3 C
Vinkovci
Utorak, 5. ožujka 2024.

Novi članovi za promicanje hrvatskog te vinkovačkog identiteta i povijesti

Više od autora

- vl promo-
Mario Kurhelec
Mario Kurhelec
mario.kurhelec@novosti.hr

Povijesno i športsko društvo „Hrvatski sokol” Vinkovci u potrazi je za novim članovima kako bi proširili bazu gardista i redovnih članova i time osvježili „krvnu sliku” svoga društva.

Društvo „Hrvatski sokol” podijeljeno je na dva dijela, redovne članove i sokolsku gardu. Redovnih članova ima 40-ak, dok je broj gardista nešto manji, između 15 i 20. „Naša garda danas se temelji na uglavnom studentima, ratnim veteranima i djelatnim vojnim osobama. Ukupno nas ima oko 55 članova”, započinje priču predsjednik Društva Tihomir Marojević.

Kao društvo glavni naglasak je na kulturnom polju, nastoje promicati Vinkovce i raditi na očuvanju hrvatskog identiteta. Svrha društva i njegova djelovanja je ukazati, ne samo na lokalnoj nego i na nacionalnoj razini, koja je uloga Vinkovaca u stvaranju kulturnog i povijesnog identiteta Republike Hrvatske.

Tu je i jaka izdavačka djelatnost, često se tiskaju i objavljuju knjige isključivo vinkovačke tematike. Članom društva može se postati najjednostavnije javljanjem na messengeru ili na mail adresi hrvatski.sokol.vinkovci@gmail.com. Za pristup nema posebnih preduvjeta što se tiče visine i dobi s obzirom da se ipak radi o reprezentativnoj gardi iz vinkovačke, ali i hrvatske povijesti. Prije je na snazi bio kriterij visine koji je bio pomalo diskriminatoran prema ljudima koji nemaju određenu visinu, no i to sad ne vrijedi te je osnovni preduvjet želja i zanimanje za tradicijsku baštinu, a veličina odora je tri; od 175 cm, 180 cm i preko 185 cm.


„Svi se mogu prijaviti i uklopiti. Prije nekolikog godina imali smo upite i ženskih osoba koje su željele pristupiti gardi što smo mi, naravno, dopustili. Tako smo imali nekoliko gardiskinja koje su bile aktivne i odlične u izvršavanju dužnosti prije odlaska na studij. Prije smo više bili okrenuti srednjoškolcima, no danas nam najviše članova dolazi iz Vinkovaca, zaposleni su tu i žive, a tu su i ratni veterani. Otvoreni smo i za srednjoškolce i za studente, nekakva minimalna dob je 16 godina. Pozvao bih sve članove i zainteresirane da se jave i učlane se u našu gardu ili redovno članstvo. U redovnom članstvu kroz kulturne aktivnosti i izdavaštvo nastojimo afirmirati pojedinca u lokalnoj zajednici kako bi bio prepoznat u određenom segmentu u skladu s afinitetima pojedinca”, poručuje prvi čovjek Društva.

Oni koji ne žele biti aktivni u Društvu mogu biti samo članovi podupiratelji koji će pratiti njihov rad.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno