Page 18 - Vinkovački list - 22. siječnja 2021.
P. 18
PETAK 22.1.2021.
Vinkovački list

Projekt proizvodnje jaja iz slobodnog uzgoja pokazao se vrlo uspješnim, u isti je uključeno 20 OPG-a i time otvoreno najmanje 20 radnih mjesta

Pandemija neke projekte usporila,

ali i neke poslove pokrenula

Prošla godina je bila vrlo turističke sezone i ograničenja u smo izravno uključili 20 OPG-a Podolar. Važan projekt vezan za dijelom limitirala, ali vjerujemo
zahtjevna godina za sve gos- radu ugostiteljskih objekata koji i time otvorili najmanje dva- plasman proizvoda naših OPG-a da će se tijekom ove godine
podarske subjekte, neovisno u se bave prodajom hrane doveli su desetak radnih mjesta, a kroz i malih proizvođača, dodaje, situacija promijeniti i da ćemo
kojem sektoru i kojim poslom se nas u situaciju da su nam otkazani logistiku koja prati ovaj projekt otvaranje je maloprodajnog moći nastaviti tamo gdje smo stali
bavili, problemi nisu zaobišli ni neki ugovoreni i uhodani poslovi još makar desetak. Trenutna centra u Zagrebu, a u partnerstvu prije godinu dana. Promjena per-
Agro-klaster Vinkovci, iz kojeg koji su vezani za plasman i prodaju proizvodnja jaja je na razini s Hrvatskom agencijom za hranu. cepcije kupaca u korist domaćih
ipak ističu da nije sve bilo tako proizvoda naših OPG-a, a kroz 4.000 komada kod kooperana- Pomaka u suradnji tzv. plave i proizvoda je u toj priči vrlo
crno. cijelu godinu nismo bili u moguć- ta i 2.500 komada iz vlastite pro- zelene Hrvatske, tvrdi, ima te se bitan faktor”, naglašava Zdenko
nosti odraditi niti planirane izvodnje. Situacija na tržištu i tu vidi napredak. “Od osnivanja Podolar. Poslovanje u 2021. godini
Franjo Sorčik aktivnosti vezane za promociju je takva da trenutno možemo Agro-klastera do danas uspostavi- ovisit će, napominje, o okolnosti-
franjo.sorcik@novosti.hr domaćih proizvoda i promidžbu unaprijed prodati sve proizve- li smo ozbiljne poslovne kontakte ma u kojima ćemo živjeti i raditi.
istih na raznim manifestacijama i dene količine. Značajan iskorak s nizom renomiranih hotelskih, Planove imaju, oni su realni i
Pandemija virusa COVID sajmovima. Ono dobro i pozitivno u ovom projektu smo napravili ugostiteljskih i trgovačkih tvrtki ambiciozni istovremeno, ali reali-
19 dobrim je dijelom narušila što se dogodilo u protekloj godini uvođenjem na tržište prvih GMO na Jadranu. Pandemija koja se zacija istih ovisit će i o dostupno-
uhodane poslovne navike i jeste da je značajno porasla svijest FREE jaja u Republici Hrvatskoj i pojavila tijekom prošle godine sti financijskih sredstava, osobito
odnose, a uvođenje i provedba epi- o važnosti jačanja domaće proi- na to smo osobito ponosni”, kaže tu suradnju je usporila i dobrim onih iz fondova EU.
demioloških mjera ograničilo su zvodnje i potrebe potrošnje kva-
gospodarske aktivnosti i značajno litetnih, domaćih proizvoda, kako
utjecalo na dinamiku kretanja u domaćinstvima, tako i okvirima
roba i usluga. “Upravo u takvim tzv. kratkih lanaca opskrbe, a to
odnosima najviše su stradale su škole, dječji vrtići, student-
uslužne djelatnosti, turizam, ugo- ski domovi, domovi za stare
stiteljstvo, trgovina i slično, kao i i nemoćne, bolnice. Upravo u
svi oni koji su u tim sektorima pro- tom segmentu poslovanja smo
nalazili tržište za svoje proizvode i u protekloj godini napravili
usluge. S druge strane, zatvaranje značajne pomake”, objašnjava
granica i ograničavanje kretanja direktor Agro-klastera Zdenko
ljudi, roba i usluga kao i promjene Podolar. Kao jednu od najvažnijih
ustaljenih navika kod potrošača, stavki u prošloj godini ističe proi-
pružilo je tvrtkama iz pojedinih zvodnju jaja iz slobodnog uzgoja,
sektora, a osobito iz sektora proi- pokrenuta je, naime, vlastita
zvodnje hrane, zauzimanja boljih proizvodnja koja im jamči čvrste
pozicija na nacionalnom tržištu i i dugoročne ugovore s velikim
mnogi su takvu mogućnost jako kupcima.
dobro iskoristili. U Agro-klasteru
Vinkovci smo u proteklih godinu “Projekt proizvodnje jaja iz
dana osjetili, dakle, loše i dobre slobodnog uzgoja se do sada
strane pandemije. Izostanak pokazao vrlo uspješnim i vjerujem
da će tako biti i ubuduće. U projekt

Održana završna konferencija projekta
“EduAkcija–edukacijom do povećanja zapošljivosti”

U skladu sa svim epidemiološkim Programi koji su se provodili u VL PROMO
mjerama, jučer je putem aplika- sklopu projekta su:
cije Zoom održana završna kon-
ferencija projekta “EduAkcija – • Osposobljavanje – zavarivač/
edukacijom do povećanja zapo- ica TIG postupkom
šljivosti” u svrhu predstavljanja
projekta i projektnih aktivno- • Usavršavanje za poslove
sti koje su se odvijale u sklopu montera/ke fotonaponskih
trajanja projekta. sustava

Nositelj projekta je Učilište • Osposobljavanje za jedno-
Studium – ustanova za obrazova- stavne poslove u kuharstvu
nje odraslih a partner na projektu
je HZZ PU Vukovar. Projekt se • Osposobljavanja za poslove
provodio na lokaciji Vukovar- barmena/ice
sko-srijemske i Osječko-baranj-
ske županije kroz 36 mjeseci • Prekvalifikacija za zanimanje
trajanja projekta (25.01.2018. – kuhar/ica
25.01.2021.).
• Prekvalifikacija za zanimanje
Projekt je sufinancirala Europska konobar/ica.
unija iz Europskog socijalnog
fonda a odobren je za financiranje Ciljna skupina projekta bile su
u sklopu programa dodjele bespo- dugotrajno nezaposlene osobe i
vratnih sredstava: “Podrška obra- osobe s nižim razinama kvalifika-
zovanju odraslih polaznika uklju- cija te je ukupno u sklopu projekta
čivanjem u prioritetne programe 86 osoba steklo kvalifikacije.
obrazovanja, usmjerene unap- Ovaj projekt imao je za cilj
ređenju vještina i kompetenci- educirati odrasle osobe kako bi
ja polaznika u svrhu povećanja se olakšalo zapošljavanje ciljnih
zapošljivosti.” skupina koje su teže zapošljive
zbog nižih razina obrazovanja.
Opći cilj projekta bio je povećanje
konkurentnosti na tržištu rada
povećanjem razine znanja,
vještina i kompetencija odraslih
osoba na području Slavonije,
Baranje i Srijema i to osposoblja-
vanjem, usavršavanjem i prekva-
lifikacijama.

U sklopu projekta provedeno je
8 grupa obrazovanja koji su se
provodili na lokacijama Učilišta
Studium u Vukovaru i Osijeku.
   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23