Page 10 - Vinkovački list - 29.6.2018.
P. 10
PETAK, 29.6.2018.

Nerijetko se ovu malenu pticu može pronaći uz vodene površine, a prepoznatljiva je po neobičnom glasanju

Veliki trstenjak – graditelj čudnog pjeva

U ovo vrijeme, nerijetko se bez da se uništi ili na bilo koji način
tik uz vodene površine može ugrozi gnijezdo. Obod gnijezda,
čuti neobično glasanje. Riječ kojeg veliki trstenjak pažljivo
je o pjevu velikog trstenjaka ili savija, gradi zaštitni unutarnji
ritskog drozda, Acrochepha- krug koji ujedno pridržava jaja i
lus arundinaceus, čije glasanje mladunce u trenutcima kada se
podsjeća na mješavinu kreke- gnijezdo previše savije i opasno
tanja i neobičnog prigušenog nagne na jednu stranu.
zviždanja.
Velike trstenjake može se često
Hrvoje Katona vidjeti na vinkovačkom jezeru
hrvoje.katona@novosti.hr Banja, a isti se hrane paucima,
školjkama, kukcima, vodozemcima
Veliki trstenjak dug je otprilike i mladim bobicama. Spolnu zrelost
18 centimetara. Zadržava se ptići stječu kada navrše godinu
u neposrednoj blizini ševara, dana, dok im sezona parenja
poznatijih kao rogoz jer u njima započinje u svibnju i traje sve do
gradi gnijezda od vlakana trske srpnja. Ženka polaže jaja, u pravilu
i mekanog lišća. Gnijezda su 4 do 6 komada, kojima inkubacija
većinom otvorena i zdjelastog su traje između 13 i 15 dana. Nakon
oblika. Ova iznimna ptica, gnijezda što dođu na svijet, mladi ptići
vješto pričvršćuje na vertikal- ostaju u gnijezdu još narednih 12
ne stabljike vodenih biljaka i to do 14 dana. Zbog velike sličnosti,
na način da se biljka istovremeno u gnijezdu trstenjaka nerijetko
može savijati pod utjecajem vjetra završe kukavičja jaja.

Udomi me! Recept: Krempita

Belg. ovčar-malinoa, muški, Slastičarska krema jedna je od najosnovnijih krema koje se koriste u izradi slastica. Ova potpuno prilagodljiva krema neizostavna je kod
10 mjeseci pripreme princes krafna, eklera i Napoleon šnita, ali se kao nadjev može koristiti i u pitama, tortama i krafnama. Također, kvaka kod ove
izrazito delikatne kreme je način na koji se spajaju kruti i tekući sastojci. Zasigurno najbolje dolazi do izražaja u poznatoj krempiti, a u
Mješanac, ženka, nastavku donosimo domaću varijantu recepta za kore i slastičarske kreme.
1 godina
KORE

10 dkg brašna
svinjsko salo
1 jaje
prstohvat soli

Navedene sastojke umijesiti s mlijekom te od njih razviti
tijesto. Dobiveno tijesto preklopiti tri puta, razvaljati
ga i peći u 2 dijela. Također se preporučuje bocnuti ga
nekoliko puta vilicom.

KREMA

5 jaja
6 žlica šećera
2 žlice brašna
½ l mlijeka

Odvojiti bjelanjak od žumanjka. U žumanjke umiješati
šećer i brašno. Mlijeko prokuhati, maknuti ga s vrate
i oprezno dodati smjesu sa žumanjcima. Ukoliko se
smjesa zgrušava, nije uspjela. Potom smjesu prokuhati
do željene gustoće i, naposljetku, dodati bjelanjke
istučene u čvrsti snijeg.

Mješanac, ženka, 10 mjeseci

www.tip-tip.hr
+385 32 306 901
   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15