1 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 28. studenoga 2022.

Novi planovi za vinkovačke dječje vrtiće

Više od autora

- vl promo-


Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Grad Vinkovci je posljednjih godina povećavao ulaganja u dječje vrtiće pa danas proračun predškolskog odgoja iznosi više od 12 milijuna kuna. Povećanje ulaganja u vrtiće popraćeno je i povećanjem broja djece u vrtićima, a uvijek su aktualni i novi planovi, ističu u Gradskoj upravi.

Unazad četiri godine ukupno u svim vrtićima bilježi se povećanje za oko 150 djece, a upravo ovih dana završava još jedan ciklus upisa u gradske vrtiće

“Ovih dana Dječji vrtić Vinkovci završava upis djece u vrtiće za pedagošku godinu 2021./2022. Natječaj je bio otvoren od 3. do 21.svibnja i kapaciteti vrtića su maksimalno popunjeni. Unazad dvije godine veliki je interes za upis djece u vrtiće, ali mi smo nastojali udovoljiti zahtjevima. Međutim, za neke objekte bio je veći interes od ponuđenih mjesta, ali smo roditeljima ponudili smještaj u objektima u kojima za to postoji mogućnost. Ovih dana kontaktirat ćemo sve roditelje i dogovoriti daljnje korake”, ističe Suzana Zidar, ravnateljica Dječjeg vrtića Vinkovci.

Za vrtiće i predškolski odgoj uvijek nove planove ima i Grad Vinkovci

“Pripremljen je i predan na ishođenje građevinske dozvole projekt novog modernog vrtića od 1.150 m2 koji će moći primiti oko 100 djece, a na mjestu sadašnjeg vrtića Vladimir Nazor koji je u užem centru grada i koji je najstariji vrtićki objekt u gradu. Također, pripremamo dokumentaciju kako bi se u narednom vremenskom razdoblju obnovili sanitarni čvorovi i zapravo čitav unutrašnji prostor svih vrtića uredio i osuvremenio”, ističe Andrea Vinković, pročelnica Upravnog odjela društvenih djelatnosti.

Osim brige o najmlađima kroz kvalitetu predškolske infrastrukture, računa se vodi i o samom odgojnom-obrazovnom procesu

“Naravno da nam je cilj i nadograditi uslugu koju pružaju naši vrtići, tako da imamo prijavljen projekt prema Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Odnosi se na rad u drugoj smjeni uz dodatne programe kao što su strani jezici, ritmika, ples i slično, a kroz ovaj projekt bi se i odgajateljice educirale za Montessori program. Ukupna vrijednost projekta je 2,5 milijuna kuna”, ističe Andrea Vinković.

Dodaje i kako su u Gradu iznimno ponosni i na to što unazad tri godine imaju pomoćnike u vrtiću, njih šest za djecu s poteškoćama. “Potpora i socijalna inkluzija važna je od one najranije dobi. Svakako planiramo nastaviti s projektom pomoćnika u vrtiću”, ističe Vinković.

Pripremljen je i model sufinanciranja koji će imati i demografski utjecaj

“Što se tiče udjela roditelja u ukupnoj cijeni pripremljen je model prema kojem bi Grad preuzeo veći teret sufinanciranja i koji bi imao i onaj demografski utjecaj jer će staviti naglasak na obitelji koje smještaju u vrtić treće, četvrto i svako sljedeće dijete. To se odnosi i na vrtiće drugih osnivača s kojima inače imamo odličnu suradnju i koji su nam postali nužna karika u realizaciji predškolskog odgoja i obrazovanja u našem gradu”, ističe Andrea Vinković, pročelnica za društvene djelatnosti.

U smislu obogaćivanja vrtićkog programa ovih dana dogovoreno je i uključivanje u projekt Vukovarsko-srijemske županije “Djeca s lovcima i šumarima u prirodi”

“Grad Vinkovci uključit će se u projekt i financirati troškove vrtića, dok je Županija kao nositelj projekta osigurala sredstva za lovačke udruge “Šljuka” Korođ, “Jastreb” Stari Jankovci, “Jelen” Cerna i “Srnjak” Vrbanja za koje su stručne službe Županije procijenile da zadovoljavaju svim potrebnim infrastrukturnim uvjetima kao i sa stručnim i voljnim segmentom. Svakako ćemo ovaj projekt proširiti i na vrtiće drugih osnivača kako bi sva djeca bila uključena u projekt”, ističe Andrea Vinković.

Projekt je zamišljen kao prvi susret sa šumom i divljim životinjama koje žive u šumi i u blizini šume, kroz boravak u prirodi i edukaciju o važnosti šuma, istraživanje i proučavanje šume. Kroz obilazak lovačkih udruga se želi upoznati i educirati djecu o divljači, skrbi o divljači i lovstvu te općenito šumskoj flori i fauni. Glavni ciljevi projekta su naglašavanje važnosti očuvanja prirode i okoliša te stvaranje ekološki educirane, svjesne i savjesne djece kao zalog za budućnost, naglašavanje važnosti općekorisnih funkcija šuma i usmjeravanje pozornosti djece s današnjih tehnologija i multimedije na istinske vrijednosti koje priroda pruža, približavanje šume i šumarske struke djeci, podizanje svijesti o otpadu, edukacija o važnosti uzgoja, zaštite i lova divljači s ciljem podizanja svijesti o lovstvu i važnosti za lokalnu sredinu, društveni život i gospodarstvo, upoznavanje šumskih biljaka i životinja, podučavanje djece važnosti sprječavanja požara i posljedica požara.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno