17 C
Vinkovci
Nedjelja, 26. svibnja 2024.

Naš novinar Željko Draženović objavio svoj prvi roman „Zadnja stanica Vinkovci”

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Nakon knjige „Vinkovci, grad kakav pamtimo”, novinar Željko Draženović u okviru 31. Festivala glumca predstavio je novu knjigu posvećenu svom gradu – „Zadnja stanica Vinkovci”.

Riječ je o romanu koji donosi život u Vinkovcima 60-tih godina kroz oči dvoje mladih zaljubljenih ljudi, nastao na temelju bogatog životnog iskustva i arhive Vinkovčanke Anice Hađinac.

„Mladić odlazi na odsluženje vojnog roka, a djevojka ga ostaje čekati u Vinkovcima. Pred njom se nalaze brojni izazovi i zapleti. Na kraju njih dvoje nakon svih silnih nesporazuma i nevjera pronalaze razlog da ipak nastave zajednički život”, uvodi nas Draženović u fabulu i dodaje kako je ovo i posveta Vinkovcima i njegovim građanima koji su se u to vrijeme još uvijek suočavali s ratnom neimaštinom.

Foto: Ivan Matić/Press 032

Osim pisama koja su autentična, sadrži i dobar dio novinskih tekstova iz onoga vremena koji svjedoče kako je grad rastao i razvijao se, što se u njemu događalo te nekakve zgode i nezgode. „Mislim da će to biti zanimljivo mlađoj generaciji koja tako može dobiti nova saznanja”, istaknuo je. Radnja je smještena u šezdesete godine prošlog stoljeća, a savršen je prikaz kako je ljubav jača od svega, od rata i vojske, nesporazuma i svađa.Na upit koliko mu je bilo zahtjevno kao novinaru pisati jedan ovakav roman kazao je kako mu je to bilo nešto novo, ali i da ovo nije prvi takav slučaj. „Često puta su novinari književnici, a književnici novinari, no to nije tako jednostavno. Sve skupa je trajalo otprilike godinu dana, ali nadam se da sam uspio uspješno dočarati jednu ljubavnu priču i Vinkovce iz toga vremena. Konačan sud na kraju će ipak dati sami čitatelji”, rekao je Draženović.

Foto: Željko Draženović

Ljiljana Radobuljac, urednica knjige, istaknula je kako ju posebno raduju povijesne činjenice u romanu koje vrlo jasno pokazuju Vinkovce 60-ih godina, a s druge strane tu je i ta jedna topla ljudska ljubavna priča koja je neobična za to vrijeme, vrlo jasna i otvorena. „Vinkovci zaslužuju takav roman.

Zahvaljujući svojoj profesiji, autor je u roman uspio unijeti činjenice, tadašnje novinske tekstove, zato slobodno možemo reći kako je to uistinu posveta Vinkovcima”, podvukla je Radobuljac.

Foto: Željko Draženović

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno