23 C
Vinkovci
Utorak, 16. kolovoza 2022.

Nove osobne iskaznice zamijenit će i putovnicu?

Više od autora

- vl promo-

Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Izmjenom Zakona o osobnoj iskaznici novi će izgled sadržavati biometrijske identifikatore nositelja, odnosno prikaz lica i dva otiska prstiju, a izdavat će se na rok od pet godina. Nove osobne iskaznice, odlučio je Hrvatski sabor, građanima će donijeti i nove mogućnosti te će gotovo u potpunosti moći zamijeniti putovnicu i koristiti se u svim državama, ne samo u državama EU-a, naglašavali su iz MUP-a.

Povlače se trajne iskaznice

Iznimno, iskaznica izdana osobi s navršenih 70 ili više godina, vrijedit će 40 godina. Dobna granica za izdavanje osobnih iskaznica koje se mogu izdavati s dužim rokom trajanja, podignuta je s navršenih 65 na navršenih 70 godina starosti, a propisana je i obveza povlačenja iz uporabe iskaznica bez roka važenja koje ne zadovoljavaju minimalne sigurnosne standarde.

Pojednostavljen je i proces kod izrade osobnih iskaznica maloljetnika. U buduće će bilo koji od roditelja, kao zakonski zastupnik djeteta, moći podnijeti zahtjev i preuzeti izrađenu osobnu iskaznicu svojeg djeteta, a obveza ishođenja osobne iskaznice propisuje se osobi koja je navršila 16 godina i kojoj je sud dopustio sklapanje braka i ima prebivalište u Hrvatskoj.

Stvaraju se i tehnički preduvjeti za korištenje elektroničkih funkcionalnosti iskaznice i na drugim uređajima primjerice mobitelima i tabletima, a ne samo na računalima.

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno