Ton Van Bree i Tineke Sta-Bol posljednju 21 godinu u nizozemskom mjestu Ermelo organiziraju kamp za djecu iz Slavonije koja dolaze iz ratom pogođenih područja. Sveukupno 44 učenika iz OŠ Nikole Tesle iz Mirkovaca, 5 nastavnika i 5 tzv. baby-teachera posjetilo je ovoga ljeta “De Zandkamp”.

Kamp se nalazi izvan naseljenog mjesta i udaljen je od velikih prometnica. Sastoji se od velike zgrade s pet prostorija te prostranog dvorišta s igralištem. Također, u kampu se nalazi i pješčani teren za odbojku, kao i šumica, dok je cjelokupno dvorište ograđeno, naravno, radi sigurnosti djece.

Učenici su iz Vinkovaca krenuli u pravcu sjevera u subotu, 21. srpnja, dok je put trajao oko 20 sati. K tome se Tineke i Ton svakoga puta potrude napraviti spektakularan doček. Zajedno s volonterima dočekali su uzbuđene školarce, ali prije svega – svako dijete mora dobiti ogroman zagrljaj.

Boravak započinje svečanim podizanjem zastava pri dolasku u “De Zandkamp”. Tijekom 20 dana u kampu se vijori hrvatska zastava, kao i zastava fondacije. Tri tjedna boravka za učenike su pomno organizirana. Svaki je dan tematski osmišljen te se uvijek zna što se kada radi i tko izvodi program. Sadržaji koji se nude djeci organizirani su kao cjelodnevne aktivnosti, a između ostalog Mirkovčani su imali priliku penjati se na umjetne stijene, provesti dan u lunaparku i Aquaparku, ugostiti vatrogasce i mađioničare, obići Amsterdam, organizirati Dan ptica, modnu reviju, karaoke i još mnogo toga.

Školarci su se u Mirkovce vratili u petak, 10. kolovoza u kasnim večernjim satima, a s početkom nove školske godine, iščekuje se i skorašnji posjet Tona i Tineke njihovim štićenicima.

Nažalost, zbog nedostatka sredstava, neke od uobičajenih aktivnosti nisu se pronašle na ovogodišnjem programu. Za sada se kamp oslanjao isključivo na sponzorstva iz matične zemlje. Pretežito su to bila sponzorstva fizičkih osoba koje su Stichting Vrienden Speciale Kinderhulp podržavale novcem i stvarima. Iz SVSK-a pozivaju i sve tuzemne pojedince i organizacije koji su u mogućnosti pomoći, neka se pridruže u daljnjoj realizaciji ove hvalevrijedne i dugotrajne humanitarne akcije.

Važno je za napomenuti da se 2018. godine na dugačkom popisu sponzora, pojavilo i prvo ime iz Hrvatske. Riječ je o nekadašnjoj posjetiteljici kampa, a ovo je svakako velik iskorak u budućnosti rada SVSK-a.