-1 C
Vinkovci
Četvrtak, 25. travnja 2024.

Najviše se u svatove ide u Vukovarsko-srijemsku županiju

Više od autora

- vl promo-
Mario Kurhelec
Mario Kurhelec
mario.kurhelec@novosti.hr

Prošle godine u Hrvatskoj je sklopljeno 19467 brakova što je brojka od skoro 1.400 više nego 2022. kad ih je skopljeno 18074, privremeni su podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). Porast sklopljenih brakova povezuje se s postcovid vremenom u kojem su sklopili brak i oni koji su taj važan životni događaj morali odgoditi, neki i po par puta, u vrijeme famozne korona krize. Kad se pogleda Europska Unija negdje smo u prosjeku, s tim da i kod nas, kao i u cijeloj EU broj brakova iz godine u godinu nastavlja padati. Ono što nas posebno veseli je da, kao i prethodnih godina, u najviše se svatova ide kod Slavonaca, točnije u slavonske županije. Na tisuću stanovnika, prema podacima iz 2022., imamo 4,7 sklopljenih brakova, a kad se gleda po županijama, najviše sklopljenih brakova ima naša Vukovarsko-srijemska županija i to 6.

„Mi Slavonci još uvijek smo skloni starim istinskim vrijednostima. Kad su u pitanju vrijednosti poput braka, obitelji i ostalog pristupamo tomu s velikom ljubavi, a ne iz koristi. Kako smo još uvijek najsiromašniji dio Hrvatske, više do izražaja dolazi ljubav, a tamo gdje ima više novca, gledaju se vlastiti interesi i postaje se sebičan, a ljubavi je sve manje i manje”, zanimljivo nam je rekao Vinkovčanin Domagoj Lazanin.Privremeni podaci za 2023. koje je DZS objavio pokazali su i da je u prošloj godini bilo manje razvedenih brakova pri čemu je broj razvoda pao na 4001, a podsjetnika radi u 2022. razvedenih brakova je bilo 4808. Prosječna starost pri sklapanju braka povećava se i za ženika i za nevjestu, a godinama se priča kako parovi, ako se uopće odluče na ženidbu to čine sve kasnije. To potvrđuju i podaci prema kojima je mladoženja na dan vjenčanja imao 31,7 godina, dok je mladenka imala oko dvije i pol godine manje 29,3 godine. Usporedbe radi 1989. mlada je imala u prosjeku 23, a mladoženja 27 ljeta. Kad su u pitanju vjerski i građanski brakovi od ukupnog broja sklopljenih brakova u 2022. građanski brak sklopilo je 49,4 posto parova (8929), a vjerski 50,6 posto (9145).

Još jedan zanimljivi podatak iz 2022. je da prosječno trajanje braka razvedenih iznosi 15,3 godine. I to se trajanje od 2009., kada su brakovi trajali samo 13 i pol godina, stalno produžuje. Prema zadnjim podacima u izvanbračnoj zajednici živjelo je nešto manje od 135 tisuća ljudi, a to su da podsjetimo oni koji se nisu ženili, a žive skupa najmanje tri godine. Za kraj još treba reći da samaca ima milijun i 547 tisuća, odnosno čak 47 posto ljudi ne živi ni u jednom obliku zajednice, a kućanstva sa samo jednim članom su najbrojnija, ima ih gotovo 400 tisuća što je skoro trećina kućanstava u Hrvatskoj.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno