19 C
Vinkovci
Subota, 2. srpnja 2022.

Nove reinterpretacije baštine

Više od autora

- vl promo-


Tradicionalno su u programu 53. Vinkovačkih jeseni mjesto pronašli sadržaji Kulturnog centra “Gatalinka” Vinkovci. Riječ je o pravim poslasticama za ljubitelje tradicije i folklora: Seminar folklora panonske zone, Etno revija i Etno frizure svijeta.

Od 1996. godine naovamo, KC “Gatalinka” organizira Seminar folklora panonske zone na kojem sudjeluju najveći autoriteti s područja folklora, etnologije i etnomuzikologije u Hrvatskoj. Seminar je nastao s ciljem povezivanja ustanova i pojedinaca koji se na različite načine bave folklorom, ali i prenošenjem znanja na folklorne pedagoge i mlađe naraštaje. Ovo je jedini regionalni seminar takve vrste u Hrvatskoj koji se sustavno bavi proučavanjem i prenošenjem folklorne baštine pojedinih regija. Seminar je podijeljen u četiri dijela: ples, dječje igre, tradicijska solistička glazbala i tambure, a izvodi se kroz 420 sati teorijske i praktične nastave. Traje sveukupno tjedan dana, a ovogodišnje izdanje održano je od 20. do 26. kolovoza.

Od 2017. godine Seminar se održava po novoj koncepciji. Ponajprije, ljudi koji istražuju tradicijsku baštinu prezentiraju građu, a potom pojedinci iz raznih područja umjetnosti poput glume i suvremenog plesa, nastoje prenijeti korisnicima kako naše predodžbe oblikovati za scenu. Ove godine je po prvi puta sudjelovala osoba iz inozemstva, Ana Gryszun iz Poljske koja je govorila o iskustvima iz svoje zemlje“, izjavila je voditeljica KC “Gatalinka”, Blanka Žakula.

U rujnu, za vrijeme Vinkovačkih jeseni, KC “Gatalinka” organizira dvije revije. Prva, Etno revija Vinkovci, bit će održana 14. rujna nakon manifestacije otvaranja Vinkovačkih jeseni. Na reviji se prikazuju radovi etno kreatora i etno frizera koji su te godine proglašeni najboljima na natjecanjima Etno kreacija Hrvatske i Etno frizura Hrvatske.

Najbolji rad inspiriran je čuvarima Kristova groba iz Sinja, drugo mjesto je nošnja Vrbovca, a treće mjesto su tradicijski odjevni predmeti Turopolja u novoj izvedbi. Ove godine na reviji će nastupati i pjevačka skupina Kreketuše koja će izvoditi tradicijske pjesme i njihove obrade“, najavila je Žakula.

Sljedeća revija, Etno frizure svijeta, nastavak je dugogodišnjeg rada na projektu Etno frizure Hrvatske. Na projektu sudjeluju brojni sudionici iz inozemstva i domaći frizeri, a manifestacija uživa podršku Ministarstva kulture. Frizure i oprema glave sastavni su dio narodne nošnje, pokazatelj društvenog statusa, a ujedno preko njih možemo uočiti kretanja i utjecaje pojedinih naroda i kultura na lokalitete u kojem žive. Što nas sve očekuje 15. rujna, otkrila je organizatorica Blanka Žakula:

Ove godine imamo sudionike iz Albanije, Srbije, Poljske, Njemačke, Austrije, Rusije, Ukrajine, itd. Bit će veliki broj frizura koje će se raditi ispred Gimnazije, a potom će se na glavnoj pozornici Vinkovačkih jeseni te iste frizure prezentirati i kratko objasniti uz glazbu određene zemlje

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno