FOTO: MORH

U Hrvatsku je jutros iz Afganistana stigao lijes s poginulim hrvatskim vojnikom Josipom Briškim koji je u zagrebačkoj zračnoj luci “Franjo Tuđman” dočekan uz najviše vojne i državne počasti. Dočeku su uz obitelj nazočili i predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Vlade Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov sa suradnicima te drugi visoki dužnosnici Ministarstva obrane i Hrvatske vojske.

Svečanom dočeku nazočili su i predstavnici zemalja članica NATO saveza, Sjedinjenih Američkih Država, Francuske, Njemačke, Češke i Albanije. Za 11 sati najavljena je komemoracija.

Američki zrakoplov koji je prevezao lijes u Hrvatsku, u noćnim satima poletio je iz Bagrama u Afganistanu, a ispratio ga je zapovjednik NATO misije “Resolute Support” general Austin Scott Miller, čime je stradalom hrvatskom vojniku iskazana najveća počast. Podsjetimo, Briški je preminuo od teških ozljeda nakon napada na vozilo HV-a u Kabulu. Osim Briškog ozlijeđena su još dva vojnika koja se nalaze izvan životne opasnosti. A kako prenose državni i svjetski mediji, odgovornost za samoubilački napad na konvoj preuzeli su Talibani.