Na cijelom području Republike Hrvatske, društva Hrvatskog Crvenog križa započeli su sabirnu akciju pod nazivom “Solidarnost na djelu“. Akciji se već tradicionalno odazvalo i Gradsko društvo Crvenog križa Vinkovci koje je ove godine uključio osnovne škole iz Tordinaca i Privlake.

47. po redu sabirna akcija “Solidarnost na djelu“ stigla je i u Vinkovce, a za to se, kao i svake godine, pobrinuo Crveni križ Vinkovci koji je akciju započeo pod sloganom “Ne dvoji“ Za drugog izdvoji!“ Danas, u vremenu od 10 do 13 sati, na štandu u središnjem gradskom parku akciju provode mali humanitarci iz Osnovne škole Tordinci, dok će u ponedjeljak u isto vrijeme na štandu u parku biti članovi Podmlatka Crvenog križa Osnovne škole Stjepana Antolovića Privlaka.

“Naši mladi danas su pripremili jedan jako lijepi štand gdje naši sugrađani mogu dati svoj prilog za socijalno ugrožene građane, ali i automatski dobiti razne ukrase koje su naši humanitarci napravili. Akciju provodimo malo više od mjesec dana i u Tjednu solidarnosti ćemo, od prihoda iz akcije, podijeliti kupljene štednjake na kruto gorivo i pakete hrane i higijenskih artikala za naše najugroženije građane“, istaknuo je ravnatelj Crvenog križa Vinkovci Branko Tomić koji je dodao kako Društvo ima veliku podršku ravnatelja 23 osnovne i 7 srednjih škola koji redovno provode kalendarski planirane akcije, među kojima je i “Solidarnost na djelu“.

Akcija će biti provedena i putem mreže ogranaka Mladih Hrvatskog Crvenog križa u svim osnovnim i srednjim školama. U akciji se prikuplja u pravilu, odjeća, obuća, posteljina, hrana i novac. Za poklonjeni novac darovateljima će biti uručen novčani bon zahvalnosti u vrijednosti od 5 kuna, numeriran i ovjeren žigom Crvenog križa. Materijalna dobra se mogu donijeti u skladište Crvenog križa Vinkovci u Ulici Josipa Kozarca 10.

Prilozi građana, udruga, poduzeća, institucija i ustanova se mogu uplatiti i na donacijski žiro-račun Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci broj: HR0823600001101633106, s naznakom “Prilog za Solidarnost na djelu 2019”. Od ukupnog prihoda ove akcije 5% se uplaćuje u Fond solidarnosti Hrvatskog Crvenog križa. Preostali iznos namijenjen je za kupnju paketa hrane i higijenskih artikala te štednjaka na kruto gorivo koji će, kako je istaknuo ravnatelj Tomić, biti podijeljeni građanima u potrebi.

Važno je spomenuti i kako, zahvaljujući dugogodišnjoj uzornoj suradnji s Kauflandom, društva Hrvatskog Crvenog križa provode na svim lokacijama ovog trgovačkog lanca sabirnu akciju pod sloganom “Vaš dar za pravu stvar” . Vinkovčani tako mogu od 7. do 13. listopada u trgovačkom centru Kauflanda na Lapovcima darovati brašno, šećer, sol, rižu, ulje, marmeladu, tjesteninu, juhe u vrećicama, mesne ili riblje konzerve i staviti ih u košaru solidarnosti. Od darova će volonteri napraviti pakete pomoći za naše najugroženije sugrađane.