Kontaktirajte nas

Aktualno

Nagrade zdravstvenim djelatnicima, kazne za nenošenje maske

Objavljeno

-

Premijer Andrej Plenković sinoć se obratio javnosti uoči današnjeg stupanja na snagu novih epidemioloških mjera protiv COVIDA-19, naglasivši da je zbog globalne pandemije i Hrvatska morala prilagođavati svoje društvene aktivnosti, gospodarstvo i upravljanje da bi zaštitila zdravlje i živote građana. Danas znamo da u prosjeku jedna od 58 potvrđeno zaraženih osoba i jedna od 9 hospitaliziranih nažalost premine, naveo je.

Prema podacima Vlade, ove mjere dotaknut će oko 85 000, odnosno 5,5% svih zaposlenih u Hrvatskoj. Uz zaštitu života i zdravlja, dužnost je Vlade učiniti sve kako bi se sačuvalo gospodarstvo u ovoj specifičnoj godini u kojoj se očekuje pad BDP-a od oko 8 posto, rekao je.

“Nastavit ćemo s mjerom potpore očuvanja radnih mjesta, u iznosu od 4 000 kuna po radniku – tijekom obustave rada, uz oslobođenje plaćanja doprinosa. Osigurat ćemo dodatna sredstva za “covid-kredite” putem Hrvatske agencije za malo gospodarstvo čime ćemo poduzetnicima osigurati likvidnost. Donijet ćemo i nove mjere za pravičnu nadoknadu troškova za one koji imaju privremenu obustavu rada”, najavio je Plenković.

Ministar zdravstva Vili Beroš najavio je u petak kako će zdravstveni djelatnici koji su ‘na prvoj crti borbe protiv koronavirusa’ biti uskoro financijski nagrađeni te da je u pripremi tekst uredbe o tome. “Definiraju se neke izmjene kako bi se zdravstveni radnici nagradili već na plaći za 12. mjesec”, rekao je.

‘Jučer smo mobilizirali pripadnike Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite u Rijeci, Zagrebu, Splitu i Osijeku, a zadaća će im biti da u ulozi COVID redara nadziru provođenje mjera koje je izdao Stožer’, kazao je pomoćnik ministra policije Damir Trut.

Najstrože mjere drugog vala na snazi su od ponoći. Kazne za nepoštivanje još se bruse. Trebale bi biti poznate početkom sljedećeg tjedna. Zakon se mijenja, a kako doznaje Dnevnik Nove TV protivnici nošenja zaštitnih maski mogli bi na licu mjesta platiti iznos od 300 do 500 kuna. U Vladi ima i onih koji su mišljenja da sankcije trebaju ići do 1000 kuna.

‘O kaznama se raspravlja, sigurno će biti malo ozbiljnije. Trebale bi biti mandatne, to znači da se izriču na licu mjesta’, rekao je Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova.

U susjednim zemljama kazne su rigorozne, a većina ispitanih hrvatskih građana mišljenja je da je ‘udarac po džepu’ jedini učinkovit način discipliniranja neodgovornih.

Nove mjere bit će na snazi do 21. prosinca – a možda i duže, ako se do tada ne preokrenu i sadašnji trendovi oboljevanja. U godinama koje slijede, Hrvatska će iskoristiti više od 24 milijarde eura europskih sredstava za ubrzani oporavak gospodarstva, najavio je u sinoćnjem obraćanju javnosti Andrej Plenković.

Usprkos zabrani okupljanja za više od 25 osoba, protivnici mjera za danas u podne preko društvenih mreža najavljuju prosvjed na glavnim trgovima hrvatskih gradova.

Aktualno

Cijepljenje protiv COVID-19 bolesti u četiri ljekarne u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Objavljeno

-

Napisao/la

    796 pregleda

Hrvatska ljekarnička komora početkom rujna objavila je popis ljekarni u Hrvatskoj u kojima se provodi cijepljenje protiv bolesti COVID-19.

Na popisu se nalaze 64 ljekarne. Najviše ih je, 11, u Gradu Zagrebu, a najmanje, po jedna, u Bjelovarsko-bilogorskoj, Virovitičko-podravskoj i Požeško-slavonskoj županiji.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji oni koji to žele, cijepljene mogu dogovoriti u četiri ljekarne. Riječ je o dvije Ljekarne Joukhadar u Vukovaru te Ljekarni Baturina u Vrbanji i Ljekarni Nikolina Jurčević u Ivankovu.

Svi koji su zainteresirani za cijepljenje protiv bolesti COVID-19 u ljekarnama trebaju kontaktirati odabranu ljekarnu s popisa kako bi od magistara farmacije dobili sve potrebne informacije o cijepljenju, poručuju iz Hrvatske ljekarničke komore.

Kako doznajemo od Nikoline Jurčević oni su s cijepljenjem krenuli po objavi Hrvatske ljekarničke komore, a već u prvom navratu u njihovoj ljekarni u Ivankovu cijepljena su 22 pacijenta, koji su došli po dogovoru te ništa od cjepiva nije bačeno.

 

Cijepljenje u ljekarnama zajednički je projekt Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Ministarstva zdravstva, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i Hrvatske ljekarničke komore pod nazivom „Ljekarna kao mjesto cijepljenja protiv COVID-19″.

 

Nastavi čitati

Aktualno

Treći Festival dječje knjige u Vinkovcima, 23. i 24. rujna

Objavljeno

-

Napisao/la

    282 pregleda

Treći put zaredom pred malim, ali i svim ostalim zaljubljenicima u književnost, manifestacija je pod nazivom Festival dječje knjige u Vinkovcima.

Treći Festival dječje knjige u Vinkovcima bit će održan u četvrtak i petak, 23. i 24. rujna.

Za prvi dan najavljeno je svečano otvorenje Festivala u  11 sati  u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci gdje će se tijekom dana predstaviti i gosti – pisci i ilustratori: Jelena Pervan, Andrijana Martić, Đurđica Stuhlreiter, Vanda Čizmek, Davor Šunk i Sanja Beraković. Autori domaćini su Dubravko Mataković i Vladimior Bakarić.

Drugoga dana tijekom dopodneva predviđen je posjet pisaca i ilustratora Osnovnoj školi u Čakovcima

Za 20 sati u petak je najavljen i program u dvorani Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima.

Tom prilikom bit će predstavljen novi roman za djecu Vladimira Bakarića “Totem straha – Božićna pustolovina”, izdanje OMH u Vinkovcima.

Festival dječje knjige u Vinkovcima organizira Vukovarsko-srijemska županija s partnerima Gradom Vinkovcima, Gradskom knjižnicom i čitaonicom Vinkovci i Ogrankom Matice hrvatske u Vinkovcima.

Nastavi čitati

Aktualno

Darko Jozinović novi je trener Cibalije

Objavljeno

-

Napisao/la

    2620 pregleda

FOTO: Vinkulja.hr

Nakon jučerašnjeg službenog priopćenja iz HNK Cibalije o odlasku braće Tomić s dosadašnjih funkcija, očekivalo se da će proći neko vrijeme do odluke tko će preuzeti momčad, a već danas objavljeno je ime nasljednika Petra Tomića. Novi trener je Vinkovčanin Darko Jozinović, potvrdila je predsjednica Uprave Dea Lasić, koji je zapaženu nogometnu karijeru ostvario u splitskom Hajduku i njemačkom Karlsruheu. Svoj trenerski zanat izbrusio je vodeći Rudeš i Sesvete, a zadnji angažman imao je u školi nogometa Al-Hilala u Saudijskoj Arabiji.

HNK Cibalia s novim je trenerom potpisala ugovor do kraja aktualne natjecateljske sezone, a momčad će službeno preuzeti u četvrtak na popodnevnom treningu. Novog trenera prva utakmica čeka sljedeću subotu kada vinkovačkom drugoligašu u goste dolazi Dubrava Tim Kabel, a Jozinoviću će desna ruka biti Tomislav Bolarić. Nebeskoplave će sutra u Bijelom Brdu, u utakmici 1/16 finala Kupa Hrvatske, voditi Andrej Kerić i Ivan Karaula.

Nastavi čitati

Najčitanije