24 C
Vinkovci
Nedjelja, 21. srpnja 2024.

Najbolje predstave slavonskih kazališta iz prošle godine na Slavonskom KaFeu u Županji

Više od autora

- vl promo-
Mario Kurhelec
Mario Kurhelec
mario.kurhelec@novosti.hr

Na autentičnoj slavonskoj lokaciji Kući za odmor Šokačka lady održana je konferencija za medije povodom 2. Festivala Slavonskih kazališta kojemu je domaćin Gradsko kazalište Joza Ivakić Vinkovci, no zbog obnove vinkovačkog kazališta to nije bilo moguće. Snagom volje i upornosti festival je ipak organiziran, a velike zasluge za to idu Gradskom amaterskom kazalištu Županja u čijim će se prostorima održati ovogodišnji festival, i to u prostoru dvorane Mladost.

Na festivalu sudjeluju slavonska kazališta sa svojim najboljim predstavama iz prošle kazališne sezone: Kazalište Virovitica, Gradsko kazalište Požega, Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku, Gradsko kazalište Joza Ivakić Vinkovci i Gradsko amatersko kazalište Županja. Članovi prosudbene komisije odnosno žirija su Zrinka Turalija, Tomislav Čadež i Marko Sabljaković.

„Mislim da su to svima nama dobro poznata imena, garantiraju kvalitetu odluka i nagrada koje će biti dodijeljene. Posebno želim zahvaliti Snježani i Gradskom amaterskom kazalištu Županja koje nam je ustupilo prostor i na taj način nam jako puno pomoglo. Zahvaljujemo se i Turističkoj zajednici Županja kao i domaćinu što nas je primio u ovom prekrasnom prostoru”, rekao je ravnatelj vinkovačkog Kazališta Vladimir Andrić.

Prošle godine organizator i domaćin prvog Slavonskog KaFea bilo je Gradsko kazališta Požega i njegova ravnateljica Valentina Neferanović rekla je kako je ideja nastala s ciljem povezivanja slavonskih profesionalnih kazališta u jednu mrežu.

„Ciljevi su bili razvijanje kazališta u Slavoniji, poticanje razvoja publike, međusobna suradnja i jačanje slavonskih kazališta na kazališnoj karti Hrvatske”, dodala je ravnateljica Valentina Neferanović.

Cijelu priču podržalo je i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i sama ministrica, a ideja je i da se kroz festival uključuju i ostala kazališta, ne nužno profesionalna.

„Zadovoljstvo nam je što smo kao amatersko kazalište uspjeli se ugurati među ovakvu elitu. Nama je to izuzetna čast i dat ćemo sve od sebe da se lijepo osjećate u sva četiri kazališna dana. Moram izraziti zadovoljstvo što smo i u programu ovog drugog izdanja Slavonskog KaFea”, izjavila je predsjednica županjskog amaterskog kazališta Snježana Puljić.

U ovom trenutku najvažnije je da Slavonski KaFe ide dalje, a želja je da se u nekoj skoroj budućnosti broj od pet kazališta koje sudjeluju na festivalu poveća na još veći broj što će rezultirati i kvalitetom i kvantitetom slavonskog teatra, riječi su Ivice Lučića, ravnatelja osječkog dječjeg kazališta.

„Uvjeren sam da ćemo gledati izvrsne i sjajne kazališne predstave i drago mi je što smo ove godine u Županji”, rekao je član žirija Marko Sabljaković.

Drugo izdanje Slavonskog KaFea započinje 29. veljače komedijom virovitičkog kazališta pod nazivom „Budala za večeru”, a završava 3. ožujka predstavom „Slučaj maturanta Wagnera”.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno