkos zabrani okupljanja za više od 25 osoba, protivnici mjera za danas u podne preko društvenih mreža najavljuju prosvjed na glavnim trgovima hrvatskih gradova.