U Nadcestariji Vinkovci Uprave za ceste Vukovarsko-srijemske županije danas je održan uobičajeni godišnji sastanak u vezi održavanja javnih cesta u zimskom razdoblju, ovaj put za sezonu 2018./2019.

Već uobičajeno zimsku službu za Upravu za ceste Vukovarsko-srijemske županije i za Hrvatske ceste, organizira osječki Cesting d.o.o. A obveza je Cestinga da na vrijeme obavi sve pripreme kako bi se mogla osigurati prohodnost na javnim cestama na području županije odnosno načini operativne planove, osigura mehanizaciju, ljude, posipala te obavi sve pripreme kako bi se spremno dočekale moguće snježne padaline ili kiša koja se ledi na kolniku.

Cesting na području Vukovarsko-srijemske županije održava 273 kilometra državnih cesta i 420 kilometara županijskih i lokalnih cesta odnosno brine za održavanje prohodnosti u zimskim uvjetima na ukupno 693 kilometra cesta. Za to su, moglo se čuti danas, osigurana vozila opremljena posipačima i ralicama, u Nadcestariji Vinkovci 8, Vukovar 7 i Županja 7, ukupno 22 vozila. U ovom trenutku na zalihi je 1.614 tona soli u skladištima i 150 tona u silosu u Tovarniku. Naručena je još određena količina soli, a već sada na stanju u skladištima je otprilike potrošnja od prošle godine. Također, kao i za svaku zimu osigurana je i određena količina kamene sitneži te kalcijevog klorida koji se koristi kada sol ne djeluje. Problema ne trebalo biti, istaknuto je, soli ima dovoljno, ljudstvo i mehanizacija su spremni, obavljene su sve pripreme u skladu s Pravilnikom o održavanju cesta u zimskim uvjetima, a prognoze se prate iz više izvora.

Također, iz Cestinga upozoravaju vozače kako je od 15. studenoga na snazi zabrana prometovanja zimskim dionicama vozilima koja nemaju zimsku opremu te napominju važnost zimskih guma za sigurnost u prometu. Apeliraju i da se u lošim vremenskim uvjetima ne kreće na put, svakodnevna vožnja prilagodi uvjetima na cesti te uvaži činjenica kako prohodna cesta ne znači cestu očišćenu do asfalta što je u situaciji kada snijeg obilno i neprekidno pada nemoguće. Osim toga, istaknuto je, na vukovarsko-srijemskom području specifična je situacija zbog vrlo česte kombinacije snijega i istočnog vjetra pri čemu se stvaraju snježni nanosi koji su problem i zimskoj službi i velika su opasnost u prometu.

Podsjetimo i na to kako je, prema važećoj raspodjeli nadležnosti nad cestama, u gradovima s više od 35 tisuća stanovnika, a što se u Vukovarsko-srijemskoj županiji odnosi na Vukovar i Vinkovce, gradska uprava dužna organizirati zimsku službu za za nerazvrstane ceste, a to su sve gradske ulice.