Judo je sport nastao Japanu 1882. godine. Tvorac Juda je Jigoro Kano koji svoju ljubav prema drevnoj japanskoj borilačkoj vještini ju-jitsuu “pretače” u novi, tada, stil koji naziva Judo. Zapravo, mnogi ne znaju, Judo je, kao stil ju-jitsua, bio poznat puno prije, ali Kanov novi koncept nije bio niti nastavak niti kopija „drevnog judoa”. To je bilo nešto potpuno novo, a on ga je nazvao “moderni Judo”.

Judo je bio sport koji se najbrže širio nakon drugog svjetskog rata. Dvije su važne stvari to omogućile. Prvo, Judo je, kako se kaže, “pogodio u sridu” svojim efikasnim tehnikama te svojom atraktivnosti, a drugo – Jigoro Kano je bio pravi čovjek u pravom trenutku na pravom mjestu. Sretna / spretna kombinacija obrazovanja zasnovanog na tekovinama tadašnje „zapadne civilizacije” i opčinjenosti tradicionalnim vrijednostima Japana pa tako i tradicionalnom borilačkom vještinom ju-jitsuom, očito je bila dobitna kombinacija u stvaranju jedne univerzalne vrijednosti – sporta koji će uskoro postati globalno popularni olimpijski sport. Politička karijera ministra u Japanskoj vladi omogućila je Kanu da Judo proširi po Japanu, a dužnost prvog člana Međunarodnog olimpijskog odbora iz Azije omogućila mu je da uz Pierrea de Coubertina razvija moderni olimpijski pokret te u isto vrijeme dobije mogućnost širiti / popularizirati Judo po svijetu. Ipak, bi li Judo bio tako dobro prihvaćen da nije pružao jedno posebno iskustvo? Naravno da ne! Judo je 1964. godine postao i sastavni dio Olimpijskih igara, a više od 200 nacionalnih saveza čini ga jednim od najraširenijih sportova u svijetu danas.

U našem gradu Judo započinje treninzima kroz osnovanu sekciju koja je treninge provodila u učionici Gimnazije u Vinkovcima, a kasnije se seli u dvoranu Hrvatskog sokola u Vinkovcima pod vodstvom prof. Hrvoja Bašića i Josipa Petrinovića. Klub je osnovan, 19. ožujka, 1972. godine. Prva istaknuta judašica je bila Ljerka Prakaturović koja osvajačica medalja na prvenstvima SFRJ. Nakon toga dolazi generacije nadarenih judaša: Sead Klebić, Đurđa Bijelić, Tamara Majstorvoić, Davor Marinić, Ivica Brčić, Željko Račan, Vlado i Tomislav Čuljak, Darko Pajić, Ivan Županić, Stipan Dolić, Vladimir Matijević, Zdenko Grgetić itd. Nakon Domovinskog rata mlade judašice kluba, a kasnije seniorke koje su ekipno i pojedinačno proglašavane najboljim sportašicama Grada Vinkovaca, Vukovarsko-srijemske županije i Hrvatskog judo saveza pišu zlatne stranice vinkovačkog juda. Najuspješnije od njih su Ivana Majstorović rođ. Krajinović i Tatjana Lovrić Jovanović rođ. Starčević koja je 2005. godine osvojila 2. mjesto na Svjetskom kupu održanom u Pragu. Iste godine Davor Marinić, član Kluba postaje Rukovoditelj suđenja HJS. 2006. godine Klub je organizator je 32. Svjetskog vojnog judo prvenstva koje se održalo u Vinkovcima. 2013. godine osnivač kluba Josip Petrinović za svoj doprinos radu kluba primio je nagradu HOO „Matija Ljubek“. Godine 2016. Mirjana Bošnjak Kobaš dugogodišnja članica kluba i osvajačica bronce na Svjetskom vojnom prvenstvu (1997. godine) izabrana je za predsjednicu Komisije za školski sport Hrvatskog judo saveza. Godine 2017. Tomislav Čuljak koji obnaša funkciju predsjednika od 1993. godine postaje počasni predsjednik Hrvatskog judo saveza. Za vrijeme njegovih mandata natjecatelji kluba osvojili su više od 5000 medalja na domaćim i međunarodnim natjecanjima. Od toga 420 osvojili su na prvenstvima Hrvatske. Najveće postignuće kluba dolazi na 45 rođendan, a to je bronca seniorki s Europskog klupskog prvenstva. Natjecatelji Judo kluba “Vinkovci” osvojili su više od pet tisuća medalja na domaćim i međunarodnim natjecanjima. U Hrvatskoj judo ligi juniori su osvojili 3. mjesto, seniori 2. mjesto, kadetkinje 3. mjesto, juniorke 4 puta 1. mjesto, seniorke 5 puta prvo i jednom 3. mjesto. U prosincu 2018. godine ekipa Judo kluba „Vinkovci nastupiti će na Europskoj ligi prvaka u Bukureštu.