Nakon četiri tjedna smijeha i veselja te ludih i šarenih maski koje su uljepšavale ulice, Karneval u Opatiji priveden je svome kraju. Ples pod maskama, maškarani rally, Dječji karnevalski korzo i 35. Balinjerada samo su dio ovogodišnjeg spektakla u čijim su čarima uživali i vinkovački vrtićanci, točnije pobjednici 22. Vinkovačkog karnevala.

Više od tri tisuće malih maškara pretvorilo je protekle nedjelje centar Opatije u pravu malu bajku ispunjenu čarobnim kreacijama iz dječje mašte. Tradicionalni Dječji karnevalski korzo u svom 24. izdanju okupio je rekordan broj sudionika u 38 grupa iz Primorsko-goranske i Istarske županije, drugih dijelova Hrvatske te iz susjednih zemalja. Jedina skupina iz istočne Slavonije bila je ona iz Vinkovaca koju su činili polaznici dječjih vrtića „Vladimir Nazor“ i „Naša Radost“.

Prosudbeni sud 22. Vinkovačkog karnevala održanom u ožujku prošle godine nakon ozbiljnog vijećanja odlučio je da u Opatiju u ovoj godini putuju dva udružena vinkovačka vrtića, “Vladimir Nazor” i “Naša radost” s maskom “Lijeni Bosut”. Ribice, trava, labudovi, čamci i ostala blaga koja čuva naš Bosut prošetalo je 25 vinkovačkih mališana kao osma skupina ovogodišnje povorke u Opatiji koja nikoga od prisutnih nije ostavila ravnodušnima.
„Naša dva vrtića koja su se predstavila na Dječjem karnevalskom korzu jedina su iz istočne Slavonije i djeca su, kao i uvijek, bila odlična. Vrijeme nas je poslužilo i vjerujem da su djeca uživala u Opatiji.
Važno je spomenuti i kako je ova dječja skupina postala „povijesna“ jer je prva s našeg područja postala sudionikom projekta Europske prijestolnice kulture“, rekao je Ljubo Karaman, predsjednik udruge Vinkovački karneval te pojasnio kako su nastupom na opatijskom karnevalu pripadnici vinkovačkih dječjih vrtića postali sudionikom projekta Europske Unije „Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020.“ te će biti dio predsjedanja, programa i promocije Rijeke.

Najavio je Karaman i 23. Vinkovački karneval koji nas očekuje od 21. do 25. veljače. Tradicionalno će pokladni gradonačelnik preuzeti ključeve grada čime će započeti vladavina maškara, u Excellent pubu bit će održan novi maskenbal za odrasle, čeka nas i velika povorka grada Vinkovaca, a sve će završiti paljenjem bušara i vraćanjem ključeva grada.