Izvor: Marija Lešić Omerović

U Županji je, u okviru programa obilježavanja Dana grada i svetkovine Mučeništva sv. Ivana Krstitelja, održana i tradicionalna manifestacija pod nazivom “Oj Dorati” – Memorijal Ivana Balentovića – Mašinog, u organizaciji Konjogojske udruge Stari graničar iz Županje.

U raznim kategorijama natjecanja sudjelovalo je oko 60 konjogojaca iz Vukovarsko-srijemske, Brodsko-posavske i Osječko-baranjske županije, a program je počeo izložbom konja na kojoj je sudjelovalo devet grla. Prema odluci prosudbene komisije, pobjednikom je proglašeno grlo 332 Mima, čiji je uzgajatelj Državna ergela Đakovo, a koju je kupio Poljoprivredni obrt Galović-Ivić iz Županje. Drugo mjesto osvojilo je grlo Zenta u vlasništvu Tomislava Oršolića iz Županje, a treće Santa Županjca Ilije Oršolića. Pobjedničke pehare uručio je gradonačelnik Županje Davor Miličević.

Uslijedila su natjecanja na poligonu za djecu i jahače starije dobi. U kategoriji od 10 do 14 godina, prvo mjesto osvojila je Ema Jovanovac iz Županje, a u kategoriji od 15 do 21 godine, Ema Lusavec iz Vinkovaca. Održana je i revijalna utakmica vožnje dvoprega u šokačkim kolima. Pobijedio je Tomislav Oršolić iz Županje, koji je ujedno i pobjednik tekličkog jašenja. U vožnji jednoprega i dvoprega, u okviru 6. Croatia kupa, organiziranim u suradnji s Konjičkim klubom Ruščica, sudjelovali su licencirani vozači pri Hrvatskom konjičkom savezu. U jednopregu je pobijedio Ivan Mirković iz Ruščice, a u vožnji dvoprega Josip Zirn iz Državne ergele Đakovo.