Ovogodišnje, 54. po redu Vinkovačke jeseni će se održati od 13. do 22. rujna. Tema ovogodišnjih jeseni su: “Tri nam drage riječi”. Riječi predstavljaju Slavoniju, Srijem i Baranju. Osim temeljnih događanja, održati će se ukupno 50-tak kulturnih, gospodarskih i sportskih priredbi.

Kao uvod u početak jedne od najznačajnih manifestacija tradicijske kulture u Hrvatskoj danas su na Teninom stanu održani “Novinarski divani”, odnosno najavna konferencija za medije na kojoj su predsjednik Organizacijskog odbora 54. vinkovačkih jeseni i gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić, tajnik ZAKUD-a Stjepan Đurković i direktorica tvrtke Novosti Marija Gerovac upoznali novinare s brojnim događanjima koji će se ove godine održati.

Drago nam je da Vinkovačke jeseni i dalje izazivaju veliki interes, ne samo građana i svih onih koji će doći ovih dana u Vinkovce, nego i vas medija, jer vi ste oni koji trebaju svima njima prenijeti informaciju o onome što će se događati u narednih desetak dana u Vinkovcima. Priredili smo stvarno bogat program i koji će vjerujemo zainteresirati svakoga tko nađe vremena da posjeti naš grad kroz onaj zabavni dio, ali naravno i onaj tradicijski koji čini Vinkovačke jeseni onim što jesu. Uvijek se volimo pohvaliti time da su Vinkovačke jeseni i građani Vinkovaca čuvari tradicije i da smo na taj način očuvali sve ono što jesmo, ali naravno volimo da nam u goste dođu ljudi iz Hrvatske i dijaspore i da nam predstave tradiciju svoga kraja.”, rekao je gradonačelnik Bosančić.

O temeljnim priredbama govorio je tajnik ZAKUD-a Stjepan Đurković istkanuvši odmah na početku kako je za održavanje ovih priredbi izuzetno značajno lijepo vrijeme. Najavio je sutrašnji početak folklornih večeri, Dječje vinkovačke jeseni, Svečanost otvorenja, Smotru folklora te Svečani mimohod sudionka 54. Vinkovačkih jeseni.

Na ovogodišnjim jesenima predviđeno je i niz drugih priredbi i zabavnih programa od Urbanih jeseni, namijenjenih mlađoj populaciji, preko koncerata, Željka Bebeka, Tomislava Bralića i klape Intrade, Massima, Dražena Zečića, Jelene Rozge, Maje Šuput, Ivana Zaka i brojnih tamburaških sastava.”, rekla je Marija Gerovac, direktorica tvrtke Novosti. Također će se, nastavila je Gerovac, i ove godine u Slavonskom sokaku predstaviti proizvođači tradicijskih gastronomskih i drugih proizvoda, obrtnici, rukotvorci, a za sve posjetitelje i ove godine otvoren je vinski grad.

Gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić zahvalio je pokroviteljima i sponzorima prije svega predsjednici RH Kolindi Grabar Kitarović koja sve ove godine podržava “jeseni”. Hrvatskoj elektroprivredi i Hrvatskim šumama koji ovu priredbu drže na onom nivou na kojem ona i treba biti.

Zahvalio se i ostalim sponzorima koji su dali svoj obol da Vinkovačke jeseni budu prekrasna manifestacija koja će ovih dana u Vinkovce dovesti preko 100 tisuća ljudi. Riječi zahvale uputio je i tvrtki Borovo koja je za ovogodišnje jeseni izradila tenisice s motivima “Oriona” i zlatnim klasjem žita te pozvao sve da dođu u Vinkovce.

“Pozivam sve da dođu u Vinkovce da vide što je to tradicijska kultura, osjetite našu gostoljubljivost te da su Vinkovci u ovo jesensko vrijeme vrlo lijep i divan grad.”, zaključio je Bosančić.