Kontaktirajte nas

Aktualno

Novi planovi za vinkovačke dječje vrtiće

Objavljeno

-

Grad Vinkovci je posljednjih godina povećavao ulaganja u dječje vrtiće pa danas proračun predškolskog odgoja iznosi više od 12 milijuna kuna. Povećanje ulaganja u vrtiće popraćeno je i povećanjem broja djece u vrtićima, a uvijek su aktualni i novi planovi, ističu u Gradskoj upravi.

Unazad četiri godine ukupno u svim vrtićima bilježi se povećanje za oko 150 djece, a upravo ovih dana završava još jedan ciklus upisa u gradske vrtiće

“Ovih dana Dječji vrtić Vinkovci završava upis djece u vrtiće za pedagošku godinu 2021./2022. Natječaj je bio otvoren od 3. do 21.svibnja i kapaciteti vrtića su maksimalno popunjeni. Unazad dvije godine veliki je interes za upis djece u vrtiće, ali mi smo nastojali udovoljiti zahtjevima. Međutim, za neke objekte bio je veći interes od ponuđenih mjesta, ali smo roditeljima ponudili smještaj u objektima u kojima za to postoji mogućnost. Ovih dana kontaktirat ćemo sve roditelje i dogovoriti daljnje korake”, ističe Suzana Zidar, ravnateljica Dječjeg vrtića Vinkovci.

Za vrtiće i predškolski odgoj uvijek nove planove ima i Grad Vinkovci

“Pripremljen je i predan na ishođenje građevinske dozvole projekt novog modernog vrtića od 1.150 m2 koji će moći primiti oko 100 djece, a na mjestu sadašnjeg vrtića Vladimir Nazor koji je u užem centru grada i koji je najstariji vrtićki objekt u gradu. Također, pripremamo dokumentaciju kako bi se u narednom vremenskom razdoblju obnovili sanitarni čvorovi i zapravo čitav unutrašnji prostor svih vrtića uredio i osuvremenio”, ističe Andrea Vinković, pročelnica Upravnog odjela društvenih djelatnosti.

Osim brige o najmlađima kroz kvalitetu predškolske infrastrukture, računa se vodi i o samom odgojnom-obrazovnom procesu

“Naravno da nam je cilj i nadograditi uslugu koju pružaju naši vrtići, tako da imamo prijavljen projekt prema Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Odnosi se na rad u drugoj smjeni uz dodatne programe kao što su strani jezici, ritmika, ples i slično, a kroz ovaj projekt bi se i odgajateljice educirale za Montessori program. Ukupna vrijednost projekta je 2,5 milijuna kuna”, ističe Andrea Vinković.

Dodaje i kako su u Gradu iznimno ponosni i na to što unazad tri godine imaju pomoćnike u vrtiću, njih šest za djecu s poteškoćama. “Potpora i socijalna inkluzija važna je od one najranije dobi. Svakako planiramo nastaviti s projektom pomoćnika u vrtiću”, ističe Vinković.

Pripremljen je i model sufinanciranja koji će imati i demografski utjecaj

“Što se tiče udjela roditelja u ukupnoj cijeni pripremljen je model prema kojem bi Grad preuzeo veći teret sufinanciranja i koji bi imao i onaj demografski utjecaj jer će staviti naglasak na obitelji koje smještaju u vrtić treće, četvrto i svako sljedeće dijete. To se odnosi i na vrtiće drugih osnivača s kojima inače imamo odličnu suradnju i koji su nam postali nužna karika u realizaciji predškolskog odgoja i obrazovanja u našem gradu”, ističe Andrea Vinković, pročelnica za društvene djelatnosti.

U smislu obogaćivanja vrtićkog programa ovih dana dogovoreno je i uključivanje u projekt Vukovarsko-srijemske županije “Djeca s lovcima i šumarima u prirodi”

“Grad Vinkovci uključit će se u projekt i financirati troškove vrtića, dok je Županija kao nositelj projekta osigurala sredstva za lovačke udruge “Šljuka” Korođ, “Jastreb” Stari Jankovci, “Jelen” Cerna i “Srnjak” Vrbanja za koje su stručne službe Županije procijenile da zadovoljavaju svim potrebnim infrastrukturnim uvjetima kao i sa stručnim i voljnim segmentom. Svakako ćemo ovaj projekt proširiti i na vrtiće drugih osnivača kako bi sva djeca bila uključena u projekt”, ističe Andrea Vinković.

Projekt je zamišljen kao prvi susret sa šumom i divljim životinjama koje žive u šumi i u blizini šume, kroz boravak u prirodi i edukaciju o važnosti šuma, istraživanje i proučavanje šume. Kroz obilazak lovačkih udruga se želi upoznati i educirati djecu o divljači, skrbi o divljači i lovstvu te općenito šumskoj flori i fauni. Glavni ciljevi projekta su naglašavanje važnosti očuvanja prirode i okoliša te stvaranje ekološki educirane, svjesne i savjesne djece kao zalog za budućnost, naglašavanje važnosti općekorisnih funkcija šuma i usmjeravanje pozornosti djece s današnjih tehnologija i multimedije na istinske vrijednosti koje priroda pruža, približavanje šume i šumarske struke djeci, podizanje svijesti o otpadu, edukacija o važnosti uzgoja, zaštite i lova divljači s ciljem podizanja svijesti o lovstvu i važnosti za lokalnu sredinu, društveni život i gospodarstvo, upoznavanje šumskih biljaka i životinja, podučavanje djece važnosti sprječavanja požara i posljedica požara.

Aktualno

Hvalevrijedna donacija Odjelu za pedijatriju Vinkovačke bolnice

Objavljeno

-

Napisao/la

    40 pregleda

Klub roditelja nedonoščadi „Palčići“ donirali su Općoj županijskoj bolnici Vinkovci intenzivni inkubator za skrb o nedonoščadi. Ova hvalevrijedna akcija puno znači, prvenstveno za sve neonatologije u Hrvatskoj, a pogotovo za one manje, kao što je naša u Vinkovačkoj bolnici.

“Drago nam je da klub roditelja nedonoščadi “Palčići” nije zaboravio na nas. Ovo je već treća donacija u slijedu kojom nam nastavljaju stavljati osmijeh na lice i donositi sreću”, rekla je dr.sc. Marija Jurković, voditeljica Odjela za pedijatriju. Prije svega, bitna je mogućnost pružanja adekvatne skrbi nedonoščadi koja se rode u manjim centrima i koja imaju veće probleme. “Moraju biti liječeni u klinikama, međutim, postoji dio nedonoščadi koja mogu primiti adekvatnu skrb i u bolnicama kao što je naša u Vinkovcima. Naravno da je za to potrebna odgovarajuća oprema, osoblje i znanje, a mi se prije svega trudimo učiniti dostupnim sva tri segmenta skrbi”, dodala je Jurković.

Briga na neonatoligiji prvenstveno je bitna roditeljima nedonoščadi. Mogućnost skrbi u bolnici gdje je ono rođeno i koja nije kilometrima udaljena od mjesta stanovanja, uvelike olakšava situaciju i boravak, gdje roditelji mogu lakše posjećivati svoje dijete i s njim provoditi duže vrijeme. “Stalna prisutnost roditelja, bitna je za razvoj nedonoščadi i osjećaj sigurnosti. Sve to omogućit će ova današnja donacija. Osim novog uređaja, posjedujemo i nekoliko starijih koji nas i dalje dobro služe i obavljaju svoju funkciju”, zaključila je Jurković.

Sama priča sa opremom na neonatoligiji nikad nije gotova iz dva razloga: stalni priljev novih i naprednijih uređaja, njihova modernizacija i nešto što je prije svega pogodnije za pacijente. Industrija napreduje, na tome se puno radi, u ovom slučaju radi omogućavanja što kvalitetnije skrbi za nedonoščad u prvim danima života. Drugi razlog je samo korištenje opreme koja se konstantno troši i potrebna joj je kontinuirana obnova.”

Voditeljica odjela za pedijatriju zahvalila se u svoje ime, u ime svih kolega pedijatara, svih medicinskih sestara, ravnatelja dr. Krunoslava Šporčića, a osobito pacijenta nedonoščadi i njihovih roditelja, klubu roditelja nedonoščadi “Palčići” i svim donatorima.

“Ovdje smo bili 2014. godine sa četiri vrijedna uređaja, otprilike ukupne vrijednosti 190 000 kuna. Danas smo ovdje sa intenzivnim inkubatorom, za koji su sredstva prikupljena u sklopu akcije “Palčići za Hrvatsku” gdje je prikupljeno 2 400 000 kuna, kojima bi trebali donirati uređaje u 25  rodilišta, za potrebe koje su nam poslali”, rekla je Željka Vučko, klub roditelja nedonoščadi “Palčiči” i dodala kako je vrijednost ovog inkubatora 158 000 kuna. Akcija je ovo koju je pokrenuo ovaj klub, nakon potresa u Zagrebu, a koja je zapravo nastavak akcije “Vratimo Palčiće u Petrovu”

“Mi nećemo stati dok i posljednji uređaj koji je kupljen u akciji ne dobije svoje mjesto tamo gdje će biti zaista najvrijedniji”, objasnila je Vučko.

Nastavi čitati

Aktualno

Pritvoren 29-godišnjak koji je drogiran i alkoholiziran Audijem usmrtio biciklista na ulazu u Vinkovce

Objavljeno

-

Napisao/la

    103 pregleda

Policijski službenici Policijske postaje Vinkovci proveli su kriminalističko istraživanje nad uhićenim muškarcem, 29-godišnjakom sa šireg područja Grada Otoka, zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu u kojoj je 25. listopada oko 18.40 sati, na državnoj cesti D55, smrtno stradao 54-godišnji biciklist.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja kako je 29-godišnjak, upravljajući vozilom marke Audi vinkovačkih registracijskih oznaka pod utjecajem alkohola i opojne droge amphetamin te za vrijeme dok mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanje motornim vozilima „B“ kategorije, naletio na bicikl kojim je upravljao 54-godišnjak u istom smjeru, te bez zaustavljanja radi pružanja pomoći, nastavio kretanje u smjeru Vinkovaca, gdje su ga u 22 sata pronašli policijski službenici PPRP Vinkovci.

Uz kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu, 29-godišnjak je predan pritvorskom nadzorniku PU vukovarsko-srijemske. Istražni sudac odredio mu je mjesec dana istražnog zatvora, priopćila je policija.

Nastavi čitati

Aktualno

Vinkovački klubovi raznim aktivnostima obilježavaju Svjetski dan juda

Objavljeno

-

Napisao/la

    64 pregleda

U suradnji s Hrvatskim judo savezom, vinkovački klubovi su u sklopu Svjetskog dana juda organizirali razne aktivnosti kako bi obilježili važan dan za sve judaše. Naime, obilježava na rođendan utemeljitelja toga sporta, Jigoro Kanoa, 28. listopada. Ovogodišnja tema Judo dana je solidarnost što se izvrsno poklapa s osnovnim principima sporta, ITA KYOE! što znači prosperitet i blagostanje.

Princip je to koji izdiže Judo iznad granice sporta i svrstava ga u red društvenih vrijednosti koje treba njegovati i slijediti. Ovo je tema koja poručuje da niti jedan težak trenutak ne traje zauvijek, istovremeno i uči da je teške trenutke lakše proživljavati kroz solidarnost s drugima oko nas. Judaši vinkovačkog Olimpa svoj je program “Želim zdravlje, biram Judo” započeo likovnom radionicom u kojoj su polaznici crtali, bojali te izlagali judogi izrađen od papira na kojem su pisale poruke zbog čega je dobro baviti se ovim sportom.

Osim toga, naučili su tko je Jigoro Kano te kako i gdje je nastao njihov sport. Članovi kluba sudjelovali su i na edukativnoj radionici i kvizu znanja o poznavanju juda. Djeca su pokazala odlično znanje, kreativnost i snalažljivost što je rezultiralo zanimljivim odgovorima. Njihovi kolege iz judo kluba Vinkovci istim povodom danas pripremaju zabavnu i edukativnu radionicu s ekološkom temom i prezentacijom sporta pod nazivom “Tamo gdje ljubav vlada nema ni velikih ni malih.”

Za sutra najavljuju prikupljanje pomoći u suradnji s Udrugama Mladi protiv gladi i zaštitu životinja Rocco što je odličan primjer solidarnosti u praksi koja je i glavna teme ovogodišnjeg Svjetskog dana juda.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 1 sat

Hvalevrijedna donacija Odjelu za pedijatriju Vinkovačke bolnice

Klub roditelja nedonoščadi „Palčići“ donirali su Općoj županijskoj bolnici Vinkovci intenzivni inkubator za skrb o nedonoščadi. Ova hvalevrijedna akcija puno...

Aktualnoprije 1 sat

Pritvoren 29-godišnjak koji je drogiran i alkoholiziran Audijem usmrtio biciklista na ulazu u Vinkovce

Policijski službenici Policijske postaje Vinkovci proveli su kriminalističko istraživanje nad uhićenim muškarcem, 29-godišnjakom sa šireg područja Grada Otoka, zbog sumnje...

Vijestiprije 2 sata

Naknadu za troškove ogrjeva ove će godine dobiti 223 korisnika

Grad Vinkovci obavještava korisnike zajamčene minimalne naknade Centra za socijalnu skrb Vinkovci koji se griju na drva, s prebivalištem na...

koronavirusprije 4 sata

U Hrvatskoj 4571 novi slučaj zaraze koronavirusom, 26 osoba umrlo

 U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježen 4571 novi slučaj zaraze koronavirusom, a 26 osoba je od posljedica zaraze...

Aktualnoprije 4 sata

Vinkovački klubovi raznim aktivnostima obilježavaju Svjetski dan juda

U suradnji s Hrvatskim judo savezom, vinkovački klubovi su u sklopu Svjetskog dana juda organizirali razne aktivnosti kako bi obilježili...

Aktualnoprije 4 sata

Poznat novi datum prijava za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća

Zaprimanje prijava za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća započet će 7. prosinca 2021. godine, a zbog velikog interesa Fond za...

Aktualnoprije 5 sati

Odlična mogućnost za male proizvođače

U sklopu ovogodišnjeg adventa Novosti d.o.o. i suvenirnica Bončić-Poklončić kroz Javni poziv pozivaju lokalne proizvođače na dostavu ponude vlastitih proizvoda...

Aktualnoprije 6 sati

U subotu nova mogućnost cijepljenja na punktovima u Vinkovcima i Županji

Županijski Zavod za javno zdravstvo i Domovi zdravlja Vinkovci i Županja pozivaju sve zainteresirane punoljetne osobe s područja Vukovarsko-srijemske županije...

Najčitanije