18 C
Vinkovci
Subota, 25. lipnja 2022.

Noć knjige u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr
Po sedmi put u Hrvatskoj se obilježava Noć knjige u povodu Dana hrvatske knjige, 22. travnja i Svjetskog dana knjige i autorskog prava, 23. travnja. Po sedmi put tim je povodom program priredila i Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci. Događanja su počela već u 17,30, a program završava u 1 sat poslije ponoći. Do sada predstavljena je slikovnica “Putovanje žutorepog maslačka” Ivice Anđelića te slikovnica “Hrabra družina ili kako pišu tata i kći” koju su napisali i ilustrirali otac i kći Mario Volf i Agnez Volf. S mentoricom Katarinom Duspara objavljene i nagrađene recitacije “Što ću postati kad odrastem; Svatko zna Vukovar” prezentirali su Karolina Pavić i Mateo Topić, a s mentoricom Ivanom Petričević u programu “Iz Teina pera” predstavila se mlada spisateljica Tea Zalaj. “Budućnost knjige” tema je ovogodišnje Noći knjige, a na tu temu parlaonicu su pripremili učenici Srednje strukovne škole iz Vinkovaca s mentoricom Helenom Voda. U ovim trenutcima u Knjižnici je u tijeku program “Sevdah u gostima”. Predstavljanje pjesničke zbirke “Inat jezika” Ernada Osmića, mladog pjesnika iz Brčkog (BiH) uz glazbenu i vokalnu pratnju Adnana Pečkovića i Emine Hajdarević Osmić (Brčko, BiH).

U 22,30 počinje završno događanje Noći knjige u Vinkovcima. Riječ je o programu pod nazivom “Shake this town vol. 2” odnosno najavi 2. Hang Loose Rockabilly Festivala, open – air festivala glazbe 50ih & 60ih godina, američkih i oldschool automobila, motora, filmova, plesnjaka i pin up djevojaka. Festival će predstaviti: Ana Vukoja i Matija Vukoja.

“Mi svaki dan govorimo o knjigama i svaki dan naše knjige nalaze svoj put do naših korisnika, a sa svakom Noći knjige želimo posebno obratiti pozornost na čitanje i knjigu. Tema je “Budućnost knjige”, a rekla bih kako je budućnost knjige neupitna. Iako svi ljudi možda ne čitaju dovoljno, knjiga će sigurno opstati bez obzira na sve nove tehnologije i medije, baš kao što je i do sada opstala”, istaknula je ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci Emilija Pezer.

Svojim sugrađanima i djelatnicima Knjižnice u Noći knjige pridružio se i gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić. “Ovo je prilika za dodatnu popularizaciju knjige posebice onima najmlađima, našoj djeci, koje je Knjižnica doista prepuna danas. Želimo im pokazati da je držati knjigu u ruci, čitati ju, nešto posebno i dragocjeno bez obzira na sve što nudi suvremena tehnologija”, istaknuo je gradonačelnik Bosančić.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno