21 C
Vinkovci
Petak, 24. svibnja 2024.

Nema problema prijatelju (It Can Be Done Amigo, 1972.)

Više od autora

- vl promo-

Korpulentni Hiram Coburn (B. Spencer) dobrodušni je lutalica i kradljivac konja, naizgled grubijan kojeg jednog dana od linča i vješanja spasi odvjetnik u pratnji svog malog nećaka Chipa Andersona (R. Cestie). Nakon što odvjetnik ubrzo umre, skrb o dječaku koji je od ujaka naslijedio nešto bezvrijedne zemlje preuzet će upravo Hiram, koji je ujaku na samrti obećao da će dječak dobiti ono što mu pripada. U međuvremenu Hiramovim tragom kreće revolveraš Sonny Bronston (J. Palance), čovjek s čijom je kćeri Mary (D. Saval) Hiram bio u vezi i koji je sad odlučio da se on mora oženiti djevojkom.

Očekivano, ta se ideja Hiramu neće osobito svidjeti, zbog čega će između njega i Bronstona doći do tučnjava pa i do vatrenih okršaja. A kad naposljetku svi stignu u grad u kojem moraju preuzeti dječakovo nasljedstvo, iznenađeni će otkriti da ono i nije tako bezvrijedno kao što su mislili.

Zabavna i duhovita špageti vestern komedija redatelja Maurizija Lucidija (Posljednja prilika, Zašto ne vodimo ljubav?), za koji scenarij prema priči Ernesta Gastaldija (Zovem se Nobody) potpisuje iskusni Rafael Azcona (Razlog za život i razlog za smrt), prvi je špageti vestern u kojem je Bud Spencer nastupio bez svog stalnog partnera Terencea Hilla. Tijekom 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća vrlo popularni glumac (Pazi da ne bude gužve, Par-nepar, Šerif u dolini Nila, Šerif u svemiru), a nekad uspješni talijanski plivač i olimpijac pravim imenom Carlo Pedersoli, Bud Spencer je sportsku karijeru s velikim uspjehom zamijenio onom glumačkom, svoj robusni tjelesni izgled efektno pretvorivši u prednost. Svoje najpoznatije uloge Spencer je ostvario u filmovima jednostavnih i formulaičnih zapleta koji obiluju ironijskim odmakom i stripovski dizajniranim tučnjavama nadahnutim groteskom i poetikom nijemog filma, a u kojima su formalni žanrovi samo nužan okvir za nizanje komičnih situacija s naglaskom na parodiju, burlesku i apsurd.


Takav je slučaj i s današnjim ostvarenjem, u kojem se tek formalne i znatno ublažene žanrovske odrednice špageti vesterna na efektan i zabavan način nadograđuju komedijom situacije i karaktera. Partner B. Spencera je legendarni oskarovac J. Palance (Shane, Mladi revolveraši, Batman), nekad boksač teške kategorije ukrajinskih korijena i pravog imena Vladimir Ivanovič Palahnuik, a u sporednoj roli nastupa F. Rabal (Viridiana, Pomrčina). Valja spomenuti i da dojmljivu filmsku fotografiju potpisuje nagrađivani Aldo Tonti (Cabirijine noći, Odsjaji u zlatnom oku, Grof Monte-Cristo).

TRAILER: NEMA PROBLEMA PRIJATELJU [1972]

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno