25 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 27. svibnja 2024.

Noć muzeja u Gradskom muzeju Vinkovci

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

U organizaciji Hrvatskog muzejskog društva u muzejima diljem Hrvatske u tijeku je 18. po redu Noć muzeja ove godine pod motom “Muzeji su važni”.

Poseban program za posebnu noć priredio je i Gradski muzej Vinkovci.

Zbog vremena koje ne pogoduje njihovim limenim ljubimcima izložba vozila Oldtimer kluba “Stari sjaj” Vinkovci odgođena je, a svi ostali sadržaji ostali su kako je planirano.

„Evo nas i u 18. Noći muzeja u terminu krajem siječnja, koji se još jednom pokazao kao ne baš sretan odabir zagrebačkih muzeja koji su pokrenuli Noć muzeja u Hrvatskoj 2005. godine. Nažalost, zbog vremena morali smo otkazati vanjske aktivnosti, ali sve ostalo ide po programu. Tu su radionice za djecu, otvorenja izložbi, stalni postavi koji se mogu razgledati i vjerujem da su naši posjetitelji zadovoljni večerašnjim programom”, istaknuo je Hrvoje Vulić, ravnatelj muzeja.

Okosnica ovogodišnjeg programa dvije su izložbe.

Ona virtualna pod nazivom “Ljudi kojih nema – 80 godina od Holokausta u Vinkovcima”, autora Danijela Petkovića, muzejskog savjetnika, otvorena je u 19 sati, a upotpunio ju je virtuozan nastup poznate izraelske violinistice Evgenije Epshtein.

„Izložba kroz kratke životopise predstavlja 73 vinkovačke židovske obitelji i njihove sudbine. Između ostalih, iskazani su i podaci o njihovoj imovini, jer osim što su mnogi stradali, oni koji su preživjeli u konačnici su ostali bez imovine koju ima je prvo oduzela NDH, a nakon što im je nakratko vraćena, nova komunistička vlast ju je konfiscirala i zbog toga je većina koja preživjela emigrirala u druge zemlje prije svega u Izrael odnosno Palestinu”, istaknuo je Danijel Petković.

U Holokaustu koji se 1942. godine dogodio u Vinkovcima židovska populacija je gotovo u potpunosti eliminirana, a iza je ostalo jako malo dokumenata. Stoga je i ovom prilikom iz Muzeja upućen poziv svima koji imaju staru fotografiju ili neki predmet vezan za židovsku populaciju da donesu na fotografiranje ili poklone Muzeju, kako bi se sačuvalo sjećanje o toj zajednici.


U 21 sat u Muzeju je predstavljena izložba poznatog umjetnika i fotografa Stephana Lupina pod nazivom „Lupinizam”, humanitarna izložba za vinkovačku Udrugu osoba s cerebralnom paralizom i njihovih roditelja TRN .

„Vinkovačka izložba jedna je od zadnjih na slavonskoj turneji i drago mi je što baš u Noći muzeja radimo ovu humanitarnu akciju za udrugu TRN i što se sve tako poklopilo. Sve moje izložbe su humanitarne, a udruzi TRN dao sam dvanaest mojih vintage fotografija i drago mi je što im mogu pomoći. Kroz svoj rad u zadnjih 20 godina susretao sam se i dobro znam što je to cerebralna paraliza i znam što to znači i što ovo znači toj djeci, a i meni puno znači”, istaknuo je Lupino.

“Za Advent imali smo akciju za kupnju Tobii Communicatora i u tome smo uspjeli, ali mi idemo dalje. Potreba ima još puno i sada smo ovim ohrabreni da ćemo moći nabaviti još nešto od pomagala koja su potrebna našim članovima. Isto tako cilj nam je organizacija poludnevnog boravka za naše članove tako da su nam sva sredstva zaista dobrodošla. Mogu reći da je jedna fotografija prodana već prije otvorenja izložbe i ne sumnjamo da će tako biti i s ostalima. Veliko hvala Stephanu Lupinu na ovoj donaciji kao i Gradskom muzeju Vinkovci s kojim imamo odličnu suradnju”, istaknula je Renata Musil Vorgić, predsjednica udruge TRN.

Brojnim posjetiteljima Noći muzeja pridružio se i gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić koji je popratio obje izložbe.

„Večeras ovdje imamo priliku vidjeti dvije izložbe. Prva nas sjeća na Holokaust i tragediju jednoga naroda koji je dao izniman obol za naš grad i njegov razvoj. Ovom izložbom iskazujemo im poštovanje, a njihovo stradanje, baš kao i danas rat u Ukrajini, govori nam da učimo svoju djecu da mir nema cijenu, da poštovanje tuđe vjere, naroda, obitelji, nema cijenu. Druga izložba, koja je humanitarna, za našu udrugu TRN, svakako je posebna jer je u Vinkovce dovela umjetnika svjetskoga glasa. Lupinu možemo samo zahvaliti što je podržao udrugu TRN, a mi ćemo svakako i dalje naći načina da ih isto podržimo u svemu onome što rade”, istaknuo je gradonačelnik Bosančić.

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno