1 C
Vinkovci
Srijeda, 7. prosinca 2022.

Neću rak vrata maternice!

Više od autora

- vl promo-


Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

U Hrvatskoj se rak vrata maternice svaki dan dijagnosticira jednoj ženi, a svaki treći dan od njega jedna žena umre. Godišnje se u oko 700 žena dijagnosticira predstadij raka visokog stupnja, stoji u podacima Registra za rak HZJZ-a. Zbog učinkovite i pristupačne prevencije upravo je rak vrata maternice jedan od javnozdravstvenih prioriteta. Tim povodom 3. tjedan u siječnju obilježen je 15. Europski tjedan prevencije raka vrata maternice (od 18. do 24. siječnja 2021.) i 14. hrvatski Dan mimoza – Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice (23. siječnja 2021.).

Zbog epidemiološke situacije izostale su akcije u središtima gradova kao i edukativna predavanja koja su iz godine u godinu sastavni dio preventivnih druženja s javnošću, a ovog su siječnja preusmjerene na digitalne platforme. U tom smislu Hrvatski zavod za javno zdravstvo izradio je novu internetsku stranicu o prevenciji raka vrata maternice sa sloganom „NEĆU RAK“. Namijenjena je prvenstveno ciljanoj populaciji – ženama, ali i ostalim građanima te zdravstvenim djelatnicima i stručnjacima koji rade u području ginekoloških preventivnih programa i zaštite zdravlja žena. Sve bitne informacije sada su na jednom mjestu. Stranica pruža i mogućnost postavljanja upita iz područja prevencije raka vrata maternice putem internetskog obrasca i popis ginekoloških ordinacija u javnozdravstvenoj mreži primarne ginekološke zaštite po županijama. Također, na na njoj će biti dostupni i e-tečajevi sa snimljenim predavanjima za edukaciju o ginekološkim temama. Sve navedeno  doprinosi povećanju znanja i informiranju o primarnoj, sekundarnoj i tercijarnoj prevenciji raka vrata maternice te podsjeća žene i cijelu javnost da je rak vrata maternice jedan od najpreventabilnijih. Drugim riječima, gotovo svaki slučaj raka vrata maternice se može spriječiti dostupnim metodama prevencije. Uz primjenu tih metoda, svatko može reći: Neću rak vrata maternice –  sebi, mami, ženi, kćeri, prijateljici, nikome!

Kampanja “Neću rak” skreće pozornost i na cijepljenje protiv HPV-a kao primarnu prevenciju te redovite ginekološke preglede kao sekundarnu prevenciju. Odgovornošću prema svom zdravlju možemo raku reći PA-PA. Kampanja će se provoditi tijekom siječnja i veljače oglašavanjem preventivnih poruka u različitim medijima, a prvenstveno na internetu i društvenim mrežama. Pridružile su joj se podrškom poznate osobe i influenceri, primjerice Ella i Danijela Dvornik.

Dostupne metode prevencije su redoviti ginekološki pregledi, Papa test i HPV test. Zahvaljujući dostupnim i učinkovitim mogućnostima prevencije, za rak vrata maternice, rak dojke i rak debelog crijeva velik je broj europskih zemalja, uključujući i Hrvatsku, donio nacionalne programe za rano otkrivanje ove tri vrste raka. U studenom 2020. Svjetska zdravstvena organizacija donijela je Strategiju o ubrzanju eliminacije raka vrata maternice prema kojoj bi države trebale pojačati provedbu cijepljenja protiv HPV-a i preventivnih ginekoloških pregleda te u slijedećih deset godina postići da 90% djevojaka u dobi do 15 godina bude cijepljeno protiv HPV-a, a 70% žena u dobi do 35 godina bude obuhvaćeno probirnim pregledima.

Dok je prema podacima Registra za rak HZJZ-a, karcionom tijela maternice na četvrtom mjestu po učestalosti oboljevanja od svih slučajeva u žena, rak vrata maternice u posljednjih nekoliko godina nije među deset najučestalijih u žena. No, on je po pojavnosti u dobi od 30 do 49 godina treći najčešći rak (iza raka dojke i štitnjače). Od invazivnog raka vrata maternice u 2018. je oboljelo 274 žena, a prema Izvješću o umrlim osobama u 2019. godini je, od posljedica bolesti, preminulo 116 žena, stoji u izvješću HZJZ-a.

Skretanjem pozornosti na žensko zdravlje te posebice na prevenciju raka vrata maternice, obilježavajući ovaj Tjedan želi se naglasiti važne poruke što svaka djevojka ili žena, može učiniti za očuvati svoje zdravlje i spriječi razvoj rak vrata maternice.

Svojom brigom za zdravlje i redovitim liječničkim pregledima poziva se sve pripadnice ljepšeg spola reći “raku PA-PA!”

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno