18 C
Vinkovci
Nedjelja, 25. rujna 2022.

Nuštarske “Grofice” gostovale u Bukovlju

Više od autora

- vl promo-


Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Ženska pjevačka skupina „Grofice” iz Nuštra bilježi još jedan u nizu nastupa i gostovanja. Ovaj put zaputile su se u Bukovlje gdje su nastupile na Tijelovo. U ovom se mjestu u Brodsko-posavskoj županiji, naime, svetkovina Tijelova slavi na posebno svečan način te se uz tradicionalnu Tijelovsku procesiju i svečano euharistijsko slavlje, održava i prigodni koncert pučkih pjesama. Nuštarske “Grofice” u crkvi Sv. Josipa u Bukovlju pjevale su pučke crkvene pjesme: “Moj Isuse” i “O Gospojo prevelika”.

ŽPS “Grofice” osnovana je 2006. godine u okviru HSKPD-a “Seljačka sloga” Nuštar, a zanimljiv je razlog zašto su se upravo tako nazvale.

“Žene iz drugih sela davno prije, dok je u Nuštru bila grofovija Khuen-Belassy, iz zavisti su žene iz Nuštra nazivale “grofice”, pa smo kao podsjetnik na to doba i taj naziv za nuštarske žene, našoj ženskoj pjevačkoj skupini dali to ime”, ističe Nikola Šuća, predsjednik HSKPD “Seljačka sloga” Nuštar i voditelj ŽSP “Grofice”.

“Grofice” uspješno nastupaju na mnogim pjevačkim smotrama u Vukovarsko-srijemskoj županiji, te bilježe i mnoge nastupe diljem Lijepe naše. Ponajprije čuvaju i pjevaju pjesme iz Nuštra i Paorije, ali isto tako i iz cijele Slavonije te pokoju autorsku pjesmu. U skupini prvi glas pjevaju: Jasna Toth, Martina Šarić, Roberta Mesić i Ana Sopta, a drugi glas: Katica Šimunić, Suzana Cikač, Nevenka Ćorluka, Iva Tropšek, Marija Pezić, Marija Škrabo, Đurđica Šarić, Bernada Dolići Katarina Stanešić.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno