18 C
Vinkovci
Subota, 25. lipnja 2022.

Najnagrađivanija glavna enologinja Iločkih podruma Vera Zima odlazi u mirovinu

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr
Najnagrađivanija glavna enologinja Iločkih podruma Vera Zima otišla je u zasluženu u mirovinu. Prva dama hrvatskog vinarstva iza sebe ostavlja milijune litara božanske kapljice koje je stvarala i na njih stavljala odgovorno svoj potpis što je i rezultiralo brojnim stručnim osvojenim nagradama.

Vera Zima ostat će upamćena u povijesti hrvatskog vinarstva kao žena koja je ne samo u Iločkim podrumima već i diljem zemlje, regije i svijeta, svoju profesiju živjela i nesebično sva svoja znanja, iskustvo i emociju prenosila u vina Iločkih podruma, koja su uvijek puno više rekla o njoj nego li ona sama o sebi.

“Samozatajna prva Dama hrvatskog vinarstva isticala se odanošću prema poslu, savjesnošću i iznimnim organizacijskim sposobnostima, a osim vinarstva od nje se moglo naučiti puno i o životu. Prenosila je silnu emociju, a Iločke podrume smatrala svojim drugim domom. Žena koja je među milijunima litara vina znala odabrati vina posebnih godišta i od istih napraviti vinska remek djela, ističući uvijek da su u vinarstvu osim požrtvovnosti, upornosti, stručnih znanja, iskustva, kvalitete grožđa i tehnologije, osjećaj za vino i strpljenje ključni čimbenici uspjeha. Oduvijek je vjerovala da je upravo emocija vinara „tajni sastojak“ bez kojeg ni jedno vino nije potpuno, da su ljubav, strast i predanost vinara ključni za stvaranje iskrenih i posebnih vina koja će ostati zapamćena”, rekli su za svoju enologinju u Iločkim podrumima.

Vera Zima iz iločke je obitelji koja je, kao i mnoge druge imala svoj vinograd i obiteljski podrum, tako da je ljubav prema vinarstvu stjecala još u ranoj mladosti. Po završetku srednje škole, uspijeva dobiti međunarodnu stipendiju za studij agronomije u Nitri, u Slovačkoj, gdje diplomira 1985. godine. U Ilok se vraća tek 1998. Na mjesto enologa u Iločke podrume dolazi 11. lipnja 1999. kada je tvrtkom upravljao pokojni Ivan Juroš od kojeg uživa veliko povjerenje i podršku. Na mjesto glavne enologinje Iločkih podruma dolazi 2005., a početkom 2019. imenovana je članicom uprave i direktoricom vinarstva i vinogradarstva u novoj peteročlanoj Upravi tvrtke.

Za dostojanstven ispraćaj „tim nasljednika“ je Veri, upravi i većinskim vlasnicima prigodno organizirao predstavljanje vina iz nove berbe 2020 u kojoj su imali i odlučujuće uloge. Vera je s ponosom zaključila kako mirno i sretno može otići u zasluženu mirovinu, jer iza sebe ostavlja spreman, odan i složan tim koji će sigurno i samouvjereno nastaviti put Iločkih podruma kao sinonima za kvalitetu vina na nacionalnoj i svjetskoj razini.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno