6 C
Vinkovci
Nedjelja, 27. studenoga 2022.

Novo izdanje live koncertnog programa 270° u klubu kotač donosi nastupe Brujači i Kipera

Više od autora

- vl promo-Koncert će se održati u subotu 14. travnja s početkom u 21 sat. Za ulaznicu će trebati izdvojiti samo 35 kn da biste vidjeli ova dva sjajna benda, Brujače i Kiper!

Brujači su zagrebački bend osnovan još u devedesetim godinama. U raznim su inkarnacijama, uvijek dosljedni vlastitome izričaju, evoluirali do zvuka kojeg predstavljaju novim albumom Ladanje. Kreativnu okosnicu benda čine Mario Barišin (bas i glas), Franjo Glušac (gitara) i Viktor Krasnić (bubanj, glas), inače članovi raznih srodnih i kultnih projekata (Trobecove krušne peći, Haustor, Peach Pit, Franz Kafka, Dosh Lee, Šumski…) koji pod znakovitim imenom Brujači stvaraju sasvim novu i specifičnu zvučnu sliku.

Brujači na albumu ‘Ladanje’ osnovnim rock’n’roll instrumentarijem kreiraju intrigantan i moćan zvučni kolaž, prožet britkim i gorko humorističnim tekstovima. Bazirajući se isključivo na vlastitom dobro poznatom zvuku, ne bježe ni od kojeg stila, a nedostatak pretencioznosti i nepotrebnih ukrasa naglašava njihov nepogrešivi autorski pečat. Opaki distorzirani bas, kratke i oštre gitarske sekvence koje režu poput žileta, plesni ritmovi i prodoran vokal čine njihov prepoznatljivi hard disco rolling thunder stil koji poziva na danse macabre. Ladanje tako na ironičan i nadrealističan način predstavlja toliko željeni bijeg od urbane velegradske stvarnosti i raznih životnih klišeja i to ne samo glazbom i imenom, već i omotom koji potpisuje brujač Mario Barišin.

Kiper je zagrebački bend koji se, u četiri godine koliko je prošlo od prošlog albuma, ‘Spori i živi’, smanjio iz kvinteta u kvartet, dok je promjena u izričaju usmjerena k robusnijem i abrazivnijem zvuku. Novim izdanjem nazvanim ‘Udari jako’ Kiper prizivaju na duhovnu obnovu i novo povezivanje s nadrealnom realnošću koja nas okružuje i prožima kroz sve sfere našeg bivanja. Zbog dobivene žestine britka Jagina lirika još više dolazi do izričaja a koje sadrži retke poput ‘Klekni, šuti i bulji u pod’ ili ‘Moj Bog ima većeg od tvog’.

Materijal je snimljen u zagrebačkom Monster studiju, a mastering je povjeren Bradu Boatrightu iz Audiosiegea. Za ovitak je zaslužan vokalist grupe, Misch. Objavljuje Geenger Records pod kataloškim brojem GNGR058. Dostupno digitalno, bez naknade, putem stranice benda.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno