26 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 17. lipnja 2024.

Nema odmora dok traje obnova – Tračevi i Dekadencija prvi na repertoaru, iznenađenje za Božić

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Počela je dugoočekivana energetska obnova zgrade vinkovačkog kazališta i do sredine jeseni, neće biti događanja u tom prostoru. No, nema odmora dok traje obnova, pa će ponovni susret s publikom začiniti dvije nove predstave i prostor u kojem će publika dodatno uživati.

Paralelno se radi. Mijenja se crijep na krovištu, a kada vrijeme kao ovih dana, ne dozvoljava vanjske radove, sele se unutra. Kazališna dvorana pripremljena je za radove, a krovište ide svojim tijekom, potvrđuje ravnatelj Zdenko Rečić u nadi kako neće biti puno kišnih dana jer svaki takav prolongira rokove.

A ono što se radi i možda neće vidljivo biti na prvi pogled je izolacija krovišta i zidova s ciljem uštede toplinske energije. Ono vidljivo i osjetilno, uz novu stolariju, publiku će dočekati podno grijanje, a s njim ide i garderoba za posjetitelje. Bit će promjena u pretprostoru, a sve će pristupom biti prilagođeno osobama s invaliditetom.

„Gledatelji kada uđu unutra bit će iznenađeni kako je lijepo ušminkano naše malo kazalište. Izuzetno se veselim i s nestrpljenjem čekam taj dan da publika počne dolaziti i vidi što smo napravili”, najavljuje Rečić.

Podsjetimo, zgrada datira iz 1960. godine, kada se ložilo na ugalj, i zrela je za prilagodbu novim energentima sa 60%-im uštedama, odluka je Grada Vinkovaca u suradnji s Razvojnom agencijom VIA, potpisana, kako smo izvijestili, u ožujku s izvođačem vukovarskom tvrtkom Vodotoranj.

„Mi u kazalištu smo izuzetno sretni i zahvalni gradskoj upravi što je prepoznala i krenula u projekt obnove kazališta. Ono što mogu primijetiti u razgovoru s kolegama ostalih kazališta, kada kažem što se kod nas radi, svi s ushićenjem i čestitkom kažu blago vama kad vas vaša gradska uprava podržava”, ističe ravnatelj.


Samo gledalište bit će komfornije, s lakšim prolazom između redova no u detaljima će vjerujemo uživati svi ljubitelji kazališta početkom studenoga kada će novoobnovljeni prostor otvoriti višednevni Kazališni festival “Slavonski KaFe” s bogatim programom osmišljenim za sve uzraste i ukuse interaktivnim s publikom i javnosti. Na njemu, s po jednom predstavom, sudjeluju svi profesionalni teatri  iz Slavonije, a žiri bira najbolju.

Kazalištarci ne odlaze na kolektivni godišnji, samo su dislocirali rad na predstavama. Od jeseni kreće priprema za „Tračeve”, koprodukciju s Hrvatskim kazalištem iz Pečuha koju će pripremati u prostoru u Novom Selu. Premijeru na domaćim daskama možemo očekivati po povratku kući, a do tada će ju izvesti u Pečuhu. U Osijeku ovih dana počinju pripremati predstavu „Dekadencija”, koja je obimom manja i dogodit će se u suradnji s Osječkim ljetom kulture na kojem će biti izvedena.

„Kompletno ćemo ju raditi u Osijeku. Organizacijski je izuzetno zahtjevno. Osim što radimo dva velika projekta, mi i gostujemo. Idemo u Orašje Odžak, Šibenik… Radimo paralelno na gostovanjima, kao i navedene dvije predstave”, najavljuje Rečić.

Ekskluzivno za prosinac najavljuju pravu kazališnu poslasticu, no neka još malo ostane iznenađenje. Šapnut ćemo samo kako se kuha popularna baletna priča u suradnji sa srednjom glazbenom školom Josipa Runjanina koju će, kada vrijeme za to dođe, najaviti zajednički ravnatelji Dinka Peti i domaćin Zdenko Rečić.

Do tada, Vinkovčani rade putujuće kazalište. Rekviziti i trupa su na kotačima.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno