- Tekst se nastavlja ispod oglasa -

Sljedeći popis stanovništva, četvrti po redu od samostalnosti, provodit će se od 1. travnja do 7. svibnja 2021. godine, a tim povodom Državni zavod za statistiku pripremio je nacrt Zakona o popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine.

Zakon mora biti usvojen do kraja godine kako bi se Europskoj komisiji do 31. prosinca mogao dostaviti referentni datum za popis stanovništva. Najveća je novost da će se stanovništvo moći popisivati bez papira, a preko aplikacije e-Građani bit će moguće samopopisivanje. U sustavu e-Građani bit će dostupan popisni obrazac kojim će se ujedno popisati kućanstvo i stan u kojem stanuju.

Drugi način popisivanja bit će dolazak popisivača u kuću. Oni će imati tablet u koji će unositi podatke o osobama koje se nisu same popisale, a njihov zadatak bit će i kontrola onih koji su samostalno obavili popis. Popis će se provoditi u dvije faze. Prva bi trajala od 1. do 10. travnja 2021. godine kada bi se građani samostalno popisivali, a druga od 16. travnja do 7. svibnja 2021. godine kada popisivači izlaze na teren i obavljaju popisivanje putem osobnog intervjua s građanima. Popisom će se obuhvatiti podaci o stanovništvu, kućanstvima te stanovima i ostalim jedinicama koje tijekom popisa koriste za stanovanje.

Čak 80 posto uspješnog popisa leži na kvalitetnoj komunikaciji. Ljudi moraju znati da to nije popis nekretnina u svrhu razrezivanja poreza, nego se popisuju u statističke svrhe”, rekao je bivši ravnatelj Zavoda za statistiku Marko Krištof te dodao kako bi se uspjehom smatralo ako bi se 30 posto građana popisalo u online obliku. “Ovaj oblik ima svojih prednosti, a jedna od njih je veći osjećaj slobode pri davanju podataka, primjerice o vjeri, nacionalnosti i spolnoj orijentaciji, ako nema posrednika”, istaknuo je.

Popis stanovništva provodit će se prema stanju na dan 31. ožujka 2021. godine u 24 sat, a za provođenje popisa stanovništva država će trebati izdvojiti nešto manje od 184 milijuna kuna. Svi koji budu radili na popisu za to će biti plaćeni: naknade popisivačima i kontrolorima utvrdit će ravnatelj Zavoda, a one koje se propisuju zakonom u rasponu su od 4000 do 8000 kuna.