Prosvjetarima u osnovnim i srednjim školama, koji su u četvrtak započeli štrajk, namjerava se pridružiti i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja. Vilim Ribić iz Matice hrvatskih sindikata objašnjava da ne znaju točan datum jer prvo moraju provesti postupak mirenja.

“U petak smo na sastanku Vijeća sindikata donijeli odluku. Ako proces mirenja ne uspije – idemo u štrajk”, rekao je Vilim Ribić. Vladi i Ministarstvu poslali su zahtjev za povećanje plaće u sustavu znanosti i visokog obrazovanja kroz povećanje koeficijenata složenosti poslova.

Zahtjev su saželi u četiri točke: Povećanje plaća nenastavnom osoblju za 6,11 posto i osoblju u nastavnim zvanjima za 3,5 posto, vraćanje koeficijenta složenosti poslova od 3 posto oduzetih 2013. godine svim zaposlenicima te vraćanje uvećanja koeficijenata složenosti poslova po osnovi ostvarenih godina radnog staža u javnim službama (4, 8 i 10 posto) zaposlenicima koji za to ostvaruju uvjet staža.

Ribić je naglasio da zahtjevi prosvjetara u osnovnom i srednjoškolskom sektoru iznose 300 milijuna kuna, a Nezavisnog sindikata znanosti oko 40 milijuna kuna.

Ministrica Divjak podržava zahtjeve sindikata visokog obrazovanja koji se odnose na izjednačavanje koeficijenta za administrativno-tehničko osoblje na fakultetima.

Podsjetimo, prosvjetni djelatnici na razini cijele zemlje štrajkali su u četvrtak, a od petka se naizmjenično štrajka po županijama. Kako je objavio Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, danas su u štrajku škole u pet kontinentalnih županija, a radi se o Zagrebačkoj županiji, Krapinsko-zagorskoj, Virovitičko-podravskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji. Svaki dan će na konferenciji za novinare objavljivati raspored škola za idući dan.