24 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 2. listopada 2023.

Najviše prijava iz Vukovarsko-srijemske županije

Više od autora

- vl promo-
Marija Gerovac
Marija Gerovachttp://novosti.hr
marija.gerovac@novosti.hr

Na javni poziv Fonda za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća pristiglo je 8.495 zahtjeva iz svih dijelova Hrvatske. Zbog velikog interesa za dostupne poticaje ukupni budžet je s planiranih 300 povećan na 390 milijuna kuna. Zatraženo je sufinanciranje za preko 16.000 mjera energetske učinkovitosti koje se odnose na obnovu toplinske izolacije vanjske ovojnice, zamjenu stolarije te ugradnju sustava obnovljivih izvora energije. Prosjek zatraženih sredstava po pojedinom prijavljenom projektu iznosi oko 70 tisuća kuna, a najviše prijava zabilježeno je s područja Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije te Grada Zagreba.

Kako smo doznali na službenim stranicama Ministarstva cilj je svih sufinanciranih mjera smanjiti količinu potrebne energije za zagrijavanje i hlađenje prostora, povećati korištenje obnovljivih izvora energije te u konačnici građanima osigurati bolju kvalitetu života. Uz to, ovaj program generira i dodatne dobrobiti za gospodarstvo jer se na njega naslanja i građevinski sektor.

U pripremi je i novi program energetske obnove obiteljskih kuća, tako da se može očekivati dugoročan investicijski ciklus u građevinskom sektoru pogotovo što će za takve programe biti dostupna nacionalna, ali i europska sredstva. Što se tiče posljednjeg javnog poziva, građanima se sufinancira  cjelovita energetska obnova kuća, ali i samostalni sustavi za korištenje obnovljivih izvora energije, uključujući fotonaponske elektrane. Ono u čemu se ti projekti razlikuju postotak je sufinanciranja i minimalni energetski razred kuće koja se prijavljuje za obnovu.

Toplinska zaštita vanjske ovojnice ili cjelovita energetska obnova kuća financirat će se kućama lošijih energetskih svojstava, energetskog razreda D ili lošijeg u kontinentalnoj Hrvatskoj odnosno C ili lošijeg u primorskoj Hrvatskoj. Iznos sufinanciranja je do 60 posto bespovratnih sredstava, pri čemu je toplinska  zaštita  nekog od elemenata vanjske ovojnice (vanjskih zidova, krova, poda ili stolarije)  obvezna mjera za koju je maksimalno moguće dobiti do 120.000 kuna.  Međutim, poželjno je da obnova  bude cjelovita i da uključuje  i  ugradnju  nekog od  sustava za korištenje obnovljivih izvora energije. U  tom  slučaju  maksimalan je iznos poticaja čak 204.000 kuna.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno