U organizaciji Šokačke grane iz Osijeka, Vinkovačkih šokačkih rodova, Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice i Znanstvenog zavoda Hrvata u Mađarskoj u Pečuhu u Osijeku i Vinkovcima održan je 14. Saziv Okruglog stola “Urbani Šokci“ koji je u svom bogatom programu, osim znanstvenih izlaganja, donio i predstavljanje vrijednih knjiga. Tema je i ovoga puta bila vezana uz tradicijsku kulturu – “Pučka pobožnost Šokaca i Bunjevaca – jučer, danas i sutra“.

Prvoga dana saziva je, nakon pozdravnih riječi Marka Josipovića, predsjednika “Šokačke grane“, predstavljena knjiga etnomuzikologinje Miroslave Hadžihusejnović Valašek pod nazivom “Hodi k meni, puče dragi. Hrvatske duhovne pjesme franjevačkih rukopisnih kantuala prve polovice 18. stoljeća u Slavoniji i Srijemu“, o kojoj je uz autoricu govorila i urednica Silvija Lučevnjak, ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice, a potom je nastupila ženska pjevačka skupina “Šokice“. Uslijedila su znanstvena izlaganja koja su obuhvatila različite aspekte ove teme – pučkopobožno pjevanje, hodočašća, običaje uz sahranu i druge oblike pučke pobožnosti u Šokaca i Bunjevaca.

Drugi dio saziva održan je u Vinkovcima u prostoru lovačke kuće Stari Kunjevci. Predsjedavala je Ružica Pšihistal, a izlagači su bili teolozi, etnolozi, filolozi, povjesničari, sociolozi. Nakon pozdravih riječi predsjednika “Vinkovačkih šokačkih rodova“ Zvonimira Liščića i Gabrijela Šokičića, zamjenika gradonačelnika Grada Vinkovaca te drugih predstavnika organizacijskog odbora, slijedila su izlaganja koja su osvijetlila bogatstvo ove tematike. Nakon izlaganja slijedilo je predstavljanje knjige “Tradicijska baština, identitet i migracije bačkih Šokaca“ koju je uredila Milana Černelić. Posebno oduševljenje je izazvao dolazak nadbiskupa u miru mons. dr. Marina Srakića na saziv.

U glazbenom dijelu programa sudjelovala je i pjevačka skupina “Šokačke grane“ pod nazivom “Šokice“, a kako je riječ i o urbanom šokaštvu program je obuhvatio i nadahnuti nastup flautistice i solo pjevačice Petre Marković uz gitarističku pratnju Ive Belamarića.

Na koncu, valja istaknuti da je zaključak cijeloga skupa donijela Ružica Pšihistal ističući plodonosnost prožimanja tradicijske kulture i religije.