U nedjelju, 16. svibnja biramo lokalnu predstavničku i izvršnu vlast, odnosno vijeća i skupštine te općinske načelnike, gradonačelnike, župane i njihove zamjenike u 576 jedinica, 20 županija, Gradu Zagrebu koji ima status županije, 127 gradova i 428 općina.

I dok će se u općinama naše županije mahom voditi borba između HDZ-ovih i nezavisnih kandidata, u gradovima je situacija ipak nešto složenija.

Najveća neizvjesnost očekuje se u Vukovaru, mjesto gradonačelnika u ovom grada želi pet kandidata, Nenad Bučko (HNS), Damir Maduna (SDP), Nikola Mažar (HDZ) te nezavisni kandidati Ivan Penava i Željko Sabo. Za 19 mjesta u Gradskome vijeću nadmetat će se devet lista. Prva je lista skupine birača Dragana Crnogorca, slijede liste Demokratskoga saveza Srba Srđana Milakovića, Hrvatske demokratske zajednice Nikole Mažara, Hrvatske narodne stranke Nenada Bučka, nezavisnoga kandidata Ivana Penave, skupina birača Pavla Josića i Željka Saboa, Srpske demokratske samostalne stranke Srđana Kolara i Socijaldemokratske partije Damira Madune. Na zbirnoj listi za zamjenika gradonačelnika iz redova srpske nacionalne manjine su Srđan Kolar (SDSS) i Srđan Milaković (DSS). Na predstojećim lokalnim izborima Županjci će birati između četiri gradonačelnička kandidata i odlučiti tko će od njih u sljedeće četiri godine voditi grad. Aktualni gradonačelnik Davor Miličević kandidat je HDZ-a za peti mandat, sa zamjenikom Mladenom Doganom. Kandidat SDP-a je Mario Galović, a zamjenik je Igor Katona. Zaprimljene su i dvije gradonačelničke kandidature grupe birača. Riječ je o dojučerašnjem HDZ-ovcu Damiru Juzbašiću, koji je početkom ožujka odlučio napustiti stranku i na izbore izići kao nezavisni kandidat, sa zamjenikom Petrom Buljevićem te kandidatu Darku Lorgeru i njegovoj zamjenici Andrei Župarić.

Novi saziv Gradskog vijeća Županje od 15 članova građani će birati između sedam kandidacijskih lista.

Listu Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) predvodi Vitomir Gulikorić, Listu SDP-a Josip Gregorović, a Listu Demokratskog HSS-a (DHSS) Marko Maroševac. Nositeljica kandidacijske liste Domovinskog pokreta (DP) je Ivana Nebrigić Kružljak, a nositelj Liste HDZ-a za Gradsko vijeće je Davor Miličević. Pred biračima će se naći i dvije liste grupe birača, čiji su nositelji Damir Juzbašić i Darko Lorger. Najviše žena, njih osam, zastupljeno je na kandidacijskoj listi SDP-a, a najmanje na listi Damira Juzbašića na kojoj su četiri žene. Kada je u pitanju Ilok, građanima je ponuđeno šest kandidacijskih lista, od toga dvije nezavisne, ona dosadašnje gradonačelnice Marine Budimir i lista Vilima Čuljka. Na izbore u Iloku ide i Demokratski savez nacionalne obnove-Desno s nositeljom kandidacijske liste Perom Ćorićem, Domovinski pokret Đure Jurine te zajedno Hrvatska konzervativna stranka i Hrvatski suverenisti nositeljice Valentine Mandić. Najbrojnija je koalicija Hrvatske demokratske zajednice, Hrvatsko socijalno-liberalne stranke, Hrvatske stranke prava i Hrvatske stranke umirovljenika, nositeljice Renate Banožić. Gradonačelničkih kandidata je četvero, u utrku ulaze Marina Budimir, Renata Banožić, Pero Ćorić i Vilim Čuljak.

U Otoku će po povjerenje građana tek dva kandidata, dosadašnji gradonačelnik Josip Šarić kao kandidat HDZ-a, HKS-a i HSS-a, te Slavko Grgić kao nezavisni kandidat.