Dodjelom nagrada i priznanja najuspješnijim proizvođačima na svečanoj večeri održanoj večeras u dvorani Barun Trenk u Vinkovcima završen je prvi vinkovački Festival šunke, vina, rakije i kulena.

Najviše bodova stručnog ocjenjivačkog suda te zlatnu diplomu i medalju dobila je šunka Zlatka Birovljevića iz Petrijevaca. Najbolji kulen proizvelo je Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Božane Milušić iz Komletinaca. Najbolje ocijenjeno vino je Pinot bijeli berba 2017. godine Podruma Kolar, a najbolje ocijenjena rakija je šljivovica iz 2015. godine Toman Danice.

Nazočne izlagače u ime organizatora, Udruge Vinkovački šokački rodovi, pozdravio je Zvonimir Liščić, zatim vukovarsko- srijemski župan Božo Galić te gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.

Izrazili su uvjerenje da će ovaj novi gastrofestival biti prepoznat na turističkom tržištu i biti još jedan dodatan motiv za dolazak turista u Vinkovce, ali i da će potaknuti gospodarstvo te dati priliku proizvođačima autohtonih proizvoda da nađu svoje mjesto na tržištu diljem Hrvatske pa i šire.

Podsjetimo da je na natjecateljski dio festivala pristiglo sedam uzoraka šunki, 34 uzorka kulena, 100 uzoraka vina i 31 uzorak rakije iz cijele Slavonije, Baranje i Srijema.

Povjerenstvo za šunku i kulen predvodio je dr. Đuro Senčić s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti iz Osijeka, za vina dr. Ivana Alpeza iz Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo, a za rakije doc. dr. sc. Antun Jozinović s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta iz Osijeka.

U sklopu Festivala u dovrani Barun Trenk tijekom dana održan je i sajam na kojemu su sudjelovali i ostali proizvođači pretežno prehrambenih proizvoda s područja Slavonije, Baranje i Srijema.