Prema podacima Ministarstva financija za 2018. godinu Vinkovci su među vodećim gradovima u Hrvatskoj kada je izdvajanje za vrtiće u pitanju.

Konkretno u brojkama, podaci govore da Vinkovci iz proračuna izdvajaju najveći postotak sredstava, čak 9,5%, na drugom je mjestu Nin s 8,6%, a na trećem Oroslavlje s 8,09%. U izdvajanju po glavi stanovnika Vinkovci i Nin zamijenili su mjesta, pa je tako Nin na prvom mjestu s izdvojenih 1.127 kuna po glavi stanovnika za vrtiće, Vinkovci su na drugom mjestu s 315 kuna, dok je Samobor treći s 300 kuna.

Ovi podaci izuzetno su važni ako se zna da, prema prošlogodišnjem istraživanju, u više od 150 hrvatskih općina mališani nisu imali priliku ići u vrtić.

Upravo zato novcem EU pokrenut je projekt kojim će se omogućiti jednaka dostupnost vrtića za svu djecu i neće ovisiti o tome jesu li grad ili općina bogati ili siromašni. Diljem Hrvatske gradi se ili obnavlja oko 500 vrtića, a njih 200-tinjak je u naseljima do 5.000 stanovnika jer se kroz Program ruralnog razvoja želi osigurati kvalitetna komunalna i društvena infrastruktura. I gradovi idu u tom smjeru, neki od vrtića od lani su otvoreni, velik broj je obnovljen, upisuje se sve više djece, čeka se manje. Poduzima se i niz mjera za podizanje kvalitete predškolskog obrazovanja. Produljuje se boravak u vrtićima, omogućava učenje jezika, uvode se pomoćnici kako bi se i djeci s poteškoćama omogućilo uključivanje u odgojno-obrazovne skupine. Za roditelje se sve više subvencionira cijena, neki gradovi to rade i za boravak djece u privatnim vrtićima, a među prvih deset gradova s najvećim izdvajanjima isključivo su mali i srednji gradovi.

Dječji vrtić Vinkovci od jeseni će pohađati 30 mališana više nego lani, ove godine tako je upisano njih 473, dok je prošle godine vinkovačke vrtiće pohađalo 443 djece. U vrtićima se nudi primarni desetosatni program, poludnevni, petosatni program, program predškole, sportske igraonice, učenje engleskog jezika i program katoličkog odgoja.

“Lani smo energetski obnovili tri objekta. Vrijednost projekta bila je 3,209.254 kune, sufinancirali su ga Europski fond za regionalni razvoj i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije uz značajno partnerstvo Fonda za zaštitu okoliša, a Grad je dodao još 600.000 kuna”, ističe vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić. Napominje da je u postupku i izrada glavnog projekta novog vrtića za 200 mališana. “Odlučili smo se za modularnu gradnju jer ostavlja mogućnost brze nadogradnje”, objašnjava Bosančić.

Inače, mjesečna cijena po djetetu vrtićke dobi u Vinkovcima iznosi 1.250 kuna za desetosatni program, odnosno 1.300 kuna za desetosatni program jasličke dobi. Uz subvenciju Grada, za prvo dijete roditelji plaćaju vrtić 650 kuna, a jaslice 750, za drugo 450, odnosno 500 kuna, a za treće je cijena jaslica i vrtića 100 kuna.

Prema Odluci o socijalnoj skrbi Grada Vinkovaca, cijena se umanjuje za 30 posto ako prihod po članu kućanstva ne prelazi 1.200 kuna, a plaćanja vrtića oslobođena su djeca s poteškoćama, djeca iz udomiteljskih obitelji, žrtve obiteljskog nasilja i djeca bez oba roditelja.