U Mjesecu hrvatske knjige, koji se ove godine održava pod motom “U ritmu čitanja”, u Gradskoj knjižnici i čitaonici danas je održano Županijsko natjecanje u čitanju naglas, koje je okupilo 19 ponajboljih mladih čitača iz osnovnih škola, dobi od 3. do 8. razreda.

Vukovarsko-srijemska županija tako je dobila svoje predstavnike na 7. Državnom natjecanju u čitanju naglas, koje će biti održano 21. i 22. studenoga u Sisku.

U mlađoj kategoriji to je učenik 3. razreda Noa Matasović iz OŠ Ivana Gorana Kovačića u Štitaru, mentorica Marija Klarić Brdar, koji se predstavio ulomkom iz knjige Sanje Pilić “Zar baš moram u školu”.

U starijoj kategoriji to je učenica 8. razreda Valeria Vidović iz OŠ Ivana Meštrovića u Drenovcima, mentorica Karolina Bakšaj, koja je pročitala ulomak iz knjige Ivane Guljašević Kuman “Drugačija”.

U mlađoj kategoriji 2. mjesto osvojila je Tia Šarić, 4. razred OŠ Dragutina Tadijanovića u Vukovaru, mentorica Nikolina Burčak (Zoran Pongrašić “Mama je kriva za sve), a 3. mjesto podijelile su Lucija Božić, 5. razred OŠ Vođinci, mentorica Maša Vulić (David Baddiel “Upravljač za ljude”) i Magdalena Bubnjić, 4. razred OŠ Vladimira Nazora u Vinkovcima, mentorica Dinka Pavić Rosandić (Sanja Poljak “Drugi dnevnik Pauline P.”).

U starijoj kategoriji 2. mjesto pripalo je Ivi Bratić, 8. razred OŠ Vladimira Nazora u Vinkovcima, mentorica Ivana Karlušić Budimir (A. De Saint Exupery “Mali princ”), a 3. mjesto Paoli Tomašević, 6. razred OŠ Ivana Kozarca u Nijemcima, mentorica Gorana Hasel (Šime Storić “Poljubit ću je uskoro”).

Prosudbeno povjerenstvo činili su Višnja Sorčik, profesorica hrvatskog jezika i književnosti, Aneta Pšihistal, novinarka i Jakov Zucić, učenik Gimnazije i sudionik nacionalnog natjecanja u čitanju naglas na kojemu je prije nekoliko godina osvojio drugo mjesto. Ocjenjivani su: kreativnost uvoda, jasnoća i razgovijetnost, izražajnost u nastupu, primjerenost teksta uzrastu i opći dojam, a svaki čitač mogao je osvojiti najviše 30 bodova.

Dječja knjižnica mira Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci još jednom se pokazala izvrsnim organizatorom i domaćinom u svom prostoru.