Gabi i Marijan Jelenić - NOLA / Photo: Aquarius Records press

Bračni par Jelenić iz grupe Nola priprema romantičan koncert u Lisinskom, braća Tibor i Sanin iz Silentea u subotu sviraju najveći koncert u karijeri, a zaljubljeni Željka i Toni iz Mangroova slave godišnjicu braka i izdaju novi zajednički album – Srce.

Neki će reći ne treba miješati posao i obitelj, no ovi glazbenici misle upravo suprotno. Već godinama surađuju sa svojim najbližima i to ih čini neizmjerno sretnima.

Gabi i Marijan Jelenić – NOLA / Photo: Aquarius Records press

Tako Gabrijela i Marijan Jelenić iz grupe Nola iza sebe imaju već 25 godina zajedničkog rada koji su obilježili i albumom “25”, a isti će promovirati i na velikom slavljeničkom koncertu u petak, 16. studenog u maloj dvorani Lisinskog.

“Od kad postoji Nola mi živimo taj privatno poslovni suživot. Nikad nije bilo drukčije. Privatno i poslovno isprepliće se svakodnevno i uz dobru organizaciju vremena i obaveza sve prolazi bez panike. Osobno mislim da je ovako lakše – objasnila je Gabi kako je raditi sa suprugom.

A, naravno, s njom se slaže i Marijan: “Razumijevanje koje smo stekli višegodišnjim zajedničkim životom omogućava mi da živim maksimalno posvećen svom pozivu i stvaranju. “Druga strana” razumije da se u studiju “samo” može pretvoriti u sate i sate rada. U mom slučaju djelo koje stvorim dobije smisao kada ga Gabi otpjeva, tada se sve posloži.

Tibor i Sanin Karamehmedović – SILENTE / Photo: Dario Bandur // Aquarius Records press

Još od školskih dana zajedno sviraju i braća Sanini i Tibor Karamehmedović, okosnica benda Silente koji u subotu puni Dom sportova. Nedavno su izdali treći album “Malo magle, malo mjesečine” na kojem zajednički potpisuju sve pjesme.

“Ja volim raditi s obitelji. Sretan sam što mi je mlađi brat tako talentiran pa mi može pomoći iznijeti neke glazbene i umjetničke ideje koje sam ne bih mogao. Da mi stariji brat zna svirati i njega bi zvao u bend, ali on je baš loš u tome. Postoje nedostatci, a najočitiji su na tehničkoj strani. Kuda bi taj naš rad trebao ići, kako i kojim kanalima. Poslovna neslaganja koja su došla naknadno nakon što nam se hobi pretvorio u posao. Ali ništa se to ne može usporediti s dubokim umjetničkim razumijevanjem koje nam je bratstvo donijelo. Ima neka tajna veza, za sve ljude zakon krut – objašnjava nam rad s bratom Sanin, basist Silentea.

A njegov mlađi brat, gitarist i pjevač Silentea, Tibor odgovara: “Vjerojatno ovisi kakva je obitelj ali ja i Insan smo više od obitelji, mi smo krvoloci. Što ja kradem on dobrovoljno daje a on je kao lopov u praznoj kući.”

Željka Veverec i Toni Starešinić – MANGROOVE / Photo: Aquarius Records press

Još jedan bračni par već godinama živi poslovni i privatni suživot – Željka Veverec i Toni Starešinić iz grupe ManGroove već 15 godina je u sretnoj vezi, zajedno surađuju gotovo jednak broj dana i godina, a nedavno su proslavili četiri godine braka. Baš tim povodom nedavno su izdali album “Srce”, a sve ove obljetnice proslavit će velikim koncertom u Tvornici kulture 8. veljače.

“Mislim da je najveća prednost što se najbolje razumijemo i možemo sve iskomunicirati bez da se bojimo da će netko dobiti otkaz iz benda” – uz smijeh objašnjava Toni zašto je dobro surađivati s obitelji i nastavlja:

“Prednost je i da sami možemo sebi prilagoditi radno vrijeme, a onda i ono slobodno. Mi oboje živimo od glazbe pa onda i glazba živi s nama stalno tako da je firma zapravo otvorena od 0 do 24 i cijeli život nam je isprepleten  glazbom. Moja osobna prednost je i da sam kroz našu suradnju puno naučio kako i surađivati s drugim pjevačicama, recimo to tako kao da sam došao spreman na posao, pomoglo mi je puno i kao glazbeniku, kako se lakše snaći u nekim situacijama. Mana je vjerujem kao i mana svakog posla u kojem radite s kupa da vam treba malo i tišine i vremena za sebe, da se malo povučete u svoju jazbinu, jer smo stalno skupa pa imam nekad osjećaj da ono što smo mi prešli u naših 15 godina neki ljudi pređu u 30 zajedničkih. A posebno je super kad uspjehe dijelite zajedno i zajedno slavite.”

Jednako misli i Željka koja kaže da joj to olakšava proces stvaranja.

“Jako je lijepo kad s nekim možete podijeliti svoje ideje i zajedno napraviti nešto. U početku je trebalo naći pravi modus i način kako slušati drugoga i uvažavati neke savjete, a opet istjerati svoje do kraja no s vremenom sve stvari dođu na svoje i postane to jedna jako lijepa suradnja. Mane hmm rekla bih da ako je to mana ne možeš se maknuti od posla i proces stvaranja ne prestaje niti preslušavanja nego je konstantno prisutan, ali onda se s vremenom naučiš da u jednom trenu netko kaže sad dosta – dosta za danas idemo van, u kino nema više guljenja po jednoj te istoj stvari. Rekla bih da zajednički život i rad imaju više prednosti nego mana jer na kraju krajeva radimo glazbu i to je prekrasna stvar da imaš nekoga s kim stvaraš i pjevaš svoju pjesmu -završila je Željka.