Kontaktirajte nas

Aktualno

Neću rak vrata maternice!

Objavljeno

-

U Hrvatskoj se rak vrata maternice svaki dan dijagnosticira jednoj ženi, a svaki treći dan od njega jedna žena umre. Godišnje se u oko 700 žena dijagnosticira predstadij raka visokog stupnja, stoji u podacima Registra za rak HZJZ-a. Zbog učinkovite i pristupačne prevencije upravo je rak vrata maternice jedan od javnozdravstvenih prioriteta. Tim povodom 3. tjedan u siječnju obilježen je 15. Europski tjedan prevencije raka vrata maternice (od 18. do 24. siječnja 2021.) i 14. hrvatski Dan mimoza – Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice (23. siječnja 2021.).

Zbog epidemiološke situacije izostale su akcije u središtima gradova kao i edukativna predavanja koja su iz godine u godinu sastavni dio preventivnih druženja s javnošću, a ovog su siječnja preusmjerene na digitalne platforme. U tom smislu Hrvatski zavod za javno zdravstvo izradio je novu internetsku stranicu o prevenciji raka vrata maternice sa sloganom „NEĆU RAK“. Namijenjena je prvenstveno ciljanoj populaciji – ženama, ali i ostalim građanima te zdravstvenim djelatnicima i stručnjacima koji rade u području ginekoloških preventivnih programa i zaštite zdravlja žena. Sve bitne informacije sada su na jednom mjestu. Stranica pruža i mogućnost postavljanja upita iz područja prevencije raka vrata maternice putem internetskog obrasca i popis ginekoloških ordinacija u javnozdravstvenoj mreži primarne ginekološke zaštite po županijama. Također, na na njoj će biti dostupni i e-tečajevi sa snimljenim predavanjima za edukaciju o ginekološkim temama. Sve navedeno  doprinosi povećanju znanja i informiranju o primarnoj, sekundarnoj i tercijarnoj prevenciji raka vrata maternice te podsjeća žene i cijelu javnost da je rak vrata maternice jedan od najpreventabilnijih. Drugim riječima, gotovo svaki slučaj raka vrata maternice se može spriječiti dostupnim metodama prevencije. Uz primjenu tih metoda, svatko može reći: Neću rak vrata maternice –  sebi, mami, ženi, kćeri, prijateljici, nikome!

Kampanja “Neću rak” skreće pozornost i na cijepljenje protiv HPV-a kao primarnu prevenciju te redovite ginekološke preglede kao sekundarnu prevenciju. Odgovornošću prema svom zdravlju možemo raku reći PA-PA. Kampanja će se provoditi tijekom siječnja i veljače oglašavanjem preventivnih poruka u različitim medijima, a prvenstveno na internetu i društvenim mrežama. Pridružile su joj se podrškom poznate osobe i influenceri, primjerice Ella i Danijela Dvornik.

Dostupne metode prevencije su redoviti ginekološki pregledi, Papa test i HPV test. Zahvaljujući dostupnim i učinkovitim mogućnostima prevencije, za rak vrata maternice, rak dojke i rak debelog crijeva velik je broj europskih zemalja, uključujući i Hrvatsku, donio nacionalne programe za rano otkrivanje ove tri vrste raka. U studenom 2020. Svjetska zdravstvena organizacija donijela je Strategiju o ubrzanju eliminacije raka vrata maternice prema kojoj bi države trebale pojačati provedbu cijepljenja protiv HPV-a i preventivnih ginekoloških pregleda te u slijedećih deset godina postići da 90% djevojaka u dobi do 15 godina bude cijepljeno protiv HPV-a, a 70% žena u dobi do 35 godina bude obuhvaćeno probirnim pregledima.

Dok je prema podacima Registra za rak HZJZ-a, karcionom tijela maternice na četvrtom mjestu po učestalosti oboljevanja od svih slučajeva u žena, rak vrata maternice u posljednjih nekoliko godina nije među deset najučestalijih u žena. No, on je po pojavnosti u dobi od 30 do 49 godina treći najčešći rak (iza raka dojke i štitnjače). Od invazivnog raka vrata maternice u 2018. je oboljelo 274 žena, a prema Izvješću o umrlim osobama u 2019. godini je, od posljedica bolesti, preminulo 116 žena, stoji u izvješću HZJZ-a.

Skretanjem pozornosti na žensko zdravlje te posebice na prevenciju raka vrata maternice, obilježavajući ovaj Tjedan želi se naglasiti važne poruke što svaka djevojka ili žena, može učiniti za očuvati svoje zdravlje i spriječi razvoj rak vrata maternice.

Svojom brigom za zdravlje i redovitim liječničkim pregledima poziva se sve pripadnice ljepšeg spola reći “raku PA-PA!”

Aktualno

U Hrvatskoj 143 nova slučaja zaraze koronavirusom

Objavljeno

-

Napisao/la

    49 pregleda

U posljednja 24 sata zabilježena su 143 nova slučaja zaraze koronavirusom, a umrle su 4 osobe, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

Na bolničkom liječenju je 150 pacijenata, od kojih je 12 na respiratoru.

U posljednja 24 sata preminule su četiri osobe, čime je ukupan broj preminulih od početka epidemije narastao na 8263.

U samoizolaciji je trenutno 4029 osoba, a broj aktivnih slučajeva danas je ukupno 1102.

Ukupno je testirano 2.305.717 osoba, od toga 6017 u posljednja 24 sata.

Od početka epidemije zabilježeno je 363.758 osoba zaraženih novim koronavirusom.

Ukupno su se oporavile 354.393 osobe od toga 155 u posljednja 24 sata.

Jučer je u Hrvatskoj utrošeno 9728 doza cjepiva, a od toga je 3067 osoba cijepljeno prvom dozom. 

Do jučer je utrošeno ukupno 3.078.364  doza cjepiva, a cijepljeno je je 40,6% ukupnog, odnosno 48,8% odraslog stanovništva. Barem jednom dozom cijepljeno je 1.646.466 osoba, dok je za 1.483.687 osoba, odnosno 44,02% odraslog stanovništva, cijepljenje završeno.

Nastavi čitati

Aktualno

Na Bajakovu kolona duga 8, na Lučkom 5 kilometara

Objavljeno

-

Napisao/la

    289 pregleda

Vrhunac je turističke sezone, a promet je pojačan na cestama u smjeru mora, autocestama A2 i A3 te na pojedinim graničnim prijelazima, izvijestio je danas Hrvatski autoklub koji savjetuje vozače da zbog čestih usporavanja i vožnje u kilometarskim kolonama pripaze na udaljenost između vozila.

Zbog veće gustoće prometa na autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče zbog kolona vozila kreće se u povremenim zastojima između čvorova Lučko i Karlovac u smjeru Dubrovnika. Osim toga, gustoća prometa povećana je između čvorova Lučko i Zadar II u smjeru Dubrovnika, a prije naplatne postaje Karamatići kolona vozila duga je oko pola kilometra. Kolona duga tri kilometra očekuje i one koji se nalazi na autocesti A2 Zagreb-Macelj kod naplatnih postaja Trakošćan u smjeru Slovenije.

Zbog pojačanog prometa na A3 u smjeru Lipovca između čvorova Jankomir i Lučko u smjeru naplatne postaje Lučko kolona vozila proteže se oko pet kilometara, te u smjeru Bregane između čvora Buzin i čvora Lučko u smjeru Lučkog oko dva kilometara. Zbog prometne nesreće koja se dogodila na toj relaciji, vozi se uz ograničenje brzine od 40 km/h.

Kolona osobnih i teretnih vozila ispred graničnog prijelaza Bajakovo duga je oko osam kilometara.

HAK također upozorava vozače da se zbog vozila u kvaru na autocesti između naplatne postaje Demerje i čvora Donja Zdenčina u smjeru Dubrovnika promet vodi po dvije prometne trake.

Zbog upozorenja od toplinskog vala, HAK savjetuje svima koji putuju na dužim relacijama da to čine rano ujutro ili kasnije navečer, a izbjegavaju vožnju i putovanje tijekom dana kada temperature dosežu svoj maksimum. Osim toga, tijekom puta treba se češće zaustavljati i rashladiti te piti dovoljno tekućine i umjereno koristiti rashladni uređaj u vozilu.

Nastavi čitati

Aktualno

VSŽ: jedna novopozitivna osoba iz Privlake

Objavljeno

-

Napisao/la

    431 pregleda

U Vukovarsko – srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata PCR testiranjem na COVID-19 potvrđena je 1 nova pozitivna osoba iz Privlake. Preminulih nema. 

Od početka epidemije ukupan broj oboljelih je 12.468, od kojih je 12.124 izliječeno, a ukupno je preminulo 259 osoba.

Trenutno su u županiji 3 osobe hospitalizirane zbog COVID-19 bolesti.

U protekla 24 sata testirano je 165 osoba, te je ukupno do sada testiranih 78.215.

U samoizolaciji je njih 202.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 12 minuta

U Hrvatskoj 143 nova slučaja zaraze koronavirusom

U posljednja 24 sata zabilježena su 143 nova slučaja zaraze koronavirusom, a umrle su 4 osobe, izvijestio je Nacionalni stožer...

Aktualnoprije 2 sata

Na Bajakovu kolona duga 8, na Lučkom 5 kilometara

Vrhunac je turističke sezone, a promet je pojačan na cestama u smjeru mora, autocestama A2 i A3 te na pojedinim...

Aktualnoprije 3 sata

VSŽ: jedna novopozitivna osoba iz Privlake

U Vukovarsko – srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata PCR testiranjem na COVID-19 potvrđena...

Aktualnoprije 5 sati

Zaljubljenik u vinkovačko Ivan Schweizer: Uvijek je najvrjednije ono što nemaš

Strastveni vinkovački kolekcionar 67-godišnji Ivan Schweizer u svojoj kući posjeduje vrijednu zbirku starih predmeta, plakata, knjiga, razglednica, filatelije, znački, prvih...

Vijestiprije 18 sati

Općina Nuštar poziva roditelje osnovnoškolaca da podnesu zahtjev za dodjelu jednokratnih novčanih naknada 

Općina Nuštar poziva roditelje osnovnoškolaca da podnesu zahtjev za dodjelu jednokratnih novčanih naknada polaznicima osnovne škole s prebivalištem na području Općine...

Aktualnoprije 19 sati

Novo “čudo” retkovačkih kazalištaraca

Foto: Kazalište “Mika Živković” Retkovci Izvrsni retkovački kazalištarci sinoć su svojoj publici poklonili još jedan nesvakidašnji umjetnički doživljaj. Drugi put...

Aktualnoprije 21 sat

VPK: I druga grupa mališana završila Malu školu plivanja 2021.

U okviru projekta Hrvatska pliva u 2021. godini besplatnu obuku  završila je druga od pet grupa neplivača Male škole plivanja...

Aktualnoprije 22 sata

Pred kraj četvrtog toplinskog vala još jedan poziv na oprez

U tijeku je četvrti toplinski val ovoga ljeta. I dok je promjena najavljena tijekom vikenda uz lokalno moguća i grmljavinska...

Najčitanije