U školskom vrtu Poljoprivredno šumarske škole Vinkovci, svjedočimo još jednom uspješno ostvarenom projektu škole, nedavno proglašene centrom kompetentnosti. Naime, riječ je o voćnjaku koji se trenutno nalazi u završnom stadiju izvedbe.

Projekt je realizacija prijave Poljoprivredno šumarske škole na natječaj Ministarstva poljoprivrede objavljenog u prosincu 2017. Škola se kao nositelj projekta aplicirala zajedno sa svojim partnerom Srednjom školom Ilok, a za koji su naposljetku dobili oko 950.000 kuna. U okviru projekta, odgovornosti Poljoprivredno šumarske škole su, između ostalog, bile postavljanje protugradne zaštite i sadnja voćnjaka te u manjem opsegu, poljoprivredna mehanizacija.

Voćnjak je posađen na površini od 2.5 ha, a na njemu se nalaze stabla jabuke, kruške, višnje i marelice. Radi se o četiri parcele, koje su međusobno odvojene šljunčanim cestama, a sada je u tijeku postavljanje protugradne zaštite – stupaca i mreže protiv grada, odnosno leda.

Već prethodnim projektom smo realizirali sustav navodnjava tako da je s ovom akcijom praktički završen čitav taj dio neophodan za voćarstvo i izvođenje nastave iz tog područja“, objasnio je ravnatelj Poljoprivredno šumarske škole, Marinko Džakula i nastavio: “Projekt je trenutno u završnoj fazi izvođenja. Postavljene su sajle i stupci te je preostalo postaviti zaštitu mrežu. Voćnjak je posađen, postavljamo žice za koje ćemo vezati sadnice i sprovesti sustav navodnjavanja po principu kap po kap. S time smo završili naš posao do proljeća kada započinje sljedeća sezona“.

Voće će biti još jedan dio proizvoda koje Poljoprivredno šumarska škola nudi na prodaju. Naime, u nastavi se bave uzgojem povrtnih kultura, plasteničkom i hidroforskom proizvodnjom, kao i proizvodnjom cvijeća, a konačne proizvode uredno plasiraju na tržište. Za veće količine biljne proizvodnje sklapamo ugovor s PIK-om i tako refinanciramo novi ciklus proizvodnje u idućoj školskoj godini. Time dokazujemo da nije nemoguće biti financijski samoodrživ, a ovaj projekt učinit će nas još više neovisnima“, zaključio je ravnatelj.

U skorijoj budućnosti škola u planu ima krenuti s realizacijom najvećeg projekta do sada, naime izgradnjom edukacijskoj i melioracijskog centra za Panonsku Hrvatsku.

Više na temu u novom broju Vinkovačkog lista.