Page 8 - Vinkovački list 30. studenog 2018.
P. 8
ETAK 30.11.2018.

Tržnica: Proizvođači mliječnih proizvoda zadovoljni prodajom Gužva na vinkovačkoj starinski, tradicionalan način. zaposlena u mužnji. Farmu imaju
tržnici radi domaćih mliječnih “Kuhani sir se kuha klasično na od 2007. godine, od ove godine
Domaći proizvoda uobičajen je prizor. šporetu. Za podlijevani se u toplo su počeli regularno i sa siranom,
proizvodi Police s domaćim sirevima, mlijeko stavlja sirište, stisne se, a sir proizvode u posljednjih pet
koji zlata mlijekom i vrhnjem prazne se cijedi i čeka da se ohladi, dok se godina. “Danas u ponudi, na
vrijede velikom brzinom, a stalni kupci svježi sir prirodno kiseli i cijedi”, kućnom pragu i u sirani, imamo
još uvijek su zadovoljni kvalite- objasnila je ukratko Marica. dimljeni sir, podlijevani svježi sir,
Proizvođači domaćih mliječnih proizvoda tom i ponudom. kuhani sir, jogurt, voćni jogurt, a
na tržnici slažu se kako je najvažnije da Proizvodnjom sira i mlijeka bavi imamo i sir koji ide na zrenje. Sve
su kupci zadovoljni, jer kada se uvjere u Josipa Haluška se i Milica Drčan iz Mirkovaca, redom kravlji proizvodi”, istaknula
kvalitetu domaćeg proizvoda - postanu josipa.haluska@novosti.hr jedina prodavačica na vinko- je Anja. Dodaje kako prodaja ide
redovni kupci, bez obzira na cijenu vačkoj tržnici koja u ponudi ima dobro i većinu toga uspiju prodati,
U vremenu kada smo bombardi- kozje proizvode, a koja također ako ne ovdje na tržnici onda kod
rani raznim nezdravim i umjetnim svoje proizvode radi na tradici- kuće ili na gospodarstvu.
proizvodima, građani Vinkovaca onalan način. Koze muze ujutro
iz danas u dan pokazuju kako još kada su u punoj laktaciji i navečer. Pristupačne cijene
uvijek cijene domaće proizvode, “Polutvrdi sir nastaje od kuhanog Svi prodavači slažu se da troška
osobito mlijeko i sir. Redoviti su mlijeka – svježe mlijeko odmah
kupci kod naših poljoprivrednika stavim kuhati, zakuham ga ima, ali da to još uvijek sve dobro
koji vlastitim rukama rade zlata sirćetom i miješam, kada prokuha funkcionira. Najvažnije je da su
vrijedne proizvode i koji godinama sipam ga u kalupe i ocijedim te kupci zadovoljni, jer jednom kada
čuvaju tradicionalnu, karakteri- posolim. Mekani sir pravim od se uvjere u kvalitetu domaćega,
stičnu i izvornu proizvodnju sira, svježeg mlijeka. Pomuzem mlijeko većinom postanu redovni kupci,
a gužva na vinkovačkoj tržnici i procijedim ga, stavim sirište i bez obzira na cijenu. Prodaja slabije
radi domaćih mliječnih proizvoda ostavim ga u gazi da se cijedi par ide ljeti kada ljudi odu na godišnje
uobičajen je prizor svake srijede i sati. Kad se ocijedi posolim ga i odmore i zimi kada padne puno
subote. Domaćih proizvođača ima slažem u plastične posude. Njega snijega, no cijene su tijekom cijele
puno, svatko radi za svoje osobne radim potpuno svježe i uvijek dan godine jednake, a ovise o proizvo-
proizvode, a ljudi teško trže svoje prije prodaje”, objasnila je Milica. đaču. Tako Marica kuhani nedi-
domaće proizvode. Stoga smo na mljeni sir prodaje za 40 kuna po
našoj tržnici posjetili one naj- U ovom poslu uspješna je već 13 kilogramu, dimljeni za 45, podlije-
ustrajnije proizvođače te otkrili u godina. “Imam 18 koza i pravim vani za 30, a svježi sir i vrhnje za 25
čemu leži tajna kvalitete njihovih mekani i polutvrdi sir te mlijeko. kuna. Dodaje kako ovakve cijene
proizvoda i kako nastaju, uspo- Trenutno imam slabije mlijeka nije mijenjala više od 15 godina.
redili smo cijene te provjerili koji pa pravim samo polutvrdi, a Milica u svojoj ponudi ima mlijeko
proizvodi su najtraženiji. mlijeka donesem onoliko koliko za 8 kuna, polutvrdi sir za 70 kuna
imam budući da imam stalne po kilogramu, a mekani sir za 40.
Duga tradicija mušterije. Kada koze daju mlijeka Kakve god cijene imala, Milica ima
Proizvodnja domaćih mliječnih nekada ujutro imam i po 30 litara, stalne mušterije s kojima je postala
a navečer zna biti oko 20 litara”, već prijatelj i tvrdi da je najvažni-
proizvoda uglavnom je posao iz napominje Milica dodavši kako je da su oni zadovoljni. U OPG-u
prošlosti i rijetko koji mladi se koze najviše daju mlijeka poslije Pranjić cijene su sljedeće: mlijeko
upuštaju u pokretanje proizvod- jarenja, kada odvoje jariće. je 5 kuna po litri, svježi sir 25, pod-
nje. U razgovoru s proizvođači- lijevani sir 30 kuna, kuhani je od
ma domaćeg sira i mlijeka saznali Za razliku od Milice i Marice, 40 do 60 kuna (miksevi dimljenog i
smo kako je to mišljenje većine. OPG Pranjić iz Drenovaca svoje nedimljenog). Na pitanje koji sir se
Ili se time bave dugi niz godina ili proizvode proizvode u sirani. prodaje najbolje, naši sugovornici
su posao naslijedili. “Iako prodaja Obiteljsko je to gospodarstvo sed- jednoglasno su se složili da je to
opada, zadovoljna sam. Prije je meročlane obitelji koje proizvodi svježi polutvrdi sir, no jako dobro
bilo puno bolje i bilo je više ljudi, prvenstveno mlijeko, a na idu i ostale vrste.
a tu su i veliki centri koji stavljaju kojemu rade otac i majka, Anja i
niže cijene. No, dok imamo stalne Mijo, troje njihove djece te žena Prodaja slabije
kupce koji su se uvjerili u našu ide ljeti kada su
kvalitetu ne moramo brinuti”, godišnji odmori i
istaknula je Marica Kelava iz zimi kada padne
Slakovaca koja se proizvodnjom puno snijega.
domaćih mliječnih proizvoda bavi No, cijene su
više od 40 godina. Marica ima svoj tijekom cijele
OPG i proizvodi domaće mlijeko i godine jednake,
više vrsta domaćeg sira: podlijeva- a ponajviše ovise
ni, kuhani, kuhani dimljeni, nedi- o proizvođaču
mljeni, svježi sir i vrhnje, a jedna je
od onih koji sir proizvode na onaj
   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13