Page 11 - Vinkovački list - 29.6.2018.
P. 11
AK, 29.6.2018. 11

mr.sc. Vladimir Ćirić: Vijesti iz povijesti

Od vojnograničarskih bircuza
do današnjih kafića (2)
Poslije Drugog svjetskog rata mjesecu promet u bircuzima bio znili. U nekima bircuzima igrao „Dalmacija“ s ponudom specijali-
krajem četrdesetih i početkom je povećan, a mnogi od njih pod se šah i domino, čitale novine, teta iz našega Primorja, a „Srijem“ sta! Ne razumijem zašto to ovdje
pedesetih bilo je preko dvadese- gasom postajali su galantni i važni slušao radio, a kasnije postavlje- s ponudom ribljih specijaliteta. govore, daleko od svojih radnih
tak ugostiteljskih radnji od kojih pa čašćavali sve odreda. Zalazili su ni su televizori, pa su se mogli Uz moderno opremljenu kuhinju i mjesta. Za nogometaše razumijem
se najveći broj nalazio u sastavu tu i kojekakvi problematični vin- pratiti sportski i drugi događaji. ekspres bife u tri sale „Dalmacije“ zašto su ovdje. Nogomet im dobro
poduzeća „Slavonija“ i „Kolodvor“. kovački, ali i gostujući fakini i Tako se eto provodio i zabavljao bilo je 80, a na otvorenom još 100 ide, a ovdje ih vrlo jeftino hrane.
Kasnije gostionice mogli su držati dugoprstići, naročito u bircuzima jedan dio naših sugrađana. U to mjesta. Sredinom sedamdesetih i Slobodnog vremena imaju na
i privatnici. Svrstavane su u oko željezničkog kolodvora, koji vrijeme zbog razvitka cestovnog osamdesetih godina 20. stoljeća pretek, jer su zaposleni formalno,
nekoliko kategorija: gostione, su naprečac s potonjima postajali prometa uz autoput i priključ- omiljeno mjesto na kojem su se ili još studiraju. U Podrum, osim
buffeti, krčme i restauracije. U „veliki prijatelji“ i među tim ne mu ceste, nastajali su moteli i Vinkovčani okupljali kako danju, toga, zalaze i srednjoškolke, a oni
sastavu „Slavonije“ nalazile su se „veseljacima“ lako pronalazili restorani na poznatim izletištima. tako i u večernjim satima bio je su mladi, neoženjeni. Poznanstva
gostionice „K Obrtniku“, „Make- žrtve i praznili njihove džepove Koncem pedesetih otvoren motel „Gradski podrum“. O atmosferi u pljušte poput ljetnih kiša, i što
donija“, „Graničar“ i „Gradski i novčanike, a potom netragom u Kunjevcima. Motorizirani Vin- njemu u Vinkovačkim novostima, momci ne bi, kad se one nameću,
podrum“, buffet „Jelen“ i krčma nestajali. Pričalo se u birtijama kovčani i ne samo on vikendom kolumnist pod pseudonimom a neke se, poput selotejpa lijepe.
„Srijem“ te restauracije „Central“ o svemu i svačemu najčešće o provodili su vrijeme u za ono Joso objavio je prije 4 desetlje- Tko bi im odolio, slađahnim....
i „Zagreb“. U sastavu „Kolodvora“ sportu, najviše o nogometu, doba lijepo uređenom objektu ća humoresku čiji tekst dobrim Neki student poljoprivrede plaća
nalazio se buffet „Lovac“, restau- padale su kojekakve oklade, a i okruženom šumom. Također bio dijelom ilustrira jedan segment već drugu rundu pića. Hvali se
racija „Kolodvor“ i gostionice nekakvi vidovi kockanja, U nekima je to prostor gdje su se održavale društvenog života tadašnjih pred kolegama. Slušaju ga i sred-
„Papuk“, „Lovački rog“ i „Putnik“. treštala je glazba u večernjim razne fešte i poslovni sastanci i Vinkovaca. njoškolci koji piju na svoj račun.
Gotovo svaki gradski kvart imao satima s pevaljkama u haljinama odsjedali poslovni partneri jer Tko zna po koji put, student
je birtiju. Osim svakodnevnog s dekolteom do pupka i strogim u Vinkovcima tada postojao je „Srijeda. Točno u podne. priča kako je nakon više uzasto-
druženja i razgovora uz čašicu Raspalilo se proljetno sunce po pnih pokušaja položio matemati-
dvije, u njima često se i kartalo u minicama. Bilo je tu pod utjecajem hotel „Central“ s neadekvatnim ku, a da ni ne zna kako izgledaju
početku najčešće šnaps, ramšl i alkohola verbalnih i okršaja smještajem. Kako se grad gospo- vinkovačkom korzu, kao da je skripta za matematiku: Profesoru
ajnc, a kasnije bela, poker i druge šakama, znala bi sijevnuti i kakva darski razvijao u njega dolazio je ljeto. Sve je živo pobjeglo u birtije treba jasno pokazati volju kako
kartaške igre. Često, kriomice čakija, a ponekad se i zapucalo iz sve veći broj poslovnih ljudi koje na rashlađivanje. Ušao sam u želiš položiti njegov predmet. Na
i za novac. Neki vješti i uigrani pištolja. Niz takvih slučajeva ne je trebalo negdje ugostiti. Zato, a Gradski podrum, našu renomiranu kraju će popustiti! ……… Slušajući
kartaroši znali su maherski opelje- samo u gradu već i okolnim selima i zbog potreba lokalnog stanovniš- birtiju, na jedno kriglasto ožujsko još koješta drugo popio sam svoje
šati naivne i pripite mušterije koji koji su tragično završavali zabilje- tva, posebno tada brojnog srednjeg pivance. Podrum pun, puncat. Uz pivance. Došlo je vrijeme pokreta.
su također na lak način htjeli doći žen je u Vinkovačkim novostima sloja započelo se s gradnjom ure- najveći napor progurao sam se do Na vrućem korzu hladnokrvno sam
novaca. Unatoč zabrani na nekim i drugim novinama. Posebno đenijih ugostiteljskih objekata. šanka nasuprot vragoljastoj pipni- mogao razmišljati kako su nam
se mjestima kartalo do zore. Većina živahno bilo je u birtijama kod Tako je 1966. godine na križanju čarki. Nakon kraćeg iščekivanja, birtije pune u pol bijela radnog
bircuza imala je drvene podove tzv. putničkog željezničkog kolodvora Gundulićeve i Nazorove ulice pivo je tu, pijuckao sam i pušio. dana. U vrijeme kad bismo trebali
patos premazan crnim motornim u dane kada su željezniča- otvoren restoran „Park“. Vin- Oko mene - kao sardine u konzervi još punom parom raditi, učiti,
uljem s jednostavnim stolicama ri dobivali plaću ili dodatak tzv. kovčani su konačno za izlazak stoje nabijeni: radni ljudi, drugoli- raspravljati na pravim mjestima.“
i stolovima koji su u malo boljim kilometar. U bircuzima i ljetnim dobili prostor u kojeg su mogli gaški nogometaši, poljoprivredna Ovakva slika u prošlom vremenu
birtijama bili prekriveni kariranim baščama bila je neopisiva gužva dovesti goste i poslovne prijatelje. studentarija, srednjoškolke i sred- u bivšem sustavu ponavljala se i
stolnjacima. Zadimljene i zagušlji- i sve se plavilo od željezničarskih Nakon toga otvarani su novi lijepo njoškolci; staro do mladog, žensko na drugim mjestima ne samo za
ve birtije bile su prepune različi- uniformi. Slično je bilo i u gostio- uređeni lokali s kvalitetnijom do muškog. Stoje. Puše. Ispijaju, vrijeme pauza već i tijekom dopod-
tog svijeta. Bilo je tu i svakodnev- nicama u blizini tržnice. Sjećam se ponudom jer pojavljivala se kli- raspravljaju iz birtijske perspek- nevnog radnog vremena, radio ne
nih mušterija sklonih čašici koji su kako su radnici koji su se biciklom jentela drukčijeg socijalnog i obra- tive. Kimanjem glave otpozdrav- radio plaća je bila sigurna, a posao
tražili da popiju koju na veresiju vraćali s posla u pravcu Jarmine zovnog statusa. Nakon svršetka ljam znancima. Osluškujem glasni je mogao čekati neki drugi dan.
ili da ih netko počasti. Premda je i Ivankova zastajali da pokvase studija u Vinkovce vraćali su se i žamor podrumske pijace. Raza-
u velikom broju bircuza na ista- grlo gotovo u svakoj gostionici. zapošljavali mladi ljudi koji su u znajem teme iz glasnijih grla, Uoči devedesetih u Vinkovci-
knutom mjestu stajao natpis „ Novoselska dječurlija i fakinčići Zagrebu i drugim većim i razvi- shvaćam njihove interese i životne ma su kao pečurke počeli nicati
Čast svakome veresije nikome“ zabavljali su se na način da se jenijim gradovima stekli drukčije probleme. Uz šank, do mene, stoji kafići. Svjetlost reflektora, atrak-
piće se dobivalo i na dug. Birtaši provozaju njihovim biciklima, navike i imali drukčije potrebe. grupa radnih ljudi. Radni mantili tivna ponuda pića, posebice
su imali teku u koju se upisivao tada se bicikli nisu zaključava- Kao i u drugim većim gradovima odaju im OOUR. Ni malo ne koktela i disco glazba mamila je
dug. U bircuze dolazili su i neki li i ostave ih na drugom mjestu i u Vinkovcima, čija je okolica zgrizaju kada govore o raspodjeli mlađahne Vinkovčane, ali u drugo
tzv. vinkovački oriđinali. Bile su ili da povade ventile zračnica poznata po autohtonoj kuhinji, sredstava za osobne dohotke. Kažu doba dana. Zabava i život počinjao
to osobe s manjim mentalnim, kako ih vlasnici ne bi mogli voziti, pojedini restorani započeli su da je nepravedna. Samo jedan je pred in iza ponoći, a povratak
fizičkim ili govornim hendikepi- tako su eto utjecali na smanjenje s ponudom domaćih jela i pića potiho govori o radnoj nedisci- kući u osvit zore u „veselom raspo-
ma, uglavnom bez škole, siromašni prometnih nezgoda. Istina put ne samo lokalnog prostora već plini i produktivnosti. Prekidaju loženju“ kao i kod prethodno spo-
koji su jedva preživljavali živeći u do kuće potrajao je malo duže, pa i drugih krajeva države. Tako ga. Jedan mu čak dobacuje: To minjanih generacija. O tempora, o
derutnim stanovima ili šupama. su se poneki usput malo i otrije- je 1972. g. otvoren restoran je idealizam, pa će, udarajući se mores !
Neki od posjetitelja pravili su u prsa - a ja sam čisti materijali-
s njima sprdnju, ismijavali ih i
omalovažavali ne shvaćajući kako
svojim sirovim i primitivnim
nastupima, zapravo prave budale
od sebe. No i to je bilo jedno od lica
naših Vinkovaca. Nakon završetka
smjene tu su navraćali radnici vin-
kovačkih tvornica. Desetine bicikla
strpljivo je čekalo svoje gazde da
krenu put kuće, neki i uzalud jer
su ovi iz bircuza izlazili tetura-
jući, često zaboravljajući svoje
prometalo koje je opet nekima
koji su ih mogli gurati služilo kao
pomoć da krivudajući i zastajkuju-
ći cestom ili nogostupom nekako
stignu do kuće. U vrijeme kada
su radnici dobivali plaće obično
između prvog i desetog dana u

Impressum Redakcija: Foto: Tel: 032/332-250 Vinkovacki
Željko Komljenović, Dario Lamut Radio: 332-777, 332-999
Direktorica: Aneta Pšihistal, dario.lamut@novosti.hr Pretplata za 2018. 378 kn list
Mirjam Jukić Franjo Sorčik, Naklada: 1800
mirjam.jukic@novosti.hr Hrvoje Katona, Marketing: Cijena jednog primjerka je 6 kn
Glavna urednica: Josipa Haluška, Jasna Kanjuh
Marija Gerovac Žarko Kljajić marketing@novosti.hr IBAN: HR09 2340 0091 1100 31110
glavna.urednica@novosti.hr redakcija@novosti.hr Prodaja i oglašavanje OIB: 64415267112
Grafički dizajn: Mirjana Ešegović
Ivan Gale mirjana.esegovic@novosti.hr
Mirela Andabak
   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16