Page 10 - Vinkovački list 30. studenog 2018.
P. 10
PETAK 30.11.2018.

Čvarak je uvijek bio nusproizvod, a sada je cijenjena delicija koja na tržištu postiže cijenu i preko 100 kuna, uz prosjek od 70 do 90 kuna po kilogramu

Treće mjesto za Vinkovčane u spravljanju

čvaraka na 10. Čvarakfestu u Karancu

“Pustinjska oluja” vinkovački lanci gdje su uobičajeni u ponudi. sada se posvećuje veća pozornost manjom masnom jedinicom, pa su prosjek od 70, 80 kuna. Sve je više
tim koji čine Robert Ević i Tomo U svakom slučaju postali su čvarcima. I dok je prije bilo važno i samim tim i mast i čvarci postali onih koji ih traže pa tako i onih
Kajkić, odličan je u pripremi traženi, postigli su odličnu cijenu dobiti dobru mast, sada se gleda da traženiji jer su dolazili u manjim koji ih proizvode, a na tržištu ih
svih slavonskih tradicional- i danas imamo i kod nas ljude koji i čvarak bude što bolji i ukusniji, pa količinama. ima različite kvalitete, pa se oni
nih suhomesnatih proizvoda proizvode čvarke za potrebe našeg se uglavnom cijela količina i pojede koji ih vole nerijetko i razočaraju
pa tako i čvaraka. Ove godine tržišta pa i za izvoz”, ističu Robert i, primjerice, sve manje ostaje za U svakom slučaju, čvarci su sada kada dođu kući i kušaju ono što su
to je i službeno potvrđeno na i Tomo. pogačice s čvarcima. A činjenica na cijeni, neki će reći i daleko pre- “masno” platili.
10. Čvarakfestu u Karancu, 24. je, kažu Robert i Tomo, da jedno cijenjeni jer se cijene kreću od
studenoga, na kojem su osvojili Uz one koji se bave proizvod- vrijeme nije bilo ni onih svinja od 40-ak kuna kilogram na kućnom Na kraju, pak, naši sugovorni-
visoko 3. mjesto. njom za tržište, i u domaćinstvi- nekada nego su došle svinje s puno pragu do nekad i preko 100 kuna ci u prvi plan ističu ideju koja je
ma, kada se radi za svoje potrebe, u trgovačkim centrima, uz neki od nepoznatog Karanca stvorila
Aneta Pšihistal mjesto u koje na Čvarakfest i
aneta.psihistal@novosti.hr prigodni sajam dolazi velik broj
ljudi, ne samo iz Slavonije, već
Sve je, pričaju Robert Ević i i iz cijele Hrvatske. “Moramo
Tomo Kajkić, krenulo od turi- napomenuti da smo mi tamo i
stičkog odlaska u Karanac na promovirali naš grad kao ekipa
Čvarakfest, da bi ovo sada bila koja dolazi iz Vinkovaca, a i kroz
već treća natjecateljska godina. prigodnu ambalažu koju smo
Obojica, kažu, znaju raditi sve napravili za naše čvarke i mast,
što je potrebno kada je riječ o svi- a na kojoj je posebno istaknuto
njokolji, koja za njih nije samo ime Vinkovaca. Sve je to o našem
jedan posao nego tradicija i običaj trošku, a bilo bi nam drago da nas
do kojega drže, pa je zbog toga i Grad malo podrži. Ono, međutim,
Čvarakfest bio svojevrstan izazov što nam je želja, kao ljudima koji
jer su se željeli okušati u ogledu s vole tradiciju, ali u tradiciji vide
ostalim majstorima. i mogućnosti za razvoj, to je da
potaknemo Grad i Županiju da se
“Čvarak je uvijek bio nusproi- jedna manifestacija, Karanac ih,
zvod, ono što si dobio uz mast, a primjerice, ima dvije, za čvarak
sada je čvarak cijenjena delicija i i za slaninu, organizira i u Vin-
nevjerojatno je koliko je ljudi zain- kovcima. Mi također, imamo tu
teresirano za taj proizvod, a to se tradiciju i to treba održavati. Može
nabolje vidi u Karancu. Zašto je to biti čvarak, krvavica, kobasica,
to odjednom tako, teško je reći. što god, ali to treba promovira-
Možda nije bio dovoljno poznat u ti te tako poticati zanimanje ljudi
širokoj ponudi, a što se promijeni- pa onda i veću proizvodnju”, ističu
lo kada su stigli strani trgovački Robert Ević i Tomo Kajkić.

Udomi me! Recept: Vinkovački čvarak

Na Čvarakfest u Karanac posjetitelji dolaze iz cijele Hrvatske, a natjecatelji su iz Slavonije i Baranje. Vinkovačka ekipa “Pustinjska oluja”
jedina je iz Vukovarsko-srijemske županije, a radi čvarak koji je karakterističan za Slavoniju pa tako i za vinkovački kraj, “na kockice”,
dok Baranjci rade čvarak “na trakice”. Sama priprema se ne razlikuje.
A za dobar vinkovački čvarak potrebna je prije svega tvrda leđna slanina ( u količini po izboru ). U kotlu na vatri otopi se mast na koju se
stavljaju čvarci izrezani na jednake kockice, oko 2 cm. Važno je paziti na vatru koja treba biti srednje jaka, te pažljivo miješati da čvarci
ne bi zagorjeli. Kada čvarci puste prvu mast i zapjene se dodaje se manja količina mlijeka koje čvarcima daje lijepu boju i hrskavost. Kada
se mast izbistri čvarci se vade i ocijede.

Mješanac, muški, 6 godina

Mješanac, muški, 2 godine

www.tip-tip.hr
+385 32 306 901
   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15