18 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 27. svibnja 2024.

O izvornom hrvatskog folkloru

Više od autora

- vl promo-

Izgradili smo brend s kojim se možemo dičiti. Koristi ima cijela zajednica, a potencijal mu je nemjerljiv.

Od svojih početaka, Vinkovačke jeseni njeguju izvornost i cijene sve što tuzemni i inozemni hrvatski KUD-ovi rade na očuvanju tradicijske kulture s prepoznatljivom pjesmom i plesom. Državna smotra zasnovana je na prijateljskim odnosima između kulturno umjetničkih društava, ali izrastanjem u smotru na državnoj razini, taj je proces postao sistematiziran.

Naglasak je u Državnoj smotri hrvatskog izvornog folklora, kao što sam naziv kaže, stavljen na izvorni folklor, a on se temelji na običajima mjesta iz kojeg skupina dolazi. Dakle, za razliku od koreografiranog folklora, predstavljanje se strogo drži pjesama i plesova koji su se izvodili isključivo na tom prostoru, uključujući naravno i nošnju, u čemu i najsitniji detalj igra krucijalnu ulogu.

Državna smotra izvodi se u tri dijela: središnji program u subotu, 15. rujna navečer, zatim 16. rujna u podne, nakon svečanog mimohoda kada su predviđeni nastupi skupina iz dijaspore te treći dio tijekom zatvaranja Vinkovačkih jeseni.Ono što krasi Smotru folklora je upravo ta šarolikost i bogatstvo hrvatske narodne nošnje i tradicijske kulture s kojom se svi ponosimo. Ona je jedan od glavnih aduta koje možemo ponuditi svijetu, a to je bogatstvo s kojim se ne može dičiti mnogo zemalja Europe. Ponosni smo kada vidimo da uspješno prenosimo pjesmu i ples na mlađe generacije. Ipak je tradicijska kultura kamen temeljac kulture jednog naroda“, izjavio je voditelj Državne smotre hrvatskog izvornog folklora, Danijel Šota.

Hrvatska tradicijska kultura možda ne ostavlja mnogo prostora za inovacije, ali o atraktivnosti sadržaja, naposljetku govori podatak kako manifestaciju svake godine posjeti preko 100.000 ljudi. Broj koji iz godine u godinu kontinuirano raste.

Odavno su Vinkovačke jeseni izašle iz svojih okvira. Zamišljena kao mala, lokalna manifestacija, zbog svoje je ozbiljnosti i pristupa postala ne samo tradicijska i folklorna, nego i gospodarska manifestacija. Ovo je Svjetsko prvenstvo folklora“, zaključio je Šota.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno