13 C
Vinkovci
Nedjelja, 29. svibnja 2022.

Nova metoda operacije krajnika u vinkovačkoj bolnici

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Zahvaljujući novom uređaju koji je nedavno stigao na odjel otorinolaringologije Opće županijske bolnice Vinkovci pacijentima je omogućena operacija krajnika koblacijskom tehnikom koja donosi niz prednosti tijekom samog zahvata i u postoperativnom oporavku.

Na ORL odjelu Opće županijske bolnice Vinkovci prateći suvremene trendove odnedavno imaju i mogućnost operacije krajnika koblacijskom tehnikom koja donosi prednosti tijekom zahvata i tijekom oporavka. Kako doznajemo od rukovoditeljice ORL odjela Anice Mišković, dr.med., otorinolaringologinje, subspecijalistice audiologije, nabavljen je koblator koji se sve više koristi u suvremenoj medicini zbog niza prednosti. Ovaj uređaj još uvijek nemaju mnoge bolnice u Hrvatskoj pa su u vinkovačkoj tim zadovoljniji, a važan je i zato što će uskoro u funkciji biti i dnevna kirurgija gdje ovakvi uređaji omogućuju puštanje pacijenta kući nekoliko sati nakon zahvata.

“Tonzilektomija je jedan dan od najčešćih kirurških zahvata u otorinolaringologiji i u dječjoj dobi uopće. Nakon takvog operativnog zahvata djeca trpe postoperativnu bol, ne mogu normalno jesti desetak dana, ne mogu ići u vrtić ili školu. Sam naziv tonzilektomija u osnovnom prijevodu bi značio „izrezivanje“ krajnika, a u skladu s razvojem medicinske tehnike i znanosti uopće, mijenjaju se tehničke mogućnosti i instrumentarij za ovaj operativni zahvat. Postoperativno nakon tonzilektomije postoji postoperativna bol, primarno krvarenje (≤24 h), mogućnost postoperativne infekcije koja može dovesti do kasnog ili odgođenog postoperativnog krvarenja (≥24h). Prednosti koblacijske tehnike su višestruke. Temperatura prilikom ablacije nije viša od 40 do – 65 C čime se minimalno oštećuje tkivo tijekom tonzilektomije. Koblator obuhvaća istovremenu ablaciju, sukciju i koagulaciju (ljuštenje, usisavanje i zaustavljanje krvarenja) u jednom aparatu što olakšava primjenu operateru i kraće trajanje zahvata. Manja lezija (oštećenje) tkiva rezultira manjom i kraćom postoperativnom boli i manjom lokalnom upalnom reakcijom. Time je postoperativni oporavak za pacijente brži, lakši i jednostavniji”, ističe dr. Mišković dodajući kako se ovom tehnikom osim operacije krajnika mogu obavljati i brojni drugi operativni zahvati iz područja otorinolaringologije.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno