12 C
Vinkovci
Petak, 14. lipnja 2024.

Nema ove lipote nigdi na svitu, cili svit bi zagrlila

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Preko 100 000 posjetitelja i više od 10 000 sudionika, brojke su kroz deset dana 57. Vinkovačkih jeseni u koje se, nakon trideset godina upisala Ana Filaković iz Zagreba, rođenjem Sremica čija je obitelj za Domovinskog rata protjerana iz Kukujevaca nastanivši se u Suhopolju.

Ciljano, s obitelji za vikend, unajmila je smještaj i došla je na Jeseni.

“Srce zatitra, baš sam se naplakala od sreće i uspomena. Nisam bila tu 30 godina, još od prije rata, s dicom sam došla i unukom, i baš se raznježila, sićanja se vratila. I dica su se sitila, starija kćer kada je bila mala kako je dolazila i u Vinkovce i u Srem. Puna sam silnih emocija, tolike godine nisam bila tu, od toga rata. Mislila sam da će mi tlak skočiti, ali uopće nije. Pa pogledajte Đeletovci, Andrijaševci, Tovarnik, Ilača, to je sve naše, cili bi svit zagrlila. Nema ovoga nigdi na cilom svitu, ovakve lipote”, podijelila je nakon mimohoda nalet silnih emocija, kroz suze duboko dirnuta naša Sremica Ana, nama jedna od najljepše ispričanih priča 57. Vinkovačkih jeseni. Bila je ovo prilika i obići posljednja počivališta bližih članova obitelji što cijeli posjet čini još emotivnijim, kaže ova umirovljena medicinska sestra.

„Za Vinkovčane su Jeseni jedna lijepa tradicija uživati naše bogatstvo, ljepotu Slavonije, ali i ostatka Hrvatske koju je moguće vidjeti na jednom mjestu”, kažu supružnici Teklić koji ju žive i poštuju i prigodnim dress codom.

U privatnom aranžmanu, s Udrugom umirovljenika, svake godine na Vinkovačkim su i gosti iz Štivica kraj Nove Gradiške.„Mi smo pravi Šokci, Staro Petrovo Selo. Ne propuštamo! Prekrasno, milina za vidjeti. Ne možemo zamisliti da ih ukinu i ostanemo bez Jeseni i mimohoda”, komentira Dragica Emanović.

Iako su ih pratili putem malih ekrana, supružnici iz Splita konačno su stigli u Vinkovce.  „Uživo je fenomenalno, televizija to ne može ovako dočarati i manje je interesantno. Skoro pa Hrvatska u malom”, ocjenjuje Tonči Žuvela iz prijestolnice Dalmacije.

Pljesak, pjesma i nazdravljanje s folklorašima, ovo ima samo u Vinkovcima, složni su sugovornici uz poruku “Možemo mi otići s Jeseni, ali one iz nas neće nikada. Hvala vam na ljubavi, vraćamo se dogodine Vinkovcima!”

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno