Kontaktirajte nas

Aktualno

Nova područja za izgradnju i gospodarstvo

Objavljeno

-

Nakon što su prethodno usvojene 2. izmjene i dopune Prostornog plana uređenja grada Vinkovaca, Gradsko vijeće na sjednici održanoj u utorak, 29. lipnja, usvojilo je prve izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana grada Vinkovaca, temeljnog dokumenta kojim se stvaraju prostorni uvjeti za održivi urbani razvoj grada Vinkovaca.

Generalni urbanistički plan grada Vinkovaca nije mijenjan od donošenja 2006. godine odnosno 15 godina i sada je aktualiziran u skladu s postojećom zakonskom regulativom i s potrebama u prostoru. Od 2006. godine do danas, ističe Davor Mecanović, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša, nastale su nove potrebe i zahtjevi za redefiniranje, planiranje i uređenje prostora u svrhu sveopćeg razvoja i unapređenja života u Vinkovcima.

Prethodno donesene 2. izmjene i dopune Prostornog plana uređenja grada Vinkovaca, uvjetovale su, između ostalog, pokretanje izrade izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana grada Vinkovaca, a važni razlozi za pokretanje izmjena i dopuna GUP-a su: zahtjevi vlasnika katastarskih čestica na području grada Vinkovaca, nove potrebe u gospodarstvu, izgradnje suvremene infrastrukture grada koja otvara nove mogućnosti gospodarskom, društvenom i kulturnom sektoru života u gradu Vinkovcima, usklađivanje s planovima šireg područja te usklađivanje sa zakonskim propisima.

„Vjerujemo da je novi GUP vrlo razvojan, da će omogućiti razvoj grada Vinkovaca u prostoru kao i razvoj gospodarstva jer ćemo moći izdavati dozvole koje će omogućavati povlačenje svih onih sredstava koja se najavljuju da će doći iz Europske unije u Republiku Hrvatsku”, ističe Davor Mecanović.

U javnoj raspravi sudjelovao je velik broj građana i javnopravnih tijela  

Javna rasprava o prijedlogu izmjena i dopuna GUP-a provedena je kroz javni javni uvid i javno izlaganje. Javni uvid bio je omogućen od 25. veljače do 4. ožujka u prostoru Gradske uprave i na mrežnoj stranici Grada Vinkovaca. Javno izlaganje održano je 1. ožujka sukladno epidemiološkoj situaciji putem livestream servisa.

„Dakle, zainteresirani su mogli sudjelovati u javnoj raspravi putem javnog uvida, postavljati pitanja tijekom javnog izlaganja o predloženim rješenjima, dati prijedloge i primjedbe u zapisnik za vrijeme javnog izlaganja te uputiti pisane prijedloge i primjedbe neposredno na našu adresu. Ono što je nama vrlo značajno to je da je velik broj građana i javnopravnih tijela sudjelovao u javnoj raspravi. Primili smo preko 200 zahtjeva i većina je usvojena, dakle sve ono što je bilo logično što su se složila javnopravna tijela i u suradnji s Konzervatorskim odjelom u Vukovaru. Dakle, mnogi su sudjelovali u donošenju i vjerujemo da je ovaj GUP dobar i razvojan”, ističe Davor Mecanović.

GUP se donosi za građevinsko područje, a cjelokupno administrativno područje grada određuje PPU

Komentirajući novi GUP gradonačelnik Ivan Bosančić istaknuo je: „S ovim GUP-om imat ćemo nova pojednostavljena pravila te prostor za daljnje gospodarsko širenje, ali i stanogradnju za sve one naše sugrađane koji to žele”.

Podsjetimo, GUP je plan koji se donosi samo za građevinsko područje grada, dok se cjelokupno administrativno područje grada određuje prostornim planom. GUP određuje površine na kojima je moguće graditi, što se na njima može graditi te kolika je dopuštena veličina građevina.

„Budući da je prostor ograničen vrlo je važno kvalitetno promišljati kako će se u budućnosti koristiti jer loše organiziranje prostora može dovesti do velikih posljedica i devastacija koje se više ne mogu ispraviti. I to je jedan od razloga zašto je važno razmotriti koliko je kvalitetno regulirana problematika prostornog uređenja te kako je poboljšati”, ističe Davor Mecanović.

Zato je, pojašnjava, pri pokretanju izmjena i dopuna GUP-a, osnovna ocjena bila da je potrebno uskladiti i odgovarajuće nadopuniti GUP iz 2006. godine u odnosu na temeljne ciljeve i strateška planska rješenja, kao i na ključne smjernice i preporuke za izradu dokumenata prostornog uređenja niže razine koji su sadržani u dosadašnjem GUP-u te na osiguranje novih područja za izgradnju i gospodarstvo, budući su površine unutar granica građevinskog područja naselja iz GUP-a 2006. godine, gotovo u cijelosti izgrađene, odnosno GUP Vinkovaca iz 2006. godine je realiziran.

Novim razvojnim GUP-om gotovo svim vlasnicima podigla se vrijednost nekretnina

Protekla godina obilježena COVID-om potvrdila je da je otvoren pristup u prostornom planiranju dobar smjer u izradi prostornog plana u smislu da je potrebno omogućiti brzi prijelaz iz jedne namjene u drugu kada se životni, tehnički, tehnološki i ostali uvjeti života i rada mijenjaju brzo. Planirane namjene u ovom GUP-u su razvojne, te su gotovo svim vlasnicima nekretnina na području grada Vinkovaca podigle vrijednost nekretnine i to kroz namjenu, katnost i postotak izgrađenosti čestice.

Aktualno

17. Dani matice Hrvatske uz promociju knjige Stjepana Rožmarića i izložbu Ante Miljka

Objavljeno

-

Napisao/la

    91 pregleda

Povodom 17. Dana matice Hrvatske, predstavljena je knjiga Stjepana Rožmarića, pod nazivom “Cerić u Domovinskom ratu i obnovi” i izložba ratnih fotografija Ante Miljka. Knjigu je izdao Ogranak Matice hrvatske u Vinkovcima uz potporu Općine Nuštar i donatora, a u predstavljanju su sudjelovali autor predgovora brigadir Petar Ćavar, predsjednik MH Vinkovci doc.dr.sc. Dražen Švagelj, autor izložbe Ante Miljak i autor knjige Stjepan Rožmarić.

Cerić, koji je okupiran 2. listopada 1991., pretrpio je velike ljudske i materijalne gubitke. Ubijen je 41 mještanin, 25 civila i 18 vojnika, a još uvijek nisu pronađena tijela 11 civila i 2 vojnika. U ratnim razaranjima uništene su sve obiteljske kuće i svi društveni objekti, a posebno temeljito okupator se „potrudio” oko crkve Svete Katarine.

„Vremenom stvari se zaboravljaju, sjećanja blijede, zato sam želio napisati ovu knjigu, da mi sami sudionici tih događanja ne zaboravimo, ali i da mladi ljudi znaju što se događalo” istaknuo je autor knjige Stjepan Rožmarić. Naglasio je kako je cilj samog pisanja knjige reći istinu o Domovinskom ratu te da je u knjizi iznešeno sve ono u čemu je i sam sudjelovao, doživio i vidio svojim očima. U pisanju knjige, Rožmarić ističe kako se služio svojom privatnom arhivom.

Osim knjige, naglasak je danas dijelila i izložba Ante Miljka, poznatog vinkovačkog gospodarstvenika, ali i aktera društvene i kulturne scene. Istinski je to i osvjedočeni domoljub koji je tijekom Domovinskoga rata, među ostalim, kao fotograf amater, bilježio svu silinu ratnih razaranja u agresiji na Hrvatsku. Prema Miljku, posebnu pozornost zaslužuju fotografije koje prikazuju razorene kuće na kojima su zločinci ispisivali svoje grafite.

Nastavi čitati

Aktualno

Održane prve ovogodišnje tribine “Zajedno za bolje sutra” u 4 mjesna odbora

Objavljeno

-

Napisao/la

    126 pregleda

Prva ovogodišnja tribina „Zajedno za bolje sutra“ održana je danas, 26. listopada, u prostorijama Gradskog kazališta Joza Ivakić, a na istoj su sudjelovali građani mjesnih odbora Stjepan Radić i Ban Josip Jelačića. Također, ona u  prostorijama Mjesnog odbora Kolodvor i tribina Mjesni odbor Zagrebački blok.

Tribine su osmišljene na način da građani iznose probleme svatko iz svog mjesta stanovanja te se oni razmatraju i za svako se pronalazi pravovremeno i prikladno rješenje. Ovakav način komunikacije izrazito se pokazao plodonosnim gdje se rješava svaki oblik nedoumice, nejasnoće i sve ono što jedan građanin grada Vinkovaca može iznijeti ovom vrstom razgovora te se tako planiraju i realiziraju određeni projekti i radovi.

“4. je ovo godina po redu realizacije komunikacije s našim građanima. Prilikom sklapanja proračuna, pozovemo građane da s nama prođu kroz problematiku koja je vezana za njihove ulice, škole u mjestu gdje prebivaju ili bilo gdje da su primijetili nekakav nedostatak. Danas će to biti malo specifičnije zbog potrebnih covid potvrda kako bi sve bilo transparentno, tako da vjerujem da će zbog toga odaziv građana biti nešto manji”, rekao je gradonačelnik grada Vinkovaca, Ivan Bosančić te naglasio kako građanima koji nisu prisustvovali tribinama, svakako stoje na usluzi putem maila i telefona gradske uprave.

Važan cilj ovih tribina je u gradski proračun uvrstiti  sve ono što je potrebno građanima i sve ono što omogućavaju financijska sredstva.

“Dosta je zadataka dobivenih još i u prošloj godini, koji su u velikoj mjeri već odrađeni, a ono što je ostalo, potrudit ćemo se odraditi u sljedećoj godini. Svakako, jedan je ovo od lijepih načina komunikacije s građanima gdje se sazna velika količina informacija. Našim primjerom, vodila se i većina ostalih gradova gdje su se svi ostali gradonačelnici uključili u konverzaciju sa svojim građanima”, zaključio je gradonačelnik Bosančić.

Predsjednica mjesnog odbora Ban Josip Jelačić, Katarina Saračević, naglasila je kako je ovdje bitno dati priliku svima u izjašnjavanju, povodom problematika koje ih muče te da na osnovu njih iznesu svoje ideje i prijedloge. “Ovakav način komunikacije izrazito je kvalitetan te ga sa zadovoljstvom prakticiramo”, nadodala je Saračević i zaključila kako je bitno svakako odrediti prioritete, a sve ono što nije odrađeno ove godine, završit će se iduće.

“Ovakav način okupljanja uvelike nam olakšava posao zbog direktnog načina komunikacije s građanima. Konačno smo i riješili problem nogometnog igrališta mjesnog odbora Stjepan Radić, a i završena je rekonstrukcija Ulice Ruđera Boškovića s čime možemo biti i više nego zadovoljni”, oglasio se i Stipe – Matej Babić, predsjednik mjesnog odbora Stjepan Radić.

Jedan od građana prisutnih na prvim ovogodišnjim tribinama, Peđa Hanžek, istaknuo je probleme svog kvarta, kao što su pitanje gradskog vodovoda te otežana prodaja stanova zbog nedostataka vlasničkih listova. Gradonačelnik je obećao sanaciju istih te nadodao kako su u obnavljanju svakako aktualne i pješačke i biciklističke staze.

Problemi koji su se tijekom tribine ponavljali odnosili su se na obnavljanje cesta u pojedinim ulicama mjesnih odbora te priključenje na vodovod i vodovodna infrastruktura. Sve je to u protokolu, kako navodi gradonačelnik i svakom će se problemu pristupiti u okvirima financijskih mogućnosti.

Na tribinama mjesnog odbora Kolodvor istaknuto je saniranje ceste i parkirališta iza Ulice Ivana Mažuranića. Darko Habuda, predsjednik mjesnog odbora Kolodvor, naglasio je da su od prošle godine učinjene sanacije mnogobrojnih šahti, izgradnja ležećih policajaca i uklanjanje starih i napuštenih objekata. Sigurnost u blizini  škole Vladimira Nazora jedna je od tema koje su se protezale tijekom ove tribine.

Marko Antolović, predsjednik mjesnog odbora Zagrebački blok, istaknuo je samu inicijativu tribina i nadodao kako Zagrebački blok, sam po sebi, nema gorućih i krucijalnih pitanja, ali neke od sanacija svakako su pojačanje rasvjete i ponovno, nadogradnja i uređenje šahti.

Nastavi čitati

Aktualno

MNK Vinkovci ponovno poražen u Novoj Gradišci

Objavljeno

-

Napisao/la

    130 pregleda
FOTO: MNK Vinkovci

Nakon polufinalnog ogleda HMNK Nova Gradiška u sklopu 3. kola dočekala je MNK Vinkovci – Učilište Studium i upisala još jednu pobjedu. Ovoga puta susret je bio napetiji nego polufinalni. Semafor je na kraju utakmice pokazivao rezultat 8:4 za domaćina.

Gosti su poveli već u 14 sekundi preko Frana Japundžića, no vodstvo gostiju nije dugo trajalo jer su malonogometaši Nove Gradiške brzo okrenuli rezultat, u 5. minuta preko Bungića dolaze do vodstva od 2:1. Vinkovčani dolaze do izjednačenja u 9. minuti sjajnim pogotkom Josipa Jelinića.

Domaći hakleri do kraja poluvremena kažnjavaju nepažnju gostiju i na odmor se odlazi s rezultatom 4:2. MNK Vinkovci dobar početak u drugom poluvremenu nisu uspjeli iskoristiti, a Nova Gradiška se odvaja na 3 razlike 5. pogotkom. Prednost od 3 razlike nije dugo stajala na semaforu jer u svega 3 minute Haluška i Japundžić vraćaju utakmicu u egal.

Sve karte bačene u napad nisu gostima donijele željeni učinak jer je Nova Gradiška iskusno čekala i dočekala pogreške koje su iskoristili za još jednu pobjedu. Domaćin se još jednom pokazao kao jedna od najboljih ekipa lige, a gosti su borbom i dobrim pristupom dali nagovještaj da u nastavku sezone možemo očekivati bolje rezultate.

MNK Vinkovci u 4. kolu u dvorani na Lapovcima dočekuju MNK Autodijelovi Tokić iz Požege, a utakmica je zakazana za nedjelju u 20 sati.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 6 sati

17. Dani matice Hrvatske uz promociju knjige Stjepana Rožmarića i izložbu Ante Miljka

Povodom 17. Dana matice Hrvatske, predstavljena je knjiga Stjepana Rožmarića, pod nazivom “Cerić u Domovinskom ratu i obnovi” i izložba...

Aktualnoprije 6 sati

Održane prve ovogodišnje tribine “Zajedno za bolje sutra” u 4 mjesna odbora

Prva ovogodišnja tribina „Zajedno za bolje sutra“ održana je danas, 26. listopada, u prostorijama Gradskog kazališta Joza Ivakić, a na...

Vijestiprije 9 sati

Sljedeći četvrtak i petak učenici prelaze na online nastavu

Danas je u Zagrebu održan sastanak vladajuće koalicije na kojoj je, uz rebalans proračuna i proračun za 2022. godinu, glavna...

Vijestiprije 10 sati

60-godišnjak nasjeo na internetsku prijevaru: Umjesto 100 eura s računa mu skinuto više od 10 tisuća kuna

Policijska uprava vukovarsko-srijemska priopćila je kako je jučer, 25. listopada, 60-godišnjak iz Vinkovaca prijavio policiji da je putem Facebook stranice...

Aktualnoprije 12 sati

MNK Vinkovci ponovno poražen u Novoj Gradišci

Nakon polufinalnog ogleda HMNK Nova Gradiška u sklopu 3. kola dočekala je MNK Vinkovci – Učilište Studium i upisala još...

Aktualnoprije 13 sati

U Hrvatskoj u posljednja 24 sata umrlo 30 osoba zbog zaraze koronavirusom

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 3360 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a umrlo je 30 osoba, što je...

Aktualnoprije 14 sati

Čak 60 000 ljudi u 2020. posjetilo knjižnicu i njenih 150 događanja

Čak 7000 korisnika je samo 2020. godine ostvarilo svoje potrebe u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci. Umijeće mogućega, čini se...

Aktualnoprije 15 sati

Poziv na sudjelovanje u projektu prevencije ovisnosti djece i mladih “Ne daj se upecati”

Društvo „Naša djeca” Vinkovci poziva sve zainteresirane mlade od 14 do 17 da se prijave za potrebe realizacije predstave na...

Najčitanije