19 C
Vinkovci
Subota, 20. kolovoza 2022.

Najbolji čobanac skuhali lovci Lovačke udruge “Jastreb” iz Babine Grede

Više od autora

- vl promo-

Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Oko 3 500 porcija čobanca podijeljeno je posljednjih šest dana na Slavonskom sokaku. Zadovoljni posjetitelji, a još zadovoljniji lovci koji su kuhanjem pravog slavonskog čobanca oduševili oborili s nogu svakoga tko ga je probao.

U dogovoru s Vukovarsko – srijemskom županijom i Gradom Vinkovcima, lovačka društva naše županije po prvi su put sudjelovale u organizaciji Vinkovačkih jeseni i to na specifičan način. Od ukupno 24 lovačka društva, svakog su dana, od 10. do 15. rujna, njih četiri na Slavonskom sokaku kuhali čobanac za sve stanovnike grada na Bosutu i njihove goste.

Iako je prvotni plan bilo 400 porcija svakoga dana, velik interes posjetitelja „podebljao” je tu brojku. Svaku večer lovačke udruge podijelile su između 550 i 600 porcija, što znači oko 3500 porcija u ovih dana. Tijekom tih dana stručni žiri u sastavu Kruno Buhač, Ivan Perić i Ivan Ležaić ocjenjivali su najbolje čobance, a danas na velikom finalu prve vinkovačke čobanijade u sklopu Vinkovačkih jeseni dodijeljene su nagrade najboljima.

„Čobanac se pokazao kao pun pogodak jer su lovci napravili jednu pravu domaćinsku atmosferu, ali i pokazali koliko je veliko lovačko srce. Ako želimo probati pravi čobanac, tko će ga skuhati nego naši lovci. Ovo uvelike pridonosi našem turizmu, pogotovo gastro turizmu jer nemaju svi priliku probati pravi gastro slavonski lovački čobanac”, rekao je zamjenik gradonačelnika Josip Romić.

Prema ocjenama žirija, najbolji čobanac skuhala je Lovačka udruga Jastreb iz Babine Grede, drugo mjesto pripalo je Lovačkom društvu Fazan iz Gradišta, dok je na trećem mjestu završila Lovačka udruga Vjerovi iz Bošnjaka.

„Tajnu našeg čobanca ne mogu otkriti, ali u svakom slučaju sve je bitno – i meso i luk i paprika i začini, ali i voda. Ova pobjeda nam znači jako puno, pogotovo jer su to prve Vinkovačke jeseni na kojima se kuha čobanac, znači nam puno za udrugu, ali i za ubuduće da radimo još bolje jelo”, rekao nam je Kristijan Katušić, predsjednik pobjedničke udruge iz Babine Grede.

„Presretan sam, građani su također oduševljeni, a broj podijeljenih porcija govori o tome koliko im se sve svidjelo. Naša komisija svaku je večer radila ocjenjivanje, tri najbolja društva dobila su nagrade, a svi sudionici zahvalnice”, dodao je Blaženko Bajić, predsjednik županijskog Lovačkog saveza.

Već je nadaleko poznato kako lovci kuhaju najbolji čobanac, a ovom hvalevrijednom inicijativom to su i dokazali. U kotliću od nekih 20 litara svaki dan se kuhalo 6-7 kila divljači.

Uz Grad Vinkovce, čobanijadu je podržala i Vukovarsko-srijemska županija i župan Damir Dekanić koji je danas pobjednicima uručio nagrade.

„S obzirom da sam i sam lovac, nisam uopće dvojio da će biti ovako dobro posjećeno i da će si lovci dati ovoliko truda. Izveli su ovo vrlo dobro i čestitam svima koji su sudjelovali u ovako krasnoj inicijativi”, kazao je Dekanić.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno