Kontaktirajte nas

Aktualno

Novi način rada tijela Državne uprave

Objavljeno

-

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica donio je uputu kojom je, radi sprječavanja širenja koronavirusa, propisan način rada državne uprave. Prema toj uputi, i za građane vrijede nova pravila kada je u pitanju obavljanje poslova u državnim ustanovama, uredima i zavodima, prenosi Hina.

Mjerenje temperature

Tako tijela državne uprave nastavljaju obavljati neposredan rad sa strankama, ali uz prethodnu najavu i samo kada to nije moguće riješiti bez prisutnosti stranaka. Za primanje stranaka u svim tijelima bit će osiguran poseban prostor. Stranke kojima se onemogući ulazak uputit će se na podnošenje svog zahtjeva drugim putem, primjerice e-poštom. U skladu s odlukom Stožera civilne zaštite, u tijelima državne uprave određuje se obvezno korištenje maski prilikom ulaska i izlaska iz zgrade te u hodnicima, u uredima gdje nije moguća fizička distanca, na sastancima neovisno o razmaku, prilikom rada sa strankama, za zaposlenike koji pripremaju i poslužuju hranu te za zaposlenike koji su korisnici tih usluga. Stranke i gosti u tijelima državne uprave također su dužni nositi maske za cijelo vrijeme boravka.

Prema svim tim odrednicama, radit će se u područnim uredima Porezne uprave iz koje podsjećaju građane što se za njih promijenilo. “Iznimno punomoći za dodjelu ovlaštenja ili druge obrasce za dodjelu i/ili ukidanje ovlaštenja mogu se predati preko internet-forme ‘Pišite nam‘. Podsjećamo sve građane i poduzetnike kako prijavom u sustav e-Porezna mogu sami upravljati ovlaštenjima i na taj način dodjeljivati ovlaštenja drugoj osobi te nije potrebno donositi obrazac punomoći u ispostave”, izvještavaju iz Porezne uprave uz napomenu kako zbog epidemiološke ugroze Područni ured Vukovar i Ispostava Vukovar do 13. studenoga neće primati stranke.

Kada su u pitanju šalteri u MUP-u, građani se obavještavaju kako za poslove koji se obavljaju na šalterima ne treba prethodna najava.

Upravni poslovi Policijske uprave u Vinkovcima i u Policijske postaje Vukovar od ponedjeljka 9. studenog počinju s primjenom novog radnog vremena. Građanima će biti na raspolaganju svaki radni dan od 7.30 do 20.00 sati.

U vrijeme pauza od 10.30 do 11 sati i od 17 do 17.30 sati te u vrijeme dezinfekcije radnog prostora između smjena od 13.30 do 14 sati upravni poslovi neće primati stranke.

“Građani koji imaju novu osobnu iskaznicu, izdanu nakon 8. lipnja 2015., ili posjeduju jednu od vjerodajnica za sustav e-Građanin, mogu i bez dolaska u policijsku upravu/policijsku postaju elektroničkim putem pristupiti uslugama e-putovnica, e-vozačka, e-boravište i e-suglasnost uz razinu autentifikacije 4, te e-usluge uz razinu autentifikacije razine 2. Osobne iskaznice ili vozačke dozvole čiji je rok važenja istekao počevši od 11. ožujka 2020. godine, kada je proglašena epidemija COVID-19 za područje RH, smatraju se valjanima i nakon isteka roka važenja, a najduže 30 dana od dana proglašenja prestanka epidemije”, podsjećaju iz PU Vukovarsko-srijemske.

Kada je riječ o reguliranja rada zaposlenika u državnoj upravi, uputom iz Ministarstva ih se upozorava da zapamte osobe s kojima su bili na udaljenosti manjoj od dva metra i dulje od 15 minuta za slučaj da te podatke trebaju dati epidemiolozima. Također, zaposlenicima i strankama s povišenom temperaturom, smetnjama u disanju i suhim kašljem zabranjen je ulazak u prostorije državne uprave. Uputom se predviđa i rad od kuće te klizno radno vrijeme.

Aktualno

Plan objave natječaja iz Programa ruralnog razvoja do kraja 2021. godine

Objavljeno

-

Napisao/la

    20 pregleda

Do kraja 2021. godine Ministarstvo poljoprivrede nastavlja s dodjelom bespovratnih sredstava iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020., čiji je glavni cilj povećanje konkurentnosti poljoprivrednih proizvođača. Poseban naglasak stavit će se na osiguravanje samodostatnosti odnosno primarnu poljoprivrednu proizvodnju, prvenstveno kroz ulaganja u modernizaciju proizvodnih kapaciteta i povećanje proizvodnje. Dio osiguranih sredstava usmjerit će se i na šumarski sektor te sprječavanje daljnje depopulacije ruralnih područja.

S ciljem smanjenja iseljavanja iz ruralnih područja, zadržavanja postojećih te stvaranja novih radnih mjesta osiguran je iznos od 260 milijuna kuna za mlade poljoprivrednike i mala poljoprivredna gospodarstva, dok je za povećanje broja samoodrživih poljoprivrednih gospodarstava osiguravano 140 milijuna kuna za korištenje obnovljivih izvora energije, kao jednog od prioriteta Ministarstva poljoprivrede.

Dodatna sredstva od 200 milijuna kuna usmjerit će se za ulaganja u tovilišta za svinje kao nadogradnja već objavljenog natječaja za reprocentre iz 2020. godine. Uz ovaj natječaj korisnicima će biti na raspolaganju i sredstva za „Zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš“. U pripremi je i natječaj za izgradnju modernih skladišnih kapaciteta za žitarice i uljarice kao odgovor na poremećaje cijena u sektoru ratarstva. Raspoloživa sredstva za ovaj natječaj iznose 150 milijuna kuna.

Osim ulaganja u poljoprivredu, naglasak će se stavit i na ulaganja u šumarski sektor, na povećanje učinkovitosti, okolišne prihvatljivosti, ergonomije i radnih procesa u predindustrijskoj preradi drva kroz modernizaciju postojećih i uvođenje učinkovitih i okolišno pogodnih tehnologija, strojeva, alata i opreme za što je osigurano 147 milijuna kuna.

Dodatna sredstva za obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala na raspolaganju su korisnicima kojima su prirodne nepogode uništile njihov proizvodni potencijal, ali i onima koji su pretrpjeli znatnije štete uslijed bolesti koje su zahvatile određene poljoprivredne kulture.

Uz navedeno, poseban naglasak stavit će se i na ulaganja u digitalne tehnologije koje će se financirati sredstvima instrumenta Europske unije za oporavak od  krize uzrokovane širenjem bolesti COVID-19 (EURI sredstva). EURI sredstvima u planu je do kraja 2021. godine (su)financirati projekte u vrijednosti od 651 milijun kuna.

Indikativni plan objave natječaja do kraja 2021. nalazi se na poveznici.

Nastavi čitati

Aktualno

61-godišnjak smrtno stradao u prometnoj nesreći

Objavljeno

-

Napisao/la

    431 pregleda

Danas u 16,40 sati na cesti između Vrbanje i Otoka dogodila se prometna nesreća sa smrtno stradalom osobom.

61-godišnji vozač upravljao je osobnim automobilom županjskih registracijskih oznaka iz Vrbanje u smjeru Otoka te je uslijed neprilagođene brzine, osobinama i stanju ceste izgubio nadzor nad vozilom, zbog čega je došlo do prevrtanja i slijetanja vozila u odvodni kanal prometne ceste.

Vozač je preminuo na mjestu događaja, dok je u vozilu bila 46-godišnja suvozačica koja je prevezena u OŽB Vinkovci radi pružanja liječničke pomoći.

Na mjestu događaja očevidom uz policiju vodi državna odvjetnica.

Nastavi čitati

Aktualno

Nove medalje i pripreme za državno natjecanje te 1. KUP DVD-a Nuštar

Objavljeno

-

Napisao/la

    127 pregleda

DVD Nuštar nastupio je na 21. Memorijalom kupu “Franjo Divić” u organizaciji DVD Beravci. Mladež ženska odradila je odličnu vježbu te zauzela 1. mjesto i tako uspješno završila natjecateljsku sezonu. Mladež muška zauzela je visoko 3. mjesto.

U DVD-u Nuštar, inače, pripremaju se za sudjelovanje na VIII. državnom natjecanju vatrogasaca Republike Hrvatske. Nuštarske vatrogasce, 26. rujna u Varaždinu, zastupat će ženska A i muška A ekipa.

Također, u nuštarskom vatrogasnom društvu u tijeku su i pripreme za 1. KUP DVD-a Nuštar, koji je najavljen za subotu, 2. listopada. Natjecanje će biti održano u kategorijama: pomladak muški i ženski, žene A, muški A, te žene B i muški B rođeni 2.12.1991. i stariji. Natjecat će se odjeljenja od šest članova: Z, S, V1, V2, C1, C2 po važećem pravilniku HVZ-a.

Pehari su osigurani za prva tri mjesta u svakoj kategoriji kao i prijelazni pehari za ukupne pobjednike kuša u muškoj i ženskoj kategoriji za odrasle.

Ekipe se trebaju prijaviti najkasnije do 30. rujna. 

Nastavi čitati

Najčitanije